ZodijakOriginalan pogled na astrologiju – kada bismo horoskop poredili sa pozorištem, znaci i kuće bi predstavljali kulise, a planete bi bili glumci – i tu se odmah zna ko ima glavnu, a ko sporednu ulogu…

Horoskop, mera čoveka u vremenu i prostoru, sam po sebi ima način da meri male, svakodnevne događaje, ali i one velike koji se dešavaju jednom u četvrt veka, pola veka ili čak jednom u veku.

Mesec, najbrže telo i najličnije, jer za razliku od ostatka Solarnog sistema samo planeta Zemlja ima odnos sa svojim satelitom, jeste najbliža mera i odrednica ritma u kome čovek živi. Time Mesec postaje jedan od nekoliko najličnijih tačaka, te je njegov simbolizam najmerljiviji u odnosu na svakodnevna dešavanja, emotivna stanja i svakodnevnicu uopšte.

Pozicije Meseca i aspekti su veoma bitni, posebno u periodima života koje on vladarstvom pokriva, ali i kao opšti signifikator rane mladosti, tačnije perioda do navršene četiri godine života.

Svaka planeta ima svoje dobro i svoje loše mesto u natalu, ali i svoja mesta koja nisu ničim izdvojena. Kad bi horoskop poredili sa pozorištem, natal bi uzeo ulogu scenarija u kome su znaci i kuće pozornica i kulise, a planete glumci. Kada se ovako pristupi analizi, odmah se vidi koja planeta nosi glavnu a koja sporednu ulogu i koga će u toj ulozi predstavljati.

Mesečeve pozicije u znaku Raka, gde mu je sedište, i znaku Bika gde je egzaltiran predstaviće glavnu ulogu, pozitivca, dok će pozicijom u znaku Jarca ili Škorpije, gde je u padu, imati takođe glavnu ulogu, ali ovaj put negativca. Sporednu ulogu će igrati pozicijom u nekom drugom znaku, ali i tu će se po aspektima gledano diferencirati kao pozitivac ili kao negativac, naravno uz uloge drugih planeta.

Sam horoskop nas uči o tome koliki je tu naš deo. Ascendent-podznak, fizičko telo i postojeća inkarnacija jesu polazna tačka našeg životnog teatra. Sve ostalo, svih dvanaest polja i znakova jesu scenografija i pozornica, planete glumci, a aspekti ništa drugo do scenario koji to sve povezuje. Vladar ascendenta, samim tim, postaje glavni glumac svačije životne tragikomedije.

Kakvu će on ulogu igrati opet zavisi od toga da li je u znacima domicila i egzaltacije, ili u znacima pada. Ukoliko je Saturn vladar podznaka, svoju dobru i uspešnu ulogu će odigrati u znacima Jarca, Vodolije i Vage, a lošu u znacima Raka, Lava i Ovna, dok će u ostatku karte njegova uloga zavisiti prvenstvano od aspekata koje ima sa drugim planetama.
Jupiter, kada je vladar ascendenta, svoju najbolju ulogu odigraće u Strelcu, Ribama i Raku, dok negativni scenario prihvata u Jarcu, Blizancima i Devici.

Sa Marsom je već stvar teža jer se uvek nalazi u središtu svih brzih dešavanja, pa i onih problema za koje natus nema načina da odlaganjem bolje promisli, jer Marsa odlikuje brzina i nepromišljenost u reakciji. Naravno da i on ima svoju glavnu rolu u Ovnu i Škorpiji, ali i svoje slabe i destruktivne uloge u Biku, Vagi i Raku.

Sunce, kao prirodni signifikator glume i teatra, svoju najbolju ulogu ostvaruje u znaku Lava, i naravno Ovna, dok svoje slabe i neproduktivne uloge ima u Vodoliji i Vagi.

Venera, jednako bliska simbolici scene, samo malo manje eksponentna od Sunca, svoju rolu ima u Vagi i Biku, ali ne može da ispolji kvalitete u Ovnu i Škorpiji, dok u Ribama zna da zaseni Sunce i nepredviđeno odigra najbolju ulogu.

