radicaTrenutno najpopularnija metoda trajnog makeup-a je japanska metoda iscrtavanja obrva. Ona ne stvara efekat jake, večernje šminke, već naprotiv, „popunjava” nedostatke prirodnih obrva i „oblikuje” vaše lice

Ova metoda dolazi iz istočnih zemalja, što znači da za to morate pronaći sertifikovanog majstora, jer je danas čest slučaj da se metode i tretmani uče sa popularnog sajta „youtube”.

Dakle, raspitajte se dobro ukoliko želite da iscrtate obrve ovom metodom, jer se greške teško ispravljaju, a lice pogrešnim oblikom, bojom i debljinom obrva može da dobije drugačiji, neprirodan izgled.

Jedna od sertifikovanih microblading artista, Radica Lučić iz Brow Art Akademije objašnjava postupak i svrhu metode:

radica-2– Trajno oblikovanje obrva ima velike prednosti u odnosu na trajnu šminku obrva, prirodne obrve se čuvaju, odnosno samo se dopunjuju tamo gde su proređene. Specijalne, tanke oštrice ulaze plitko pod kožu i zbog toga se dobija prirodan, a ne „nacrtan” izgled obrva

Postupak nije suviše bolan, naša sagovonica kaže da ga klijenti opisuju uglavnom kao malo bolnije čupanje obrva. Neprijatan deo tretmana traje 2 do 3 minuta, a tokom tretmana se koristi lokalni anestetik.

– Tretman traje oko sat i po, posle čega morate doći na korekciju, a efekat metode vidljiv je oko godinu dana. Koliko će obrve „opstati” zavisi od tipa kože i stila života. Masna koža, proširene pore i ektremno suva koža koja se peruta najbrže razlažu boju, pa će kod dama sa ovakvim tipom kože efekat biti nešto kraći. Takođe, česte posete solarijumu i sauni, agresivni tertmani lica ili intenzivno treniranje skratiće „životni vek” docrtanih obrva – objašnjava Radica Lučić.

radica0

Radica Lučić sa saradnikom

Razlika u odnosu na klasičnu tetovažu je prirodniji izgled, koristi se boja postojećih dlačica, pa nema efekta „flomaster” obrva. Oblik se određuje veoma precizno, prema crtama lica a konačan cilj je da se dobiju lepe, dobro oblikovane obrve koje će licu dati što prirodniji izgled.

Jedina grupa kojoj se ova metoda ne preporučuje su trudnice, jer zbog hormona može da se desi da koža ne prihvati boju. Svi drugi mogu da je rade.

U Brow Art Akademiji se vrše i obuke za japansko iscrtvanje obrva i obuke za nadogradnju svilenih trepavica, a svi koji uspešno završe obuke postaju sertifikovani stručnjaci i tek tad su spremni da izvode tretmane.

J. Jovanović