Kralj BumibolNedavno preminuli kralj Tajlanda Bubimol Aduljadej bio je omiljen zbog svoje plemenitosti, a pre 14 godina čak je napisao i knjigu o svom – psu

Tajlanđani su 2002. godine pohrlili u knjižare da kupe knjigu o psu koji je toliko prirastao za srce njihovom kralju, toliko da je o njemu napisao knjigu.

“Priča o Tongdeng” kralja Bumibola štampana je u 100.000 primeraka, a ceo tiraž je prodat za samo nekoliko sati. Za kraljevu mezimicu čije je ime “bakarna”, po boji krzna, saznalo se kada je 74-godišnji monarh ispričao kako ju je usvojio 1998.

Kralj je tada pozvao podanike da obzirno postupaju sa uličnim psima i u tom kontekstu ispričao kako je i sam usvojio jednu ženku mešanca. Javnost je tada imala retku priliku da sazna neki detalj iz kraljevog privatnog života.

“Priča o Bakarnoj” prodavala se po ceni od 6,80 dolara, a prihod je otišao za zbrinjavanje uličnih pasa i bolnica za životinje.

Kralj je preminuo u miru, u bolnici Siriraj” 13. oktobra u 15.52 po lokalnom vremenu, navela je pres služba kraljevske porodice u saopštenju. Tokom sedam decenija na tronu važio je za ličnost koja ujedinjuje zemlju, a intervenisao je u situacijama koje su pretile da izazovu krizu. Plemeniti kralj je imao 88 godina.