Miris je vazanKoju magičnu biljku i miris u životu treba da biramo, zavisi od astrološkog znaka u kome smo rođeni i našeg duha-zaštitnika. Ova priča vam može biti od koristi, ili bar zabavna, naročito kada odlučite da nekome ko vam je drag kupite cvet ili miris i da ga u isto vreme i obradujete i zaštitite

Svi imamo male rituale za sreću i zaštitu od zlih sila, uroka ili ko zna čega već, ili smo bar čuli za njih. Od kada je sveta i veka religijski, magijski ili rituali bilo koje druge vrste igraju važnu ulogu u životu svakog pojedinca ili društva u celini. I danas sumnjam da postoji kuća koja nema tamjan (veruje se da tera zle duhove) ili vrećice sa lavandom ili nekim drugim mirisnim biljem. Svi viđamo vence od ivanjskog cveća na ulazima u kuće ili stanove. Mnogi nose u novčaniku, ili na bilo kom skrovitom mestu amajlije ili nešto što smatraju da štiti ili donosi sreću.

Mirisi su igrali važnu ulogu u svim ritualima; razne mirisne esencije upotrebljavale su gotovo sve civilizacije, od Egipta, Mesopotamije, Rima, Grčke…

U astrologiji postoji poglavlje koje priča o duhovima-vladarima i zaštitnicima određene dekade određenog znaka (nije isto roditi se u prvoj, drugoj, ili trećoj dekadi nekog znaka) i koji daje određene karakteristike i osobine, kao i snagu, okultnu dušu i okultne vibracije osobi rođenoj u određenoj dekadi određenog znaka, odnosno svaki duh predstavlja određenu dekadu svakog znaka. Svaki od tih duhova ima svoju magičnu biljku ili miris i da bi im se na neki način zahvalili za zaštitu, pojedinci koriste određene mirise ili održavaju biljke u svom prostoru koje taj duh voli.

Neću se baviti duhovima, osim što ću navesti ime duha, ali ova priča vam može biti od koristi, ili bar zabavna, naročito kada odlučite da nekome ko vam je drag kupite cvet ili miris i da ga u isto vreme i obradujete i zaštitite.

01 ovanOVAN

I dekada (od 21. do 30. 3) duh Asikan. Magična biljka u ovom slučaju je pelen, koji ublažava snažan temperament i od osoba udaljava opasnost. Podstiče preduzetnički duh i inicijativu. Pelen je u srpskom jeziku drugo ime za gorčinu. Baš ta gorčina, naravno u kombinaciji sa etarskim uljem i drugim lekovitim sastojcima, ovu biljku svrstava u red najvrednijih lekovitih trava.

Pelen je i glavni sastojak absinta, halucinogenog pića, popularnog među boemima devetnaestog veka. Obožavaoci „zelene vile“ bili su Bodler i Tuluz Lotrek. Absint nije gorko piće, jer se pravi od etarskog ulja pelena koje nema gorak ukus. Ovo etarsko ulje sadrži toksični i halucinogeni keton tujon. Tujon deluje slično kanabinolu iz marihuane.

Ukus absinta ne potiče od pelena, već od etarskog ulja anisa. Danas je u većini zemalja zabranjen absint koji ima više od 10 mg tujona u litru pića (nekada je u absintu bilo i do 140 mg tujona po litru).

II dekada (od 31. 3. do 9. 4) duh Zenaker. Magična biljka (i miris) je bosiljak, za koju znamo da se koristi i u crkvenim ritualima. Pojačava lični magnetizam i intelektualne sposobnosti. Nije loše imati sedam strukova bosiljka zavezanog crvenim koncem ili trakom uvek uz sebe. Josif Pančić je ostavio prvi i do danas najlepši i najpotpuniji opis bosiljka: „Ova je biljka našem narodu, osim mnogih drugih koje su rasta viđenijeg, cveta i mirisa lepšeg, najmilija, čemu je uzrok taj što bosiljak prati Srbina kroz sve ozbiljnije prilike u životu, od rođenja, gde se mladencu kita bosiljka u osvećenoj vodi do uzglavlja meće, do smrti, gde mu sestrina ili boleće koje srodnice ruka bosiljak na grob posadi.” (Botanika 1868:251).

