Za konvencionalnu nauku, astrologija nema nikakve činjeničke osnove Vremena se, međutim, menjaju – nova saznanja i naučni pravci, doprineli su da astrologija danas stekne daleko veći ugled – takav, da je čak postala predmet izučavanja na pojedinim univerzitetimaAstrologija drevna nauka

Profesionalni astronomi imaju običaj da, u ova naša čudna vremena, astrologiju odbacuju svim snagama. Ipak, nije bilo tako oduvek. Sve do smene poslednjeg veka, gotovo da nije bilo razlike između astronomije i astrologije. 

Tada je, takozvano „novo prosvetljenje“, ubedilo pseudointelektualce da zvezde i planete ne mogu imati nikakav uticaj na ono što se događa na Zemlji, a posebno ne na eventualnu predodređenost karaktera osobe. Od tada je astronomija postala senzibilna interpretacija zvezda, a astrologija je degradirana na nivo zabave za lakoverne zaluđenike i ekscentrike.

Činjenica je da strologija zaista funkcioniše. Zvezde i planete zaista utiču na naše živote. Najočigledniji primer je Sunce. Bez njega ne bismo postojali. Od njega nam zavise životi. Tu je i poznati uticaj Meseca na plimu. Samo ta dva primera dokazuju koliko je planeta Zemlja podložna uticaju drugih nebeskih tela. Naši su preci poznavali ovu vezu daleko bolje od nas. Čak je i u najranijim društvima ljudske civilizacije astrologija bila egzaktna nauka – a sasvim je sigurno drugo najstarije zanimanje u istoriji čovečanstva.

Zapanjujuće je što su danas i najskeptičniji astronomi prisiljeni da priznaju da astrologija zaista funkcioniše. Ono što im još uvek pada teško da prihvate jeste činjenica da se čitav izgled osobe može oblikovati uticajem zvezda i planeta. Čak i astrolozi imaju poteškoća da obasne mehaniku ovog procesa, mada objašnjenje zapravo sapada u oblast čiste nauke.

Nebeske sile

Iako svemir posmatramo kao mračnu prazninu, realnost je drugačija. Svemir je ispunjen vrtlogom konkurentskih sila – turblentne bujice energije i zračenja koji teku u svim pravcima. Sunce je primarni izvor ove energije, a naša planeta je neprekidno bombardovana sunčevim zračenjem. Bez atmosfere koja filtrira ova zračenja, njihov efekat po planetu bi bio katastrofalan. Sa druge strane, i ono malo zračenja što se probije ima snažan efekat na našu svakodnevicu, jer utiče na vremenske prilike, elektronske uređaje, opremu za emitovanje i posebno na naše raspoloženje i karakter.

To je kratki prikaz načina na koji astrologija funkcioniše, jer ta bujica energije neprestano fluktuira. To znači da će osoba rođena u ovom trenutku biti izložena drugačijim silama od one koja je rođena pre pet minuta. Dokaz toga su i fotografije koje je snimio SOHO-NASA solarni svemirski teleskop. Energija koju isijava Sunce je uvek različita. Ti različiti fluksevi solarne energije jasno pokazuju zbog čega je za astrologa od izuzetne važnosti da zna tačno vreme rođenja neke osobe. Gotovo je isto tako važno znati i preciznu lokaciju rođenja, jer različite geografske širine primaju varirajuće količine solarne energije.

Kosmička energija

Osim energije Sunca kojoj smo izloženi, izloženi smo i kosmičkoj energiji koja dopire iz ostatka Zemljine galaksije i univerzuma iza nje. Kosmička energija stupa u interkaciju sa sunčevom energijom i sa planetama. Efekti te interakcije mogu se predvideti, ukoliko se posmatraju tokom dužeg vremenskog perioda. Sunce uvek kompletira svoj godišnji kurs do istih zaleđa zvezda – nesavladivog zodijaka. Zvezde i konstalacije zodijaka emituju fantastičnu količinu energije koja, uprkos ogromnim daljinama, uvek pronađe put do naše planete. Tako su stvoreni ciklusi uticaja koje smo posmatrali hiljadama godina, poredili i zapisivali.

Ta energija predstavlja virtuelnu oznaku karaktera neke osobe. Ako su precizno poznati datum i mesto rođenja osobe, vešt astrolog može da uradi izuzetno tačnu procenu njenog karaktera. A to podrazumeva sve aspekte karaktera, kao i optimalan izbor karijere i aktivnosti tokom slobodnog vremena. Ukratko, kompletni prikaz osobe onakve kakva zaista jeste, a ne kakvom se predstavlja ili kakva bi želela da bude.

Planetarni uticaj

Planete igraju definišuću ulogu u astrologiji. Kada se velike planete poravnaju prema Suncu, one stvaraju masivne sile koje izazivaju dodatnu solarnu aktivnost i odašilju bujice novih tokova energije ka Zemlji, utičući na svaki trenutak našeg života.

Od najranijih vremena je primećeno da kada se planete poravnaju na određeni način, ponavljaju se određeni događaji i utiče se na ljude na način koji se može predvideti. Tako je rođena astrologija.

A može li položaj planeta uticati na prirodne katastrofe, ratove, finansijsku stabilnost i čitavu gomilu socijalnih i prirodnih faktora koji upravljaju svakim aspektom našeg života na Zemlji? Hiljadama godina astrolozi su verovali da je to istina. Zapravo, svako ko je iole upućeniji u ozbiljniju astrologiju se može i sam uveriti.

Istina je da neka istraživanja pokazuju jasno izraženu vezu između velikih planetarnih poravnavanja i velikih prirodnih nesreća. Ta se veza takođe proteže i na nagle socijalne i političke preokrete, kojih je sve više u periodima produženih planetarnih aktivnosti.

Tokom ovih poslednjih dekada dogodila su se neka od najvećih planetarnih poravnavanja za poslednjih nekoliko hiljada godina. Nema nikakve sumnje da su se tokom tog istog perioda dogodile i značajne socijalne i političke promene. U relativno kratkom vremenskom roku bili smo svedoci suštinske promene ravnoteže sila u svetu i sumraka ideoloških razlika. Rezultat toga je novi termin – globalizacija.

Na potpuno različitom nivou, dogodile su se daleko ozbiljnije promene. Klima se menja. Kada bismo uzeli u obzir sve katastrofe, shvatili bismo da je godina 2000. bila godina najbrojnijih katastrofa u pisanoj ljudskoj istoriji. Sasvim je izvesno da nije slučajnost što se baš 2000. godine dogodilo najveće poravnavanje i grupisanje planeta u poslednjih 2000 godina. Mnoge katastrofe su te godine pogrešno pripisane efektima globalnog zagrevanja i emisiji fosilnih gasova u atmosferu. Iako to utiče u manjem stepenu na klimatske promene, teško da bi se moglo proglasiti uzročnikom širokog dijapazona prirodnih nesreća i akcidenata koji nemaju nikakve veze sa klimom.

Radomir K. Stokić

(Copyright © Treće oko)