Svet pagana – u jednom gradiću u Kaliforniji od nedavno možete da steknete i diplomu majstora magije

Oberon je posvetio život izučavanju mračnih veština - i u kupovini uvek nosi svoj čarobnjački kostim i čarobni štapić

Oberon je posvetio život izučavanju mračnih veština

Dambldor postoji, baš kao i škola za čarobnjake Hogvorst Harija Potera! Doduše, u realnom životu Dambldor se zove Oberon Zil-Rejvenhart, ima 68 godina i posvetio je svoj život proučavanju mračnih veština. Oberon čak i u kupovinu ide odeven u svoju oficijelnu čarobnjačku odeću i uvek sa sobom nosi čarobni štapić. Sada je registrovao i prvu školu za čarobnjake na svetu koja nosi ime Siva Škola Čarobnjaštva, pa je tako i Hogvorts Harija Potera – u malo drugačijem izdanju, postao dostupan budućim majstorima magije.

Ako ste se ikada, čitajući Harija Potera, zapitali da li među nama zaista ima čarobnjaka koji žive iza tajnih železničkih platformi ili u još tajnijim zajednicama, uveravam vas da ih ima i da su apsolutna realnost“, poručuje iz gradića Katoti u Kaliforniji Oberon Zil-Rejvenhart. Ovaj čovek je postigao veliki uspeh, s obzirom da će njegova Siva Škola Čarobnjaštva uskoro biti priznata kao zvanična akademska ustanova. I baš kao u Hogvortsu, uči se 16 veština među kojima i alhemija, šaptanje konjima, rad sa životinjama, pravljenje čarobnih štapića, bacanje čini… Učenici ove jedinstvene magijske škole su smešteni u četiri kuće: Kuću vetrova, Kuću vodenih vila, Kuću gnoma i Kuću salamandera. U maniru Harija Potera, detaljno se izučava i veština odbrane od smrtonosnih mračnih veština.

Nalik na Hogvorts

U našoj magijskoj zajednici poznat sam kao Dambldor“, priznaje Oberon, „ali pre Harija Potera ljudi su me zvali jednostavno Merlin ili Gandalf.“

Ovaj bivši učitelj i savetnik je podučavao talentovane aspirante bacanju čini davno pre nego što je Džoani Rouling Hari Poter uopšte pao na pamet.

Otvorena skola za carobnjake 5Oberon je postao slavan početkom 80-tih godina kao ekscentrik koji je stvorio prvog „jednoroga“ na svetu. Neverovatno, tek samoproklamovani majstor čarobnjaštva je stvorio jednorogu kreaturu izvevši manju operaciju na kozi, što ga je lansiralo na naslovne stranice svih novina u Americi. Oberonov „jednorog“ je zatim proputovao SAD kao cirkuska atrakcija. „San svakog čarobnjaka je da ima jednoroga, a mi smo to i postigli“, kaže Oberon koji živi sa svojom suprugom vešticom po imenu Jutarnji Sjaj (63). Da bi istražili drevnu legendu o sirenama, Oberon i Jutarnji Sjaj su 1985. organizovali ronilačku ekspediciju u vodama oko Australije i Nove Gvineje.

Siva Škola Čarobnjaštva ima 735 učenika, a stotinu njih je mlađe od 18 godina. Za sada je to još uvek onlajn koledž na Internetu koji ipak redovno organizuje kampove za čarobnjake i susrete svojih učenika u realnom životu. Da bi se dobila diploma čarobnjaka, potrebno je sedam godina učenja.

To je veoma ozbiljna diploma“, insistira Oberon. „Mi podučavamo učenike naprednoj magiji, kvantnom povezivanju, kosmologiji i metafizici, starim znanjima, herbalnoj medicini i drevnim naukama.“ U ovom trenutku, Oberon pokušava da kupi džinovski zamak u St. Heleni u Montani, gde će smestiti svoju školu kako se više ni po čemu ne bi razlikovala od Hogvortsa.

Svakoga leta organizujemo kampove za mlade čarobnjake i uskoro ćemo proslaviti i prve nosioce četvrtog stepena majstora magije“, ponosno ističe Oberon. Mnoge knjige koje je on napisao, u magijskoj zajednici se smatraju Biblijama čarobnjaštva. Među poslednjim knjigama koje je objavio su i Grimoar za početnike u magiji i Prijatelj početnika u magiji. Takođe je izdavač prvog čarobnjačkog magazina za širu javnost, pod imenom Zeleno Jaje.

Prava magija!

Oberon je svoju suprugu Jutarnji Sjaj sreo 1973. godine na festivalu pagana, gde je bio glavni predavač. Venčali su se godinu dana kasnije. „Ona je druga polovina moje duše“, priznaje čarobnjak. „Sve nam je zajedničko. Čarobnjaci veruju da smo svi načinjeni od iste materije ali nikada nisam osetio toliku povezanost sa drugim ljudskim bićem, koliko sa Jutarnjim Sjajem.“

Ljubav na prvi zamah štapćem: Oberon i njegova supruga Jutarnji Sjaj (63) koja tvrdi da je veštica

Ljubav na prvi zamah štapćem: Oberon i njegova supruga Jutarnji Sjaj (63) koja tvrdi da je veštica

Bila je to ljubavna priča a la Hari Poter (mladi čarobnjak iz čuveng romana se zaljubljuje u svoju koleginicu dok uče razne magijske veštine). Oberon i Jutarnji Sjaj su osnovali Ekozofsko istraživačko društvo 1977. godine, a zatim su, izvevši manji hirurški zahvat na lobanji koze, stvorili jednoroga po imenu Bedever. Životinja je odavno mrtva, ali Oberon još uvek čuva njenu lobanju u svom domu u San Francisku, koji se može opisati jedino rečju bizaran. Tu je i mali bradati zmaj koji mu po čitav dan čuči na ramenu, čak i kada pije biljni čaj spravljen po njegovom receptu, kome je dao ime „pangalaktički grgolj“.

Neke druge, takozvane čarobnjakče škole su potpuno bez veze i ne dozvoljavaju upis deci“, objašnjava Oberon. „Ja želim da baš sledeća generacija Harija Potera nauči magijske veštine!“ Članarina je oko 20 dolara, a Oberon obećava da će svakog učenika, mladog ili starog, naučiti osnovama čarobnjaštva.

Sedmi i poslednji film o dečaku-čarobnjaku Hariju Poteru je trenutno u fazi postprodukcije, a priče koje o njemu kruže Internetom su već načisto raspomamile obožavaoce serijala. Oberon priznaje da se zahvaljujući Hariju Poteru značajno povećalo interesovanje ua njegovu školu. „Zbog knjiga i filmova o Hariju Poteru se zanimanje za čarobnjačke veštine uvećalo 1000 puta, baš kao da je na delu prava magija!“