NovineKad upalite televizor ili kupite novine da biste saznali šta se dešava u svetu, potrebno je da imate na umu i to da mediji odavno nemaju za cilj da vas informišu – oni su propagandna mašinerija koja služi da vas navede da mislite onako kako to neko drugi želi

Prvi šef CIA Alan Dals strategiju delovanja agencije na čijem je čelu i Vlade SAD, je ovako opisao: Vešto zameniti prave vrednosti poželjnim, potom ubeditineverne Tomeda im slepo veruju. Istomišljenike nije teško naći, naročito ako im udelite koji dolar. Odavno je započet grandiozan projekat gdepoželjne vrednostiupravljačke elite moraju svi da dele, a u njega su upregnuti novinari, naučnici, umetnici, prosvetni radnici, ko još sve ne… Danas se retko ko zapita zbog čega mnoge TV stanice prikazuju emisije gde se falsifikuju istorijske činjenice i izvrću podaci, sve u koristpoželjne istorije“ pa, primera radi, revolucionari iz prošlog veka postaju teroristi u ovom. Tu su i programi koji izazivaju nedoumice prikazujući netradicionalne, često skaredne norme ponašanja, daleko od svih moralnih normi. Zamisao Alana Dalsa u potpunosti je ispunjena, način obrazovanja i zabave je uniforman, SAD u potpunosti kontrolišu globalne medije i jedino što ih može uznemiriti je eventualno slabljenje dolara na svetskim berzama. Sloboda medija je tek mit, u njega nakon svega malo ko veruje.

Made in SAD

Stanje nije promenilo ni aktiviranje stanicaSputnjikiRusija danas; to su samo zrnca peska, ne cunami što može da uzdrma ili bar poljulja medijsku imperiju sa centralom u SAD. Za velikog brata svi alternativni izvori informacija predstavljaju opasnost za monopol jer se, ponekad, usuđuju prikazivati stvarnost onako kako ne odgovara Vašingtonu. Zato se još uvek slabašna konkurencija predstavlja u najcrnjem svetlu iako, suštinski, alternativni mediji i nezavisni novinari, nisu ništa drugo do interpretatori događaja na drugačiji način od američkog. Ali, za ujka Sema, onaj što nije uz njega njegov je protivnik. Zato očuvanje monopola nad glasilima predstavlja važan faktor američke politike. Prema uvreženom mišljenju, vlade koje žele multipolarni svet moraju, u sferi medija, delovati ne samo stvaranjem dobrih glasila kod kuće nego i u inostranstvu, posebno u zemljama gde dominiraju američki trabanti.

Ima mnogo slučajeva da nezavisni novinari, pisci i naučnici, za medije (najčešće elektronske) rade besplatno, iz moralnih ubeđenja i osećanja duga prema društvu. Mnogi od njih, naročito na tzv.postsocijalističkom prostoru(države bivšeg Varšavskog pakta) žive u krajnjoj materijalnoj bedi međutim, njihov angažman je dragocen u otporu unisonom mišljenju. Njihov angažman je izuzetno važan u stvaranju pravednijeg i boljeg sveta, otpor jednoumlju je njihovo raspoloženje i poželjno stanje duha.

Mnogi borci za slobodu medija, u suprotstavljanju liberalnom kapitalizmu i dominaciji korporativnih centara moći, shvatili su važnost nezavisnih i slobodnih medija, pošto oni štite pravo na drugačije mišljenje, mnogo efikasnije od bilo kog oružja. Danas je svet stavljen pred izbor: ili jednopolarni svet pod vlašću SAD ili višepolarni, sa nekoliko centara moći. Sa ekonomskog aspekta, svet je odavno višepolaran jer udeo SAD u svetskom BND čini, prema podacima iz prošle godine, svega 17 posto. Ako je tako, a jeste, kako onda i dalje dominiraju planetom?!

Udo Ulfkote

Udo Ulfkote

Koristeći alegorijeproizvedeno u SAD, zajedno sa simbolikom i metaforama, postali smo, a da toga nismo ni svesni, deo američkog potrošačkog sistema, upakovanog u prigodnu ideologiju. Blagodareći delatnosti CIA, pod njihovom kontrolom su se našli svi važniji svetski mediji prilježno radeći, ne bi liamerički način životapostao idejom vodiljom svim stanovnicima Zemlje, pa i onima što još žive u zabitima Afrike ili Amazonije. Potpuna kontrola nadsedmom silom, kako ponekad nazivaju medije, delatnošću atlantističkih institucija,svetske vlade u sencikorporacija, pojedihih tajkuna i oligarha, pretvorena je u svojevrsnu svetsku političku petu kolonu.