Prevrtljivi Merkur svoje male uloge, čak i kad su glavne, igra u Devici i Blizancima, a u Strelcu i Ribama najbolje prolazi kad ostane nezapažen, jer kad se u tim znacima nametne, put u probleme je siguran.

Svaka od ovih pozicija planeta u znacima je predispozicija uloge, jer da bi se uloga odigrala potrebni su aspekti koji čine radnju. Čak i dobre pozicije, kao i znaci koji planeti obezbeđuju prirodno preimućstvo nad drugima ne znače mnogo, ako se ta planeta nađe u nepovoljnim aspektima. Sa druge strane, loš položaj planete može se popraviti ako ima više od jednog dobrog aspekta ili nijedan loš.

Posebno komplikovanu situaciju čine kombinacije aspekata gde se prepliću dobri i loši, i gde ukazano tom simbolikom život natusa menja često tok, i oblikuju ga nagli i neplanirani događaji. Najveći problem u analitici natala jesu dobri i loši aspekti iste snage, gde se „za milimetar“ natus provlači kroz lošu situaciju, ili „za milimetar“ gubi siguran dobitak.

Kad pogledamo natalnu kartu, prvo polje je sam natus, drugo ono što je njegovo, a već od trećeg se život deli sa braćom i sestrama, rodbinom, komšilukom i svim onim ljudima koje susrećemo u našoj okolini. Tu počinje zaplet, jer planete koje deluju unutar ličnosti počinju i intezivno da grade iluziju života u kome svako u svom ličnom matriksu sreće svoj horoskop, predstavljen kroz razne ljude i događaje.
Horoskopski točak u ovom slučaju predstaviće zatvoreni krug života iz koga se ne može, a često ni sa kojim se ne može, što je nekad još teže.
I simbolički gledano, kad bi preveli onu narodnu: iz svoje kože (Saturna) se ne može, bilo bi iz svog horoskopa, opet Saturna, se ne može. Nigde, ni u drugi život, ni u drugi prostor, ni u drugo vreme. Vreme, opet Saturn, nenadoknadivi je resurs koji upravlja nama, a što nas već i sam prirodni horoskop uči, kroz četiri vremenske kapije koje smenjuju godišnja doba, u neprekidnom ritmu smenjivanja životnih ciklusa.
Četiri tačke analogne godišnjim dobima jesu četiri ugla horoskopa, temelji ličnosti koji otkrivaju snagu horoskopa, snagu ličnosti i snagu događaja koji se tu imaju desiti.
Najistaknutiji događaji u životu natusa, glavne uloge jesu dodeljene upravo uglovima, odnosno podznaku, sedmom polju, četvrtom polju i desetom polju. Sve ono što se dešava van uglova, dešava se van ozbiljnog uticaja natusa ili se događaji i ne odnose na natus, a sve one planete koje se nađu u ovim poljima, bez obzira jesu li u znaku koji im je pogodan ili ne, ipak dobijaju glavnu ulogu.
Mnogi od nas, kad vide dobar aspekt u natalu podržan jakim tranzitom, očekuju veliku ili bar kvalitetnu promenu, no često rezultat izostaje i onda je astrologija na muci, tačnije poverenje u astrologiju je uzdrmano. Tada se treba okrenuti svojoj okolini, jer astrologija je bezgrešna, grešimo samo mi u svojim nadama i željama, i pažljivo treba proceniti na koga se aspekt odnosio. Uvek će se raditi o nekome iz okruženja kome će se događaji desiti upravo kroz navedenu simboliku.
Po ovoj podeli ascendent i njegov vladar-dispozitor jesu sam natus, i najvažniji događaji po njega, četvrto polje, sledeći ugao, jeste temelj natusa, ali se simbolika širi i na pretke, i ne samo pretke već celu genetsku liniju, odnosno i potomstvo. Često sam video u praksi horoskope sa jakim petim poljem, ali slabim četvrtim i to su uvek bile osobe bez dece. Sledeći ugao jeste sedmo polje, i tu je natus prisutan u smislu potrebe, jer je ovo polje najdublja podsvesna potreba svakog pojedinca koja se ispoljava kroz odabir partnera. Nekad je ovo polje jači pokazatelj podsvesnih i nesvesnih impulsa nego dvanaesto. Sama postavka Saturnove egzaltacije u prirodnom horoskopu u znak Vage, jeste znak karmičke presude, a karma se uvek izvršava kroz nesvesne i podsvesne aspekte.
Sledeći ugao, deseto polje, najmanje je ličan, najpre se u njemu ogleda veza između natusa i društva čiji je član, odnosno uzročnog odnosa, opet iskazanog kroz Saturna, gospodara vremena i prostora, odnosno materije čiji smo neraskidivi deo. Četiri polja koja prate uglove jesu sledujuća polja: drugo, peto, osmo i jedanaesto. Ovde se razvijaju odnosi, vrši se primopredaja energija i na čudan način se ukrštaju život i smrt u materjalnom svetu. Potom dolaze padajuća polja: treće, šesto, deveto i dvanaesto. Čak dva polja iz ove grupe su promisori, odnosno rušioci života, mesta i događaji a nekad i ljudi, i to često, jesu predstavljeni ovom simbolikom.

