pceleInsekti nastali u laboratoriji ukrštanjem evropske i afričke pčele postali velika napast u Arizoni, Novom Meksiku i Teksasu

Ljudi su u panici tražili spas nakon što je više rojeva pčela pobeglo iz svojih košnica i napalo jednu džamiju u Feniksu u američkoj državi Arizona. Posebno agresivna vrsta pčela (mutanata) izujedala je 15 ljudi, a jedan  24-godišnjak se nalazi  u životnoj opasnosti. Mnogi su se razbežali pokrivajući glavu jaknama i ćebadima.
Očekuje se još napada s obzirom da je april početak sezone rojenja pčela. Policija je zatvorila obližnju ulicu i okolinu polila penom kako bi smirila besne pčele. I vatrogasci su izašli na teren i šmrkovima polili okolinu, i savetovali stanovnicima da ostanu u kućama s obzirom da je i nakon intervencije mnogo razjarenih pčela ostalo da leti uokolo.

Posle 2.000 uboda

Posle 2.000 uboda

Problemi sa pčelama u Arizoni nisu nikakva novost. Prošlog leta jedan je 84-godišnji muškarac uboden više od 2.000 puta, a istoga leta na smrt su izbodena i tri psa. Pčele o kojima je reč su hibridna sorta evropske i afričke pčele i rezultat su eksperimentalnog ukrštanja izvedenog u Brazilu. Naročito im pogoduje topla klima, pa često napadaju područja Arizone, Novog Meksika i Teksasa.