BilderbergTeorija zavere u praksi – ovog vikenda uticajna grupa zaseda u luksuznom planinskom hotelu u Alpima. Upadljivo odsustvo šefice MMF Kristin Lagard i povećano prisustvo Turaka – javlja dopisnik Novosti

Bez zaključaka, beležaka i izveštaja, bez glasanja ili političkih saopštenja, čak i bez najava, skup 133 moćnika iz Evrope i SAD okupljenih u grupu Bilderberg tokom ovog vikenda u austrijskim Alpima jedna je od stvari koje pobuđuju veliko interesovanje javnosti širom sveta. U Telfs-Buhenu, nedaleko od Insbruka, luksuzni hotel “Interalpen”, okovan gustom četinarskom šumom, verno odražava tajnovitost koja je već 61 godinu zaštitni znak okupljanja ove grupe.

Prisustvo jedne krunisane glave, doskorašnje holandske kraljice Beatriks, okupljanju daje vezivnu nit, jer je njen otac, princ Bernard, bio suosnivač grupe koja je dobila ime po hotelu “Bilderberg” u Osterbeku, u Holandiji, gde je pre 1954. godine održan prvi sastanak za “podsticanje dijaloga između Evrope i Severne Amerike”. Ove godine, teme se kreću od veštačke inteligencije, globalizacije, terorizma i hemijskog naoružanja, preko Grčke, Irana, Rusije, do evropske strategije i izbora u SAD.

Sve što se dešava među “bilderbegovcima” obavijeno je tajnom, pa kritičari grupu optužuju za konspiraciju usmerenu ka vladavini krupnog kapitala. Učesnici tvrde da je reč samo o neformalnoj razmeni mišljenja za bolje razumevanje sveta. U svakom slučaju, pozivnica za vikend u Tirolu upućena je samo moćnicima iz oblasti finansija, politike, biznisa, medija…

Amerikanci su najbrojniji među “bilderbegovcima”. Slede Britanci, Francuzi, Austrijanci, Nemci… Ali, sa istoka Evrope tu su samo jedan Poljak i jedan Rus. Među zvanicama iz 22 zemlje najviše ih je iz sveta finansija i politike, pa iz industrije i medija. Među relativno malo, 27 žena, zapažene su upravo dve medijske moćnice, glavne urednice “Ekonomista” Zani Minton Bidous i šefice Bi-Bi-Sija Rone Ferhed.

Među veteranima Bilderberga je bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer, a stalni gosti su i prvi čovek “Goldman Saksa” Robert Zelik i Džon Sojers, bivši čelnik MI6. Nova lica su istoričar Nil Ferguson i nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lejen. Upadljivo je odsustvo šefice MMF Kristin Lagard, ali i prisustvo turskih političara i uglednih novinara, što skreće pažnju na zemlju koja igra značajnu ulogu za NATO i borbu protiv terorizma.

Prisustvo penzionisanog američkog generala i bivšeg direktora CIA Dejvida Petreusa, koji je prevazišao skandal oko odavanja tajnih materijala ljubavnici, daje doprinos ključnoj diskusiji o bezbednosti. Dolazak čak tri predstavnika “Gugla”, na čelu sa šefom Erikom Šmitom, u Tirol, govori o značaju koji “bilderbegovci” pridaju virtuelnom svetu.

Uz pristigle aktuelne lidere, austrijskog predsednika Hajnca Fišera, holandskog premijera Marka Rutea, jedan nekadašnji premijer Alen Žipe u Alpima se pominje kao mogući predsednik te zemlje

D.Savić