Plavi ledZbog čega gromade leda, ponekad veličine automobila padaju s neba?

 

Odavno s neba neobjašnjivo pljušte ribe, žabe, poznati nam ili nepoznati predmeti… Ali možda nije ništa manja misterija padanje ledenih blokova, često i zapanjujućih veličina, oblika i boja…

Majk Frejzer, novinar “Herald Review”, izvestio je o ledenoj gromadi koja je pala u dvorište kuće porodice Bils u Dekaturu, Ilinois (SAD). Na sreću, niko nije povređen. Nekoliko suseda je videlo kako to čudo leti kroz vazduh ali ne i odakle je tačno došlo. Pretpostavilo se da je možda reč o ledu koji se otkinuo sa krila aviona koji je iznad leteo, ili o izbačenom pa zamrznutom sadržaju iz avionskog toaleta, ali je utvrđeno da u to vreme nijedan avion nije leteo iznad Dekatura, a i gromada je bila sasvim bela i čista, skoro prozirna.

Trećeg februara, sličan ledeni blok je pogodio krov crkve u Motervelu, Lanarkšajr (V. Britanija), a 4. januara krov kuće u holandskom mestu Enkhuizen.

Ovaj fenomen javlja se u sve više zemalja sveta, a naučnici ga najpre povezuju sa sve većim globalnim zagrevanjem koje u nekim slojevima atmosfere može dovesti i do ovako bizarnih ledenih blokova, inače već nazvanih “megakriometeori”.

Samo prošle godine zabeleženo je desetak slučajeva, ali se pretpostavlja da ih je bilo daleko više – koji su se desili dalje od naseljenih mesta, a vlasti zbog nečega (možda da ne izazovu paniku) o tome nisu zvanično izvestile.

Ledeno đule teško oko 50 kg udarilo je blizu jedne 15-godišnje devojčice, u Toledu, Španija, a 13. juna sličan komad je pao u Hogvlietu, Holandija. U aprilu su zabeležena tri slučaja: 3. aprila, Kaleksiko, Kalifornija; 24. na jugu Londona; a 13. aprila u Arlandu, Švedska, ledeni blok plave boje probio je krov jedne kuće. U januaru su padale ledene gromade na Novom Zelandu, često upadajući kroz krov u kuću. Jedna žena je izjavila da tada sigurno na nebu nije bilo nikakvih oblaka.

Povodom čestog padanja “megakriometeora” u Španiji tamošnji naučnik Hesus Martinez-Frias – koji je i ispitivao ovaj fenomen i analizirao komponente nekih od tih ledenih padavina – rekao je da je možda ipak reč o tipičnom gradu koji, u prva tri meseca godine, pada u Iberijskom području, a koji ponekad može biti i sto puta veći od normalnog. Međutim, nije mogao garantovati da je sasvim tako – zbog nekih čudnih nespecifičnosti u sadržaju, obliku, boji itd, koji se javljaju u ponekim primercima padajućih ledenih blokova.

Ledeni blok težak 10 kg probio je krov kuće u Jorkširu

Ledeni blok težak 10 kg probio je krov kuće u Jorkširu

S tim u vezi, intrigantna je jedna ledena kugla veličine fudbalske lopte, koja je pala blizu Lake Vattern, Švedska. Taj komad je bio mlečno bele boje, ali sa zrnastim primesama tamnosive i – smeđe i ljubičaste!

Od Drugog svetskog rata naovamo, zna se za još niz slučajeva, ali ne baš preveliki – da li za to što nisu svi beleženi, ili ih je jednostavno bilo mnogo manje nego u ovih prvih nekoliko godina novog milenijuma?

U decembru 1950. pala je “kiša ledenih komada” u Dambartonu, Škotska. Godine 1951. u Kemptonu, Zapadna Nemačka, jednog radnika na krovu usmrtila je ledena ploča s neba promera oko 2 metra i debela oko 15 cm. U Bernvilu, Pensilvanija, 1957. dve bele ledene lopte težine oko 30 kg, šišteći su se, jedna za drugom, obrušile s neba na jednu farmu; a 2. septembra naredne godine, slična kugla, težine oko 35 kg, pala je na kuću izvesnog Dominika Basigalupa. U krov jedne petrolejske kompanije u Utahu, 1965, udario je megakriometeor težak oko 30 kg, a 1973. je u Mančesteru pala velika ledena gromada. Zabeleženo je i nekoliko slučajeva iz 90-tih godina (osim već pomenutih): u oktobru ’91. ledeni blok težak 10 kg probio je krov kuće u Jorkširu i upao u kuhinju; 26. jula ‘98. ledenu “fudbalsku loptu” poslalo je nebo na Rue, Švajcarska, a aprila naredne godine misterioznim smrznutim komadima zasute su kuće u Utahu…

Ali sigurno najveće zabeležene gromade do 2000. godine su: ledena ploča teška preko 700 kg, pala 26. juna 1985. blizu jedne kuće u Hartfordu, Konektikat, i dva ledena superbloka, oba težine oko 200 kg, tresnula u Kini i Brazilu 1995. godine.