Pesikan-Zelenika 02Protojerej Dragan Pešikan je u mladosti bio karatista svetske klase i nosio crni pojas „sedmi dan”, ali je staza pravoslavlja ipak postala njegovo životno opredeljenje i danas službuje u Zeleniki

 

Na Vaskršnji ponedeljak (2. maj 2016) arhijerejsku liturgiju u crkvi Sv. Trojice u Zeleniki (Kuti) služio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović, uz litije, koja je prošla kružnu stazu od preko šest kilometara.

Sasluženje o Vaskrsu rukovodio je Dragan Pešikan (52) rođen u Kotoru, protojerej i paroh Zelenike, sa diplomom Bogoslovskog fakulteta u klasi profesora Radomira Popovića.

Zanimljiv je put Dragana Pešikana do duhovnog pastira: bio je karatista svetske klase!

-Bavio sam se vaterpolom, bio sam golman u VK „Bijela”, zatim košarkom u KK „Primorje” kod trenera Miše Babovića, a najviše karateom – priča ovaj uvaženi sveštenik.

Pesikan-Zelenika 01Ka zvezdanim stazama u karateu krenuo je sa 15. godina, kada je osvojio crni pojas, a već u 21. opasao se crnim pojasom „prvi dan”. Sa osnivanjem karate klubova u Bijeloj, Kotoru i Herceg Novom, između 1992. i 1995. bio je najbolji među najboljima u Jugoslaviji – borac na pet evropskih šampionata i Svetskom prvenstvu u Japanu. Završio je takmičarku karijeru 2012, sa „sedmim danom” Svetske tradicionalne karate federacije i sa ulogom saveznog karate selektora SCG…

-Karate je veoma zahtevan sport, baziran na istočnjačkoj filozofiji. Stric Jovan bio je zvonar u crkvi Sv. Nikole u Baošićima. Znao je gotovo napamet Sveto pismo. Bio sam, bukvalno, zadivljen dok je izgovarao reči iz Biblije i odlučio da se posvetim duhovnoj službi, pa sam upisao Bogoslovski fakultet u Foči, uz blagoslov mitropolita Amfilohija.

Protojerej Dragan Pešikan službuje u crkvi Sv. Trojice (Zelenika)

Protojerej Dragan Pešikan službuje u crkvi Sv. Trojice (Zelenika)

Već 17. decembra 2004. Pešikan je rukopoložen za đakona u crkvi Sv. Đorđa u Podgorici, a 25. decembra postaje sveštenik-jerej u crkvi Sv. Spiridona u Đenovićima. Danas ima čin protojereja.

-Od 2005. sam paroh u Zeleniki (Kuti) sa svakodnevnom službom u crkvi Sv. Trojice, gde se obavljaju i krštenja, venčanja, opela… Iste godine osnovao sam školu veronauke za mlade. Polaznici su u dobu od 7 do 15 godina i trenutnutno u njoj ima oko 30 đaka. Mogu da kažem da su mladi dosta zainteresovani za duhovne spoznaje.

Porodica Pešikan obitava u Zeleniki i čine je njegov otac Dušan, majka Vidoslava i supruga Dragica, sa kojom ima sinove: Igor (21) studira na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu i ima crni pojas „prvi dan” u karateu i član je kik-boksa u „Crvenoj zvezdi”, dok je Đorđe (16) prvak Herceg Novog u šahu!

Inače, svakog petka uveče, preko puta crkve Sv. Spasa na Toploj (Herceg Novi) Dragan Pešikan i kolege sveštenici, Nikola Todorović i drugi, održavaju poučna predavanja iz raznih oblasti pravoslavlja, na radost svojih meštana.

Vlastimir Ignjatović