III dekada (od 10. do 20. 4) duh Azentaher. Magična biljka je biber, koji pomaže očuvanju braka i bračnih odnosa, pojačava ljubav i dobro utiče na dobre i skladne porodične odnose u celini. Sprečava intrige i ljubomoru. Oporoj ljutini bibera nisu odoleli ni Rimljani. Ali, oni su u njemu više uživali tokom gozbi, nego što su ga koristili kao lek. U prvom veku dopremali su ga brodovima, a kasnije, kad su kineski carevi uspostavili kopneni put poznat kao Put svile koji je dosezao do njihovog carstva, začine su plaćali velikim bogatstvom u zlatu i srebru.

02 bikBIK

I dekada (od 21. do 30. 4) duh Azikat. Magična biljka je matičnjak (pčelinja trava, matočina, pčelinjak, limun-trava, ili lat. Melissa officinalis). To je lekovita, aromatična biljka iz porodice usnatica (Lamiaceae). Čini ove osobe veselim i štiti ih od depresije i melanholije. Biljka matičnjak je najpoznatija kao prirodni lek protiv psihičkih problema, depresije, anksioznosti (straha), napetosti i drugih poremećaja izazvanih stresom. Posebno je dobar prirodni lek protiv strahova i straha od bolesti (hipohondrije).

II dekada (od 1. do 15. 5) duh Viroazo. Magična biljka je đumbir (tropska, začinska, višegodišnja biljka slična trsci). Jako je aromatična. Donosi sreću, a posebno u igrama na sreću. Ima više razloga zbog kojih je đumbir toliko popularan. Prvi je specifičan ukus zbog koga ga mnogi obožavaju, a zatim – njegovo afrodizijačko dejstvo. Takođe, đumbir je jedan od najranije otkrivenih biljnih lekova u ljudskoj istoriji. Poznato je da je uzgajan jako davno, još pre 3. 000 godina. Najstarije pivo je upravo od đumbira.

III dekada (od 11. do 20. 5) duh Aharp. Magičan cvet i miris je ruža koji ublažava ili neutrališe ekonomske teškoće, štiti od briga i pojačava sreću. Jača duh i telo i štiti od zlobe.

Boja ruže ima svoju simboliku: crvena znači ljubav, požudu, ali i romantiku. Ako tražite romantiku, sa crvenom ružom nikada ne možete pogrešiti – poklanja se u znak ljubavi. Žute ruže označavaju prijateljstvo i njima govorite kako je vaš odnos poseban. Danas su izraz veselja ili zadovoljstva, ali još važi i staro značenje gašenja ljubavi, neverstva i ljubomore. Bele ruže označavaju čiste duhovne osećaje, odnosno simbolizuju duhovnu ljubav, čistotu i bezgrešnost. Bele ruže su dobar poklon za kćerku. Ružičaste ruže su lagane i slatke; tamnijom nijansom izražava se zahvalnost, dok se svetlijim nijansama ističe nežnost i brižnost osobe koja ih prima, te divljenje prema toj osobi. Ako ruže dajete tek tako, neka budu ružičaste. Narandžaste i koralne boje označavaju žudnju i opčinjenost. Ruže boje lavande simbolizuju ljubav na prvi pogled.

