Trece oko vulkan

Širom sveta dramatično se povećava broj vulkanskih erupcija, a da niko ne zna zbog čega. Teško da ste sami primetili jer niko o tome ne govori, ali nešto se čudno događa u svetu

Vulkani eruptiraju češće nego ikada pre, zemljotresi se dešavaju svakog časa, tornada se formiraju gde ih nikada ranije nije bilo, a zvaničniog objašnjenja nema.

Naša planeta je postala nestabilna i to stanje kao da se pojačava. Tokom XX veka zabeležene su 3542 vulkanske erupcije, pa kada taj broj podelimo sa 100 godina, dobijamo ukupno 35 vulkanskih erupcija godišnje.

Broj vulkanskih erupcija u ovom veku do sada je premašio prosečan broj godišnjih erupcija iz XX veka! Da ne pominjemo krajnje zabrinjavajući porast broja zemljotresa koji se svakodnevno beleže širom sveta. Naučnici kažu da se svet priprema za udar svetskog mega tremora, dovoljno snažnog da pocepa kontinente.

Zemljotresi i vulkanske erupcije su sve učestaliji i to je naučna činjenica koja se ne može osporiti. Ako se osvrnemo na globalnu magnitudu 6 (M6) ili veću, u periodu od 1980. do 1989. godine bilo je prosečno 108,5 zemljotresa godišnje; od 2000. do 2009. godine zabeleženo je 160,9 zemljotresa godišnje. To je porast od 38,9 procenata broja zemljotresa magnitude 6, a u cifru nisu uračunati oni posle 2009. godine.

I svetski supervulkani podrhtavaju. Island (gde se nalaze neki od najopasnijih vulkana na svetu), Santorini u Grčkoj, Uturunku u Boliviji, kaldere Jelouston i Long Veli u SAD, Laguna del Mole u Čileu, Kampi Flegrei u Italiji – gotovo svi aktivni supervulkanski sistemi u svetu pokazuju pojačanu aktivnost i rane znakove da se unutar njih podiže pritisak.

Ali ljudi žive u blagoslovenom neznanju, jer ne žele da slušaju loše vesti i mahom ne mare o stvarima koje na njih direktno ne utiču. Ako neko i progovori reči upozorenja, proglašavaju ga paničarem i odbacuju upozorenje kao preterivanje. Vreme je da otvorimo oči i shvatimo se nešto nezaustavljivo događa sa našom planetom. Pogledajte sledeći spisak napravljen u februaru ove godine, a video zapise ćete naći na internetu:

10. februar 2016 – Japan – treći dan vulkanskih tremora Kirišime; japanska agencija upozorava na mogućnost katastrofalne erupcije.

9. februar 2016 – Gvatemala – erupcija vulkana de Fuego.

8. februar 2016 – Japan – japanska meterološka agencija upozorava na mogućnost katastrofalne erupcije, dok se nivo isparenja i vulkanski gas na Ontaki povećavaju.

7. februar 2016 – Kosta Rika – erupcije dima i pepela iz vulkana Turialba.

7. februar 2016 – Indonezija – erupcija na planini Soputan na severnom Sulaveziju.

7. februar 2016 – Indonezija – vulkan na planini Bromo ulazi u fazu erupcije.

7. februar 2016 – Japan – dim se diže iz vulkana na planini Ontake.

6. februar 2016 – Gvatemala – ponovo erupcija vulkana Santiagito. Čudni zvuci.

5. februar 2016 – Peru – vulkan El Misti koji je obično prekriven snegom (zovu ga i Putina), pokazuje znake buđenja iz perioda relativnog mira. To su prvi znaci aktivnosti ovog vulkana još od XV veka.

5. februar 2016 – Japan – erupcija vulkana Sakurajima.

4. februar 2016 – Antarktik (Australija) – erupcija vulkana Big Ben na udaljenom ostrvu Herd. Iz vulkana izbijaju otrovni gasovi i lava prvi put nakon više decenija.

3. februar 2016 – Meksko – noćna erupcija vulkana Popokatepetl. Čudni zvuci.

3. februar – Indija – detektovani izbacivanje pare, pepela i čudne termalne anomalije vulkana Baren Ajland.

1. februar 2016 – Meksiko – erupcija vulkana Kolima na severu Meksika. Spektakularni prizor oblaka dima i pepela.

1. februar 2016 – Rusija – vulkan Karimski na Kamčatki eksplodirao posle masivnog zemljotresa.

Ovo je spisak neuobičajeno čestih geoloških aktivnosti iz februara, a ako pogledate podatke na sajtu http://earthquakes.volcanodiscovery.com/ gde postoje i interaktivne mape aktivnih vulkana i nedavnih zemljotresa, čekaju vas još šokantniji podaci. Svet postaje opasno mesto. Da li sva ova događanja najavljuju mega zemljotres katastrofalnih razmera o kome se priča već decenijama?