Merdan Agović

Merdan Agović

Posle teške saobraćajne nesreće u kojoj je preživeo kliničku smrt, Merdan Agović ima jake vizije budućih događaja i poput Nostradamusa beleži ih u stihovima. Očekuje velii požar u Beogradu, ulazak u EU, ali pod teškim opterećenjem, proteste u Rusiji, nastavak kineske dominacije u svetu…

U Rožajima, u Crnoj Gori živi Merdan Agović, vrlo neobičan čovek čije vizije su nalik onim, Nostradamusovim, zabeleženim pre nekoliko vekova. Agović, baš kao i njegov veliki ezoterijski prethodnik, ima izuzetno jake slike budućih događaja, koje beleži u stihovima. Potrebu da sve uobliči u formi poezije ne može lako da nam objasni, jer sve, kaže, prosto ima potrebu da izađe iz njega baš na taj način.

Već nekoliko puta Treće oko pisalo je o ovom neobičnom čoveku, ali svaki put naš sagovornik nanovo zainteresuje publiku nekim novim, vanvremenskim viđenjem sveta. Ovog puta pitamo ga kako je, u stvari, sve to počelo…

Progledaoposle smrti

-Davne 1998. godine imao sam tešku saobraćajnu nesreću počinje priču Agović.- Tada sam doživeo kliničku smrt iz koje su me, srećom, lekari izvukli. Od tada iz mene prosto kreću stihovi, kao forma izražavanja, u kojima opisujem ono što sam video.

Vizije koje doživljava Agović nisu isključivo zloslutne, kao kod mnogih proroka. On svoja viđenja budućnosti doživljava i kao pozitivna i kao negativna.

-Nema pravila kada će mi se takve slike javiti. Nekada idem ulicom i pojavi mi se jasna slika nekog budućeg događaja, nekada se odjednom slutnje pojave dok razgovaram sa prijateljem, pijući kafu. Prosto, odjednom se stvori vrlo precizna slika nečega što će se odigrati u bliskoj budućnosti, baš kao da sve to gledam na velikom ekranu. I sve se na kraju obistini.

Drugi način na koji se Agoviću javljaju vizije, jeste tokom pisanja. Nekada se, kaže, dogodi da počne da piše stihove, i na neki magičan način ruka sama krene da opisuje nešto što autor prvobitno uopšte nije zamislio.

-Vizije su mi gotovo svakodnevne. Na primer, desi se da zbog posla treba da krenem u neki nepoznat grad, u kojem do sada nikada nisam bio. Za tren mogu da zamislim tačno kako taj grad izgleda, da stvorim predstavu kakav spomenik se nalazi u njegovom centru, gde se nalazi sportska hala ili neka dominantna zgrada.

Nekada nije ni malo lako živeti Agovićev život, mada mnogi misle da je lako nositi dar poput njegovog. Kada je imao snažnu, zloslutnu i preciznu viziju da će se povrediti na cirkularu, obrađujući drvo, nije mogao a da ne ode na posao.

-Stalo mi je do tog radnog mesta, od njega živim, i nikako nisam mogao da ga napustim iako sam jasno predosećao da ću se povrediti nastavlja priču naš sagovornik.- Pa ipak, nisam mogao da znam kada će se to dogoditi. Danima sam bio znatno pažljiviji nego inače, ali ipak…dogodilo se, i duboko sam posekao dva prsta.

Još teže je bilo kada je predosetio trenutak roditeljske smrti.

-Znao sam kada će mi umreti majka, a kada otac, i da će se sve to odigrati u roku od mesec dana. Šta više, tačno sam znao kakvo će vreme biti tih dana, i da će me u danu kada mi otac bude preminuo pozvati na posao. Sve se odigralo doslovce tako. Isto je bilo i kada je buknuo rat na Kosovu, kao da sam gledao događaje u svojoj glavi, posmatrao sam Šiptare kako pale crkve, sve je bilo kristalno jasno pred mojim očima…

Ostvarene i buduće vizije

-Svojevremeno sam znao da će doći do katastrofalnog zemljotresa u Japanu, najavio sam cunami i uragane po Sjedinjenim Američkim Državama zaključuje Agović.- Zato sada mislim da mogu jasno da predvidim i neka buduća događanja, kako kod nas, tako i širom planete. Ne mogu precizno da odredim godinu kada će se to odigrati, ali sam siguran da je to relativno bliska budućnost, u narednih godinu, dve ili tri.

-Siguran sam da će u Beogradu izgoreti u požaru neka veća zgrada ili dvorana. Takođe sam ubeđen da će do kraja ove godine doći do izlivanja neke od većih reka koje protiču kroz našu zemlju.

Merdan najavljuje i nove proteste i čarke na Kosovu, a boji se da neki od njih mogu da prerastu i u burnije sukobe.

-Takođe sam siguran da će postojati sve šanse da se odigra jedan vrlo opasan kvar na nekoj železničkoj kompoziciji. To bi moglo da završi iskakanjem nekog značajnog voza iz šina.