03 blizanciBLIZANCI

I dekada (od 21. do 31. 5) duh Tezogar. Magična biljka (i miris) je vanila koja pomaže da se ambicije realizuju, kao i u sticanju slave i popularnosti. Vanila je, posle šafrana, drugi najskuplji začin, zbog toga što zahteva puno rada da bi se uzgajala. I pored skupoće, veoma je cenjena zbog svog ukusa i mirisa. Pisac Frederik Rozengarten, opisuje vanilu kao „čistu, mirisnu i nežnu“, dok njenu složenu aromu opisuje kao „čudesni buke“. Vanila se široko koristi u proizvodnji hrane, proizvodnji parfema i aromaterapiji. II dekada (od 1. do 10. 6) duh Verazua. Magična biljka je bagrem, štiti od bolesti srca, kao i od crvenila po licu i koži. Ublažava ili neutrališe ljutnju. Bagrem je poreklom iz Kanade i cveta u maju. U narodu se upotrebljava cvet, a ponekad i list, mada postoje zapisi da je sve, osim cveta, navodno otrovno. Cvet treba brati neposredno pre otvaranja, a list dok je mlad. Bagrem ili akacija je stablo koje naraste do 25 m visine, i preneseno je početkom 17. veka iz Severne Amerike u Evropu. Beli mirišljavi cvetovi koji rastu u grozdovima izlučuju puno nektara. Narodna medicina preporučuje i čaj od osušenih cvetova koji, osim što je ukusan, deluje i lekovito. Kuvano semenje bagrema može da zameni pasulj, a prženo da posluži kao zamena za kafu.

III dekada (od 11. do 21. 6) duh Tepizatozoa. Magična biljka je nana, koja kod nekih ljudi izaziva najbolje osećaje. Stavlja naglasak na samokritiku i daje osećaj za pravdu. Nana se upotrebljava kao prijatan, blag i neškodljiv lek za smirenje. Nanino ulje ima slaba anestetička svojstva i prijatan miris koji osvežava. Mentol draži nerve u koži, lako isparava i zbog toga hladi. Nana se koristi za umirenje živaca, nervnu rastrojenost, histeriju, hipohondriju i slabost. Destilacijom se proizvodi eterično ulje.

04 rakRAK

I dekada (od 22. 6. do 1. 7) duh Sotis. Magičan miris je sandalovina (naziv za mirisno drvo koje se dobija od stabala iz roda santalum. Drvo je teško i žuto i, za razliku od mnogih drugih aromatskih drveća, njegov miris traje desetinama godina.

Ovaj miris pomaže da se sve pozitivne osobine i karakteristike duha ne promene, a to su društvenost, ljubaznost, simpatija, i sl. Eksperti tvrde da je međuljudska komunikacija prvenstveno podsvesni proces koji se odvija bez svesnih namera, vođen neuhvatljivim mirisnim signalima. Sandalovina podstiče otvorenost, toplinu i razumevanje, pomažući sramežljivima da sakupe hrabrost i povećaju samopouzdanje.

II dekada (od 2. do 11. 7) duh Sit. Magična biljka je lipa, koja pozitivno utiče na osećanja, pomaže sreću i štiti od klevete, ljubomore i prevare. Čini osobe lukavim. Cvetovi lipe od davnina se koriste za smirivanje i opuštanje nervnog sistema.

Po legendi, zraci sunca su uhvaćeni u cvetu lipe, pa kada neko popije topao lipov čaj, toplota sunca ulazi u telo. Opuštajući efekti lipe blagotvorno deluju na kardiovaskularni sistem (lipa snižava krvni pritisak). Britanski herbalista Sajmon Mils ističe da cvet lipe isceljuje i jača.

III dekada (od 12. do 22. 7) duh Tuimis. Magična stvar ovde nije biljka. Radi se o jantaru (ćilibar ili jantar je fosilna smola). Ćilibar nije, kao što se obično misli, biljna tečnost, već vaskularno tkivo drveća izdvojeno povredom ili radikalnom promenom klime. Prolazeći bezbrojne fizičke i hemijske transformacije kroz zone, od njega je nastao ćilibar (sukcinit). Succinim je latinska reč za sok, koja takođe znači i kap.