Postaje prenaseljeno u horoskopu, i otežano za snalaženje, puštajući sve ove uloge u naš životni teatar. Sve te uloge i glumci koji ih igraju jesu naše okruženje, ali kroz sve njih dolaze i dobra i loša dešavanja, jer izvor svakog događaja su ljudi, a izvor svakog čoveka je natalni horoskop.

Kako ih sve prepoznati i rasporediti i na koji način biti sam svoj režiser, logično je pitanje.
Ako gledamo na horoskop kao okvir života van koga se ne može, neophodno je prepoznati sva ova dešavanja i upoznati sve karaktere koji će se tu pojaviti, prosto treba pratiti zadatu simboliku planeta. Osoba sa, recimo, Marsom u trećem polju imaće brata ili sestru u toj simbolici (nagle i nepredvidive osobe, komplikovanog karaktera i brzih nepromišljenih postupaka), i svi ljudi koji se pojave u komšiluku ili neposrednom okruženju biće pod tim uplivom. Kad neko ispadne, svaki sledeći koji se pojavi neće doći u simbolici Sunca ili Jupitera, već upravo Marsa. Jednostavno, svako polje je obeleženo određenim planetarnim uplivom i mogu se smenjivati imena i kostimi, ali se planeta koja vlada uvek ispolji. Jednako je i sa, recimo, dvanaestim poljem; ako tu Mars i Saturn zasednu, svejedno je kako će se zvati i izgledati osobe koje se nađu natusu iza leđa, sve će dolaziti u toj simbolici (problemi, ogovaranja, podmetačine, pa i fizički nasrtaji). Takođe, slabo sedmo polje će donositi loše partnere, loše dogovore-ugovore, teške situacije u javnosti, bilo to u dvadesetoj ili pedesetoj godini, promenio natus jednog, dva ili pet partnera.
Da bi se definisala, dodatno, pitanja određenih polja i simbolički prepoznale osobe kojima ta polja vladaju, moguća je mala režija sopstvenog ili klijentovog horoskopa, tako da se ascendent pomeri na planetu koja nas interesuje. Na primer, ako vas interesuje brat ili prijatelj, pomerite ascendent sopstvenog horoskopa na planetu u trećem polju, ako je ima, ili vladara trećeg polja. Od vladarstva kuća prelazimo na derivatni horoskop, koji svakako nije isti kao natal pomenute osobe, ali će opisati najveći deo onoga što vas zanima. Za trenutak od sporednog glumca, načinite glavnog i dobijete objašnjenje njegove uloge.

Ako želite iz nečijeg horoskopa da vidite roditelje, pomerite ascendent na Mesec za majku, a na Sunce za oca. Nečiji ljubavni život i partnere otkriće pomeranje ascedenta na vrh petog polja, planetu u petom polju ili vladara petog polja, za partnerstva na vrh sedmog polja ili planetu u polju, ili vladara, a nekad i na sva tri pokazatelja ili više.

Astrolog Mihailo Čukić