Udo Ulfkote, ugledni novinarFrankfurter algemajne cajtunga, piše u knjiziPotkupljeni novinarisledeće:Postala je uobičajena praksa da CIA plaća manipulacije vestima što je redovna praksa u nemačkim, ali i nekim drugim medijima diljem EU. Šta se dešava u manje moćnim državama od naše, može samo da se pretpostavi, ali globalna uprava nad medijima u Nemačkoj može da belo očas predstavi kao crno.

Tamna mreža

Ulfkote je bio savetnik u Vladi Helmuta Kola, predsednik fondaKonrad Adenauer, dobitinik brojnih značajnih profesionalnih nagrada i počasti, suštinski, kako je sam priznao, bavio se ne novinarstvom već propagandom odnosno, kako ga naziva,novinarstvom bez lica i naličja. Ispoveda se:Lagao sam, prodavao, uzimao novac, krijući istinu od društva. To što sam radio bilo je daleko od novinarstva. Pri tome nisam bio dosledan, kao ni druge moje kolege. Izdvojićemo jedan karakterističan detalj, kada je pratio Helmuta Kola tokom posete Jordanu. Razgovoru nemačkog kancelara sa jordanskim kraljem prisustvovao je i predsednik Izraela. Pre razgovora, Ulfkote se pozdravio sa kolegama (znajući da svi rade za CIA, BND ili Mosad), ali su ga oni odmah upozorili da nije dobrodošao, jer otkriva ko sve od novinara radi za tajne službe a njih nije bilo malo, naprotiv. Udo, u svojoj knjizi, objavljuje poduži spisak potkupljenih i zavrbovanih novinara od obaveštajnih službi (CIA naravno prednjači). Nakon objavljivanja knjige, Ulfkote je proglašenbolesnikom što piše smešne stvari nejasnim jezikom, čovek okrenutcrnom ili novinarstvu u tami.

Linus Nojman, jedan od tvoraca Tamne mreže

Linus Nojman, jedan od tvoraca Tamne mreže

Novinarstvo u tamije prostor za medijske insajdere i veoma važan instrument za komunikaciju disidenata diljem planete i aktivista u autoritarnim režimima, neophodno je licima koje prijavljuju korupciju i ljudima pod nadzorom vlasti. Linus Nojman, urednikHaos kompjuter kluba(CCC) kaže da je to mreža bez cenzure i nadzora, puna prednosti ali i mana, sve zavisi je li živite u zatvorenom ili relativno otvorenom društvu:Tamno novinarstvo je izuzetno važno, iako je bazirano na anonimnim komunikacijama, bitno je kao organizacijaReporteri bez granica, pogotovo ako se nalazite u Siriji ili Iranu, gde je svaki govor strogo kontrolisan. Ovaj tip novinarstva nije samo pitanje koje se tiče stvarne situacije u tim udaljenim zemljama, već je i od posebnog značaja za zemlje EU. Internet vezama sve može da se prati a ako želite slobodno i pluralističko društvo, u njemu mora biti mesta i zacrnenovinare.

Linus Nojman kaže da je crno novinarstvo cenjeno jer često upozorava na zloupotrebe u poslovanju nekih vlada u EU, skrećući pažnju da je zakonska zaštita lica koja odaju novinarima važne podatke u Nemačkoj slabija nego ranije:Umesto da dojavljivači budu maksimalno zaštićeni, informacije od opšteg značaja i sloboda štampe sve su više ugroženi novim zakonima. Oni, kako izgleda, služe za zastrašivanje novinara a insajderi se sve više okreću objavama na internetu, mada ni to više nije sigurno. Nemačka je prošle godine ukinula pet portala i krivično gonila čak 85 lica. Mnogi korisnici prave greške, ugrožavajući željenu anonimnost, stoga su nemački istražitelji lako razotkrili distributere i potrošačetamne mreže, osuđujući ih, u proseku, na pet godina zatvora. Tamna mreža nema centralni server, računari se pojedinačno uvezuju, ne koristeći Gugl ili neki drugi pretraživač, već kodiran priključak. Ove mreže rade na različite načine, ali cilj im je uvek istikorisnik mora ostati anoniman, vest koju plasira mora otići u javnost.

