MedvediMrki i himalajski medvedi koji žive u Primorskom kraju na dalekom istoku Rusije, već nekoliko godina iznenađuju naučnike svojim ponašanjem

Naime, s prvim hladnim danima medvedi ne odlaze u zimski san, nego po tajgama vode aktivan život, a samo ih jaki mrazevi nateraju da po nekoliko dana spavaju, izjavio je Vladimir Aramiljev, saradnik Ruske akademije nauka.

Za razliku od mužjaka, medvedice-majke i one koje očekuju potomstvo mirno spavaju u svojim brlozima, izjavio je naučnik. Ako je uzrok takvom ponašanju ranije objašnjavan umerenijim zimama sa malo snega, ove godine je zima hladna. Temperatura u tajgi je minus 30 stepeni, a debljina snežnog pokrivača pola metra. No, to nije nateralo medvede da se vrate uobičajenim navikama.

Međutim, ove godine, kako je rekao ruski naučnik, ima mnogo kedrovih semenki i žira, kojima se hrane primorski medvedi, pa možda zbog obilja hrane menjaju navike.
Uticaj globalnog otopljenja na arktičku prirodu izučavaju naučnici dve međunarodne ekspedicije koje borave na Severnom polu. Na osnovu rezultata istraživanja biće napravljena nova klimatska karta regiona, koja će obuhvatiti i do sada nedostupne predele Arktika.