Nacionalni parkovi bi posebno trebalo da se pričuvaju, jer prema Agovićevim najavama veoma je moguće da izbije veliki požar u nekom od njih, i to tako što bi moglo da izgori mnogo dragocenih, starih stabala.

-Po svemu sudeći takav veliki požar izazvaće turisti, pukim nemarom zaključuje on.- Takođe, siguran sam da će doći do još jednog većeg zemljotresa, a da će se njegove posledice osetiti najviše u pravcu od Vranja ka Bosni.

Politički ciljevi će se možda donekle ostvariti, odnosno, naš sagovornik kaže da zna kako bi neki od njih mogli da se realizuju:

Sede glave bi mogle do cilja, ali jedna bi drugu nogom da rilja kaže Merdan, i objašnjava smisao svojih stihova. Ukoliko bi se na vrhu najmudriji iz našeg rukovodstva dogovorili oko zajedničkih ciljeva, oni bi mogli da budu ostvareni. Problem je u tome što im je važnije kako jedni druge da prevare, nego da se bore za opšte dobro. I nije to vezano samo za Srbiju ili Crnu Goru, tako je svukud.

Kao posebno opasnu oblast na Balkanu, Merdan Agović vidi Makedoniju. Iako tvrdi da je to i ovog trenutka veoma opasno područje, siguran je da će tamo biti još gore.

-Šiptari će sigurno ponovo tražiti delove Makedonije, a posle će opet da se okrenu ka Srbiji. Nešto kasnije, na red dolazi i Crna Gora. Tamo, opet, u Crnoj Gori najopasnija je opasnost od narastajućeg kriminala, jer treba očekivati veliki broj ubistava i obračuna.

U svetu nije bolje

Jedino nauka trenutno u svetu napreduje velikim koracima, ali Merdan Agović baš taj deo napredovanja čovečanstva ne vidi kao dobar, već smatra da je to ogroman poligon za zloupotrebe. On tvrdi da će mnogi naučnici biti veoma razočarani kada uvide da su njihova otkrića, u stvari, potpuno zloupotrebljena protiv ljudi. Setimo se Nobela i njegove želje da dinamit postane oruđe koje bi u rudnicima omogućavalo znatno lakši rad, a smislio je najjače ubojno sredstvo svog doba.

-U svetu će medicina značajno napredovati. Vremešni ljudi će biti vidno podmlađeni, presađivaće se organi koje do sada nismo ni mogli da zamislimo, a rane će zaceljivati u trenu, neobično brzo.

Građevine će stremiti još više ka nebu, postojaće posebne platforme iznad današnjih gradova, koje će ljudima omogućiti da žive visoko iznad zemlje.

-Što se tiče međunarodne politike i ekonomije, važno je reći da će kineski napredak biti nastavljen, i da će oni postojati sve jači i moćnijiji. Međutim, i njih čekaju brojni zemljotresi i nesreće, a posebnu štetu, i ljudsku i materijalnu će im doneti poplave.

U Rusiji, kaže Agović, ponovo treba očekivati jednu ozbiljnu nesreću zbog pada aviona, ali i vrlo izvesan teroristički napad u Moskvi. Tamo su ponovo mogući protesti, za koje se zna da su finansirani iz inostranstva, međutim rukovodstvo te zemlje je trenutno jače od takvih pobuna, i mada će biti masovne, biće ipak bezopasne po tamošnju vlast.

Kada se radi o budućnosti Evropske unije i naše zemlje unutar ovog saveza, Agović ima vrlo jasan stav:

-Stići ćemo u Evropu, ali ne tako lako i ne tako brzo kako se mnogi nadaju. Evropa se neće raspasti, i još će postojati. Ipak, naš ulazak u tu zajednicu država imaće veliku cenu. Čeka nas još mnogo teških zaduživanja, jer smo već pod dugovima, ali ono što nam se sada događa na tom planu je ništa u odnosu na ono što ćemo dočekati.

Proročanstva u stihu

Agović beleži svoje vizije u stihovima. Do sada je zabeležio više od 1.500 stihova koji nose njegove slutnje o budućnosti. Neke od njih, koji se odnose na budućnost, predstavljamo vam na način na koji ih je on zabeležio:

Nauka

Nauka ide ka samom vrhu,

proći će godine, vrh će da takne.

Ne vidim tome veliku svrhu,

sama će sebi dobroda makne.

Rusija

Rusija opet avion pada,

teror će krvavi doći u gradu.

Zemljotres isto tu haos vlada,

želeće protestom i novu vladu.

Evropa

Evropa zemljotres jači od maja,

krenuće serija zemlje u krugu.

Čuće se bljesak velikog sjaja

opet će vozovi kidati prugu.

Zavera

Interes vlada zalogaj lažni deli,

lažna se požuda, ljubav i sreća želi.

Glava u torbi visi o oštrom klinu,

Nekom će doneti jutro, nekome tminu.

Zoran Nikolić