manastirska crkvaOva braničevska svetinja, nastala pred sam Kosovski boj, zadužbina je Miloša Obilića. Manastir sazidan nad čudesnim grobom svetog isposnika Zosima, do danas je mesto na kome vernici pronalaze blagoslov i utehu i po molitvama svetitelja dobijaju isceljenja od mnogih bolesti

U maloj dolini, čiji mir remeti samo huk brze planinske rečice, skriven među stenama stoletne šume, nadomak Golupca na Dunavu, vekove broji manastir Tuman. Prvi susret sa ovom svetinjom, u kojoj kao da vreme stoji, nagoveštava nešto čudesno. Prelepa priroda i čist vazduh, borove i bukove šume, prastara svetiteljeva isposnica i crkva, i danas, svojim postojanjem oživljavaju drevno predanje… O Milošu Obiliću, njegovim dvorima, svetom isposniku Zosimu i njegovoj neobičnoj smrti.

Susret sa manastirskom crkvom, kao centralnim mestom ovog malog monaškog grada, otkriva veliku tajnu i blagoslov. U njoj se čuvaju tri znamenite svetinje. Čudotvorna ikona Presvete Bogorodice „Kurskaja“, nekoliko vekova stara, koja je brižljivo nošena rukama ruskih monaha, posle oktobarske revolucije 1917. godine doneta i na dar ostavljena pravoslavnom srpskom narodu.

unutrasnjost manastirske crkve Čudotvorne mošti Svetog Zosima Tumanskog, monaha Sinaita, koji je sa mnogobrojnim monasima došao sa istoka u zemlju Svetog kneza Lazara, bežeći od nadirućih otomanskih osvajača. Do danas, ovaj svetitelj pomaže svakome, ko mu sa verom i ljubavlju pristupi, moleći isceljenje. Od pre dve godine, tu su i mošti Prepodobnog Jakova (Arsovića), učenika svetog vladike Nikolaja, koji je od kraljevskog diplomate, postao tihi i strogi podvižnik. Spoznavši veru Hristovu, napustio je ambasadorsku službu i zamenio je za skromnu monašku ćeliju.

Mnogobrojni primeri isceljenja vernika u ovoj svetinji, pribeleženi su i objavljeni u knjizi „Tajna Tumanske svetinje“. U njoj se otkriva čudesna vekovna tajna ove braničevske svetinje, u kojoj su, po svedočenju monaha i vernika, mnogi bolesnici pronašli lek, nepokretni prohodali, slepi progledali. Parovi bez poroda dobili decu. Mnogobrojni su slučajevi i izlečenja od najtežih bolesti, raka i leukemije. I sve sa verom u Boga i pomoć tumanskih svetitelja.

U nekoliko nastavaka sa vama ćemo podeliti najupečatljivije slučajeve od mnogih, koji su se našli na stranicama ove neobične i retke knjige.

Tajna Tumanske svetinjeKako do manastira

Manastir Tumane nalazi se na 120 km od Beograda. Do njega se iz svih pravaca najlakše dolazi auto-putem, gde se isključuje ka Požarevcu. Prati se put ka Velikom Gradištu i Golupcu, od koga je manastir udaljen 9 kilometara. Nalazi se pored samog regionalnog puta od Golupca ka Kučevu.

Kontakt

Manastir Tumane možete kontaktirati putem telefona 012/675 195 i putem i mejla: manastirtumane@gmail.com

Dokumentovana čudesa Svetog Zosima

Knjigu “Tajna Tumanske svetinje” u kojoj su opisana čudesa Sv. Zosima i Jakova možete kupiti u samom manastiru ili poručiti putem telefona i mejla.