Da li ćete vakcinisati svoje dete?

Da li ćete vakcinisati svoje dete?

Iako nas plaše izjavama dajedno nevakcinisano dete predstavlja opasnost za drugu decu” – ruska dokumenta govore sasvim suprotno

 

U Srbiji je usvojen zakon po kojem će roditelji koji ne dozvole da im dete bude vakcinisano biti novčanu kažnjeni sa od 30 do 150 hiljada dinara.Sva deca pred upis u školu moraju biti vakcinisana. Ukoliko nisu vakcinisana na vreme, vakcinacija će se obaviti naknadno. Jedno nevakcinisano dete predstavlja opasnost za drugu decu u kolektivu koja su vakcinisana, a to ne smemo da dozvolimo objavljena je u štampi izjava dr Zorana Panajotovića, pomoćnika ministra zdravlja.

200149053-001

Polio vakcina

Dakle, reklo bi se da je razlog ovim merama to što država brine o deci, što se može videti i po tome koliko je dostupno lečenje našem podmlatku, pogotovo onima koji boluju od retkih bolesti ili su im potrebne skupe operacije za koje se novac sakuplja SMS porukama. Takođe,slučajno, u toku je medijska hajka na dr Slađanu Velkov (borac protiv obavezne vakcinacije), koju jedne dnevne novine uporno proglašavaju nadrilekarkom, iako je dr Velikov diplomirala na medicinskom fakultetu i kao lekar radila i za Ujedinjene nacije.

Ali, da se vratimo na temu: ima li istine u rečima da je nevakcinisano deteopasnost za vakcinisanu decu? Po mišljenju ruske Federalne služba nadzora (kako se na kraju ispostavilo) zapravo su vakcinisana deca opasna na okruženje, kako piše na ruskom sajtu antivakcina.org. A priča počinje ovako: prema internom dokumentu koji je objavila Federalna služba nadzora, vrtići ne treba da dozvole boravak u vrtićima deci koja nisu vakcinisana protiv dečje paralize, jer je potrebno da se izoluju od dece koja su primila prvu i drugu dozu polio vakcine u periodu od 60 dana.

Roditelji su se obratili pravnim ustanovama, da bi dokazali da se radi o kršenju zaštite dečjih prava: grupa aktivista iz Moskve poslala je pismo Tužilaštvu, Ministarstvu zdravlja i Ministarstvu obrazovanja, a njihove interese branila je advokat i aktivista za ljudska prava Arina Pakrovskaja.

Genadij Oninšćenko, glavni sanitarni lekar Ruske federacije

Genadij Oninšćenko, glavni sanitarni lekar Ruske federacije

Interesantno je da je primena perolalne polio vakcine (kako piše na antivakcina.org) omogućena uputstvom koji je usvojio 31.10.2001. glavnim državni sanitarni lekar Ruske federacije Genadij Oninšćenko. Piše sledeće:Krajnje retko, kako kod vakcinisanih, tako i kod lica u kontaktu sa vakcinisanima, pojavljuju se bolesti povezane za vakcinama, koje su primećene ne češće od jednog slučaja na tri miliona vakcinisane dece. Da bi se sprečila cirkulacija virusa iz vakcine među licima koja su u okruženju vakcinisanog deteta, treba razjasniti roditeljima neophodnost usaglašavanja pravila lične higijene deteta posle vakcinacije (odvojena soba, sudovi, odvojena posteljina od posteljine druge dece, posebna odeća itd). Sve u svemu, isti čovek koji je odobrio korišćenje ove vakcine kao dovoljno bezbedne uveo je pravila iz kojih proizilazi da su vakcinisana deca opasna za okolinu ali, iz nekog razloga, samo na teritoriji vrtića. Reklo bi se da ova deca nisu opasna po druge na drugim mestima kod kuće, na igralištu, u javnom prevozu ili na bazenima.

bocZbog nejasnog tumačenja pojmaizolovati, upravnici vrtića počeli su da interpetiraju dokument po svome: sprečavali su decu da pohađaju obdaništa u periodu od 60 dana. Izgleda da se roditelji još nisu izborili za svoja (i dečja) prava, ali kao da se nazire svetlost na kraju tunela. Na istom sajtu objavljena je vest da još od 2014. u gradu Uhti (republika Koma) deca koja nisu primila polio vakcinu mogu da idu u obdanište. Jedna mlada mama, koja nije saglasna sa obaveznom vakcinacijom, proučila je ovo pitanje, konsultovala se sa advokatom i isterala svoje. Uz pomoć advokata majka je poslala pismo vrtiću:Napisala sam direktoru pismo sa zahtevom da objasni razlog odbijanja da nas pusti u vrtić. Odmah su nam odgovorili da zahtev neće biti razmatran pre jeseni, i da nema garancije da će odgovor biti pozitivan. Međutu, za mesec dana dobili smo odgovor da su deca u starijoj grupi vakcinisana i od ćemo od 16. juna moći da posećujemo obdanište. Poliomijelitis je živa vakcina, posle poslednje revakcinacije potrebno je čekati 60 dana, a zatim se može kontaktirati sa decom.

Dakle, ko je onda ovde opasan?

Spomenka Milić