Još u doba paleolita (oko 12. 000 godina pre Hrista) pravljeni su od njega privesci za ogrlice. Arheološki nalazi ukazuju i na sjajne zanatlije koje su ga obrađivale u periodu neolita. Pored biljnih materijala, kao što su ostaci hrastovog lišća, ili pupoljaka, polena, spora, lišća, insekata, u ćilibaru su zarobljeni delovi DNK poznatih i nepoznatih vrsta biljaka i životinja. Zbog toga ga i nazivaju „prozorom u prošlost“. Najmanje 214 biljnih vrsta otkriveno je morfološkom analizom ćilibara. Naučne analize ćilibara pružile su nam ogromno i neprocenjivo znanje o drevnoj prošlosti koje bi inače bilo potpuno izgubljeno.

U svakom slučaju, pomaže osobama u važnim odnosima i pojačava neustrašivost. Ćilibar pokreće dušu, raduje oko, greje srce i budi imaginaciju u svetskim naučnim krugovima, posebno u periodu razvoja kloniranja. Ova organska plastika jedna je i jedina koja može zarobiti i sačuvati organski materijal. Ta osobina iskorišćena je u novije vreme kao osnova filma „Park iz doba jure“, gde je iz ćilibara klonirano, uz pomoć sačuvane DNK, mnoštvo dinosaurusa, što već sa ove tačke napretka nauke postaje krajnje izvodljivo.

05 lavLAV

I dekada (od 23. 7. do 2. 8) duh Afruimes. Magična biljka je anđelika (anđeoski koren, anđeosko drvo, kravojac, divlja pirevina, siriš, šivi; nalik je kimu). Smiruje strasti i pomaže da se ostvare uzvišeni i plemeniti ciljevi. Brani čast. Do nebeskih visina uzdigli su je sveštenici i časne sestre u samostanima, gde je bila jedna od glavnih lekovitih biljaka. U prilično burnom srednjem veku bila je prava privilegija imati smiren duh, a upravo je u toj povlastici uživalo sveštenstvo. Bila im je nužan prijatelj u svakodnevnim poslovima i u uobičajenim životnim tegobama.

Osim uz anđele, u hrišćanstvu se vezuje i uz Duha svetoga, a odatle i francuski naziv „herbe du Saint-Esprit“. Naziv anđeoski ili sveti koren dobila je za vreme haranja kuge u Evropi. Zahvaljujući korenu anđelike, mnoštvo se ljudi spasilo od tzv. crne smrti.

II dekada (od 3. do 13. 8) duh Sitaker. Ni ovde se ne radi o biljci, već je u pitanju tamjan, jedan od najstarijih mirisa kroz istoriju; čini ga prirodna smesa biljnih smola sa eteričnim uljima, a delom i aromatičnim kiselinama, jakog i uglavnom prijatnog mirisa.

Većini nas je poznat iz crkvenog obreda kađenja, koji se obavlja tako što se komadić bele aromatične smole stavi na žeravicu i uglavnom ima značenje da tera zle duhove. Može se i nakapati na ruku ulje tamjana, i s vremena na vreme, udisati. Pomaže da se savladaju sve životne prepreke i smanjuje uvredljivost i gordost.

III dekada (od 14. do 23. 8) duh Furnizi. Magičan cvet je ciklama. Pojačava lični magnetizam i pomaže da se osoba visoko kotira na društvenoj lestvici i hijerarhiji.

Ciklama je najlepša biljka, koja cveta tokom zimskog perioda, a krase je mali, nežni i mirišljavi cvetovi bele, ili različite nijanse ružičaste boje. Prema narodnom verovanju, ovo cveće ima fantastične moći, a svaka vrsta cveta šalje svoju poruku. Ciklama je cvet iskrenosti. Ona izglađuje nesporazume i miri osobe, a posebno je pogodna za raščišćavanje odnosa između svekrve i snahe.

