Zoltan Balog lokalni uzgajivač stoke

Zoltan Balog lokalni uzgajivač stoke

Meštani mađarskog seoceta Keteđhaza na granici sa Rumunijom već nekoliko meseci optužuju i love izbeglicu iz Sirije koji je došao pre oko godinu dana da je vukodlak i da im tamani stoku. On se sklonio u obližnji nacionalni park, a lekari sumnjaju da osim pojačane maljavosti on nema nikakve veze sa uništavanjem stoke

Usred izbegličke krize na Balkanu i referenduma o prijemu izbeglica iz Azije i Afrike Mađarska se našla pred neočekivanim problemom: seljani malenog seoceta na istoku Mađarske, na mađarsko-rumunskoj granici mesecima se bore protiv vukodlaka, izbeglicu iz Sirije koji im tamani stoku!

Seljani iz mesta Keteđhaza u blizini mađarsko-rumunske granice, organizovani u grupe uspeli su ovih dana da identifikuju vukodlaka koji im tamani stoku, ali i da ga uplaše. Tvrde da se zove Hasan Malikša i da je kao izbeglica iz Sirije došao u njihov kraj pre oko godinu dana. On je posle hajke pobegao iz atara sela i veruje se da se krije u obližnjem nacionalnom parkuKeres-Maroškoji ima površinu od čak 500 kvadratnih kilometara. Mnogi stanovnici su videli osumnjičenog. Kada neko liči na đavola i ponaša se kao đavo, kaže vlasnik malog imanja u oblasti, morate da verujete da je on sugurno đavo!

Drugi očevidac tvrdi da se pokolj stoke događa svaki put kada je na nebu pun mesec. Moramo da ga kaznimo, kaže on, a drugi meštanin Viktor Varga potvrđuje da je njegovu stokupreklala zver. -Sve to se događa otkako je on (Malikša) stigao u naše seoce, kaže plačući 87-godišnja starica. Zoltan Balog, lokalni uzgajivač stoke, kaže daiako je Hasan ponekad izgledao uplašeno, svi su mu verovali.I kako nam je vratio poverenje? Samo ja sam izgubio 12 ovaca i 3 krave.

Lokalne vlasti još nisu optužile sirijskog izbeglicu u bekstvu za bilo koju protivzakonitu radnju. Pozvale su ga da semirno preda da bi sprečio da ga razjareni seljaci povrede. Ali i da bi pomogao da se situacija razjasni.

Šta kaže struka

Dr Čaba Fodor iz medicinskog centra u obližnjoj Đuli smatra da Hasan Malikša (37)pati od atipičnog medicinskog stanja, poznatog kao HYPERTRICHOSIS, koji se ponekad naziva i sindromom vukodlaka. To je stanje kada se na telu pacijenta ali i licu pojavljuje izuzetna kosmatost, kaže lekar.

Lekar je izjavio da prema njegovim saznanjima Malikšane pati ni od kakvih drugih psihičkih problema koje bi interesovale stručnjake i ukazivali da je on krivac za ubijanje stoke

D.Marković