Mediji kao super-oružje

Pre su SAD dominirale najmoćnijom vojskom, potom dolarom, a sada medijima. Dolar se i dalje štampa po volji FED (Federalne rezerve SAD), bukvalno u neograničenim količinama, uz slabašan otpor zemalja BRIK. Iako je dolar samo papir bez ikakvog pokrića u plemenitim metalima ili robi, bio je prihvaćen kao svetska valuta i tako su SAD mogle neograničeno da pljačkaju ostatak planete. Blagodareći svojoj moneti, organizovane suobojene revolucijei rušilačke akcije, sve na račun drugih država i narodate akcije SAD nisu ništa koštale. Dolar je tako prvi problem svih onih koji bi da stvore višepolarni svet. Drugo super-oružje u njihovim rukama su mediji, pri čemu većina analitičara ne shvata koliko je važan i značajan njihov uticaj. Holivud je i dalje najbolja propagandna mašinerija na svetuosvaja naša srca i drži ih pod kontrolom, namećući vlastite standarde u doživljavanju realnosti. Tu spada način razmišljanja, odevanja, kako se hranimo, trošimo, itd. Kada govorimo o nevidljivoj mreži, što kontroliše naš život, veliki brat nam mirno sugeriše da živimo u svetu obmana, tu se više ništa ne može promeniti.

Sistem kupovine novinara u zemljama EU više nije tajna. Naime, u svakoj važnijoj medijskoj kući postoje formulari za prijavljivanje članaka. Ulfkote piše:Popuniš, pošalješ u bilo koji fond koji finansira Vašington i stići će bajkoviti honorar, besplatna avionska karta preko Velike bare, plaćen hotel sa pet zvezdica, pun prelepih prostitutki. Ako imaš problem sa izborom teme članka ne brini se, to nije problem, odmah ćeš saznati šta se od tebe traži. Svi urednici, komentatori i kolumnisti centralnih medija, članovi su proameričkih organizacija poput Trilateralne komisije ili Aspen instituta, nemačkog fondaMaršali mnoštva drugih.

Naslovna strana Ulfkoteove knjige

Naslovna strana Ulfkoteove knjige

Ulfkote piše da su mu jednog dana u kancelariju ušla dva saradnika nemačke tajne službe BND (filijala CIA) i od reči do reči mu izdiktirali tekst o tajnoj proizvodnji hemijskog oružja u Libiji. Ispod članka se Ulfkote potpisao i on je, sutradan, izašao na naslovnoj straniciFrankfurtera. Posle par dana sve novinske agencije i medijske kuće, uključujući vodeće TV stanice, reemitovale su vest i ona je postala jedna od osnova za agresiju NATO na Libiju. Ulfkotea i danas zbog toga grize savest.

Da bi se uopšte shvatile dimenzije kontrole nad zapadnim medijima, valja se podsetiti fraze Karla Rova, savetnika za bezbednost i bivšeg predsednika SAD Džordža Buša:Mi smo sada imperija i stvaramo svoju sopstvenu realnost. I, dok je vi proučavate i analizirate, mi radimo stvarajući novu; vi je možete proučavati kako želite, na način kako vama odgovara i, ništa više. Mi stvaramo istoriju, vama preostaje da proučavate naše delovanje. Danas se vesti pišu na kompjuterima sa američkim operativnim sistemima (Mikrosoft,Epl) i mnogi korisnici, uključujući oponente SAD, komuniciraju, koristeći sredstva i mreže pod kontrolom CIA (Fejsbuk,Tviter,Instagram…).

Iako su SAD izgubile svetsku dominaciju, čime se otvorila mogućnost za stvaranjem pravednijeg višepolarnog sveta, Ulfkote ističe da se ekonomija mora ostaviti po strani i pažnja usmeriti na medije, posebno na one pod kontrolom SAD, jer oni najpre mogu zatvoriti ovu stazicu ka pravednijem poretku.

Miodrag Milanović