06 devicaDEVICA

I dekada (od 24. 8. do 2. 9) duh Tumis. Magičan miris i cvet je gardenija, simbol radosti, koja štiti od zlobe i zavisti, kao i od preterane senzualnosti (senzualnost je eksplicitno izražavanje zadovoljstva ili seksualne potrebe kroz čula. Pojam se odnosi i na zavodljivost i na erotsku privlačnost osobe). Gardenija potiče iz Kine i Japana i nekada su se njeni cvetovi koristili za pravljenje venčanih buketa i kao ukras u kosi devojaka. Cvetovi su opojnog mirisa koji podseća na jasmin, pa se često koristi i u proizvodnji parfema.

II dekada (od 3. do 12. 9) duh Topitus. Cvet bagrema štiti od seksualnih devijacija i iživljavanja, kao i loših i pogrešnih špekulacija. Bagrem je dobio ime od jezuitskog misionara koji je mislio da je ovo drvo održalo Svetog Jovana u pustinji, ali to je malo verovatno s obzirom da ovog drveta nije bilo nigde, osim u severnoj Americi, a ona je otkrivena mnogo kasnije. Cvet bagrema se skuplja, a zatim suši na senovitom i provetrenom mestu. Brzo gubi aromatičnost, pa po sušenju mora da se čuva u dobro zatvorenim posudama. Bagremov cvet je cenjena medonosna vrsta, jer predstavlja vrlo izdašnu i rado posećivanu pčelinju pašu (profesor Maksimović). Cvetovi bagrema u homeopatiji se koriste kao lek za lečenje migrene, neuralgije živca lica, itd.

III dekada (od 13. do 22. 9) duh Aput. Esencija cveta stolisne ruže (majska ruža), stimuliše akciju i utiče na to da osobe ne budu lenje i inertne i povećava želju za životom. Smanjuje ili neutrališe sterilitet. Krunični listići beru se pre nego što se cvetovi potpuno razviju, od prve vrste se ponekad beru samo pupoljci.

Prva ruža je tamnije boje, purpurnocrvena, a druga je ružičasta. Oblik krupnog listića je srcolik. Ružin cvet se bere po najlepšem vremenu i brižljivo suši da bi što potpunije sačuvao miris i boju. Dobro spremljena, hermetički zapakovana i stručno čuvana, dugo sačuva prijatnu aromu. Ružin svet je taninska droga, dobar antiseptik i prijatan aromatičan adstringens (sredstvo koje ima svojstvo da steže površinu sluzokože i povređene kože) spolja i iznutra. Pravi se ružin med, sirup i voda za ispiranje usta i grla. Kod nas se pravi i slatko od ruže, koje je izvrsna poslastica i lek za ispucale usne i razna oboljenja usta i grla.

07 vagaVAGA

I dekada (od 23. 9. do 2. 10) duh Zerukut. Puder perunike (perunika, odnosno iris, biljka iz porodice iridaceae, zajedno s rodovima gladiola (gladiolus) i šafrana (crocus) daje intuiciju i unutrašnju ravnotežu. Ime je dobio po grčkoj boginji duge Iris, zbog višebojnih cvetova duginih boja. Iris je omiljen zbog neobičnog i raskošnog cveta na kojem se boje prelivaju slično duginim.

Naziv „perunika“ dolazi od Peruna, staroslovenskog boga groma, odnosno njegove žene, boginje neba Perunike. Prema mitologiji, perunika raste na mestu gde je Perunova munja pogodila plodno tlo i tamo gde je duga dodirnula zemlju. Latinsko ime iris cvet je dobio po grčkoj boginji Iridi koja simbolizuje vezu između neba i zemlje, bogova i ljudi. Zbog toga iris često može biti znak koji posvećenim izabranicima poručuje Božju volju. Kako su razni vladari tokom istorije svojim životnim putevima rado pripisivali Božju volju, nije čudno što je iris vrlo česta u evropskoj heraldici i jedan je od utemeljenih simbola dostojanstva, hrabrosti i slave. Kroz istoriju, a i danas, ljudi irise često zamenjuju sa ljiljanima.

II dekada (od 3. do 12. 10) duh Aterehizis. Mahovina je biljka koja u ovim osobama, inače bez posebnih ambicija, mirne i indiferentne naravi, pali ugašene osećaje i budi borbenost. Zamenite travnjak zvezdastom mahovinom, koja je efikasan pokrivač tla, a ne zahteva posebnu negu. Ova lepa biljka koja se lako širi, formira zimzeleni tepih sa sitnim belim cvetićima koji će označiti početak leta. Čak postoje i obloge za kupatilo od mahovine. Zvezdasta mahovina obrazuje zimzeleni tepih visine 5 cm. Najbolje je da se sadi u prvim redovima, ispred omiljenog cveća. Zahvalna je, jer uspeva i na sunčanim mestima, ali i u hladovini.

Kao i većina pokrivača tla, i zvezdasta mahovina brzo raste i efikasna je u sprečavanju erozije. Veoma je korisna, jer ne morate da je menjate. Tanke razgranate stabljike gusto su obrasle zelenkastožutim listićima, a dekorativni, beli cvetići predstavljaju originalan ukras i u saksijama. Zvezdasta mahovina je pogodna za sađenje oko ivica puteva ili između kamenih ploča koje prave put. Ovo je vrlo otporna biljka, lako se neguje i brzo raste.

III dekada (od 13. do 22. 10) duh Arpion. Esencija zumbula stimuliše produhovljene osećaje, i što je najvažnije, udaljava neprijatelje od ovih osoba. Latinsko ime rodu dato je po Hijacintu iz grčke mitologije. Mirisni zumbuli imaju veliku ulogu u kulturi i umetnosti naroda širom sveta. Tako, na primer Iranci njime ukrašavaju stolove pri dočeku Nove godine. U našoj narodnoj književnosti zumbul je čest motiv, od metafore za lepotu (npr. zumbul-devojče, u pesmi „Stojanke, bela Vranjanke”) do alegorije (pesma „Ljubavni rastanak”). Motiv zumbula je prisutan i u lirici Alekse Šantića, u pesmama „Omar” i „Behar”, kao i Đure Jakšića u pesmi „Na Liparu”.

08 skorpijaŠKORPIJA

I dekada (od 23. 10. do 2. 11) duh Sentacer. Tuberoza (nežna biljka sa mirišljavim velikim cvetovima koji liče na ljiljan), obezbeđuje stabilnost svadljivom duhu, smiruje agresivnost i neutrališe depresiju. Tuberoza je poreklom iz Meksika i nekada su je Indijanci koristili zbog njenog mirisa, da začine napitak od čokolade. Ovo je noćno cveće i kao većinu belog cveća tuberozu oprašuju noćni leptiri.

Za jedan kg absoluta koristi se 3. 500 kg cvetova. Absolut tuberoze je narandžasta gusta tečnost koja poseduje intenzivni teški egzotični cvetni miris sa medenom, voćnom i čak začinskom nijansom. Njena cvetna nota ima nijanse cveta narandže, „orlovih noktiju“, jasmina i gardenije. Tuberozu koriste u ženskim parfemima, uglavnom u srednjim notama. Ovaj cvet je simbol strasti i užitka. Tuberoza, kao osnova parfemske kompozicije, nalazi se u parfemu „Organza“ (Givenchy), „Fragili“ (JP Gaultier), „Tuberose No.1“ (Club Parfumerie).

II dekada (od 3. do 12. 11) duh Tepisenti. Magična biljka brnistra, mirisna bomba (brnistra ili žuka, grmolika biljka iz porodice mahunarki) može da naraste i kao omanje stablo. Cveta žutim cvetovima u drugom delu proleća. Cvetovi su brojni, tako da brda obrasla brnistrom (žukom) za vreme njenog cvetanja poprime žutu boju. Puna je aromatičnih ulja u sebi. Utiče na poboljšanje karaktera i sudbine. Odbija neprijatelje ili ih ne stvara u životu osobe.

III dekada (od 13. do 22. 11) duh Senciner. Magične biljke su četinari (crni