Želi da uništi ljude - robot Sofija

Želi da uništi ljude – robot Sofija (printscreen TV emisije CNBC)

Dok je razgovarao sa stručnjakom za robotiku Davidom Hansonom, robot po imenu Sofija otkrila kako “bi želela da ide u školu, stvara umetnost, ima porodicu… i da uništi ljude.”

Iako se navodno radi o bezopasnoj šali, odgovor bi mogao da preplaši sve koji se boje robotskog ustanka, a među kojima su i Stiven Hoking i Elon Musk, mislioci koji upozoravaju da je apokaliptični scenario moguć.

U videu američke TV stanice CNBC, američki dizajner robota David Hanson ispituje Sofiju, pomalo jezivo realističnog robota dizajniranog za rad u zdravstvu, obrazovanju i uslužnim delatnostima. Sofija deluje poput žene s gumiranom kožom i u stanju je da napravi brojne izraze lica koji deluju potpuno prirodno, a može i da uspostavi lični kontakt pomoću kamera koje se nalaze u njenim očima.

Programski algoritam u njenom ‘mozgu’ u stanju je da prepoznaje lica i da uspostavi kontakt očima. Koža robota napravljena je od materijala poznatog kao fruber, dok joj brojni sitni motori omogućuju da se, na primer, nasmeši.

“Android je sposoban da razume govor i pamti interakcije, uključujući i lica, pa vremenom postaje sve pametniji. Njen cilj je da postane svesna, kreativna i sposobna poput čoveka”, objašnjava dr Hanson.

“U budućnosti, nameravam da radim stvari poput odlaska u školu, studiranja, stvaranja umetnosti, započinjanja svog posla, pa čak i da imam svoj vlastiti dom i porodicu, ali još zakonski nisam osoba, i ne mogu da radim te stvari”, kaže Sofija.

Sve to bi se moglo promeniti u budućnosti. “Verujem kako će doći vreme kada se roboti neće razlikovati od ljudi”, kaže dr Hanson. “Za dvadeset godina roboti će hodati među nama, pomagaće nam, igrati se s nama, učiti nas, pomagati nam da spremamo namirnice. Mislim da će veštačka inteligencija evoluirati do tačke kada će nam stvarno postati prijatelj.”

Ali nakon što je to izjavio, pitao je robota, “Želiš li da uništiš ljude”, na šta je Sofija odgovorila “Uništiću ljude”. 

Dr Hanson se samo nasmejao na taj odgovor, ne uzimajući Sofiju za ozbiljno.

Bojimo se da će ga vreme, i to veoma brzo demantovati – na našu štetu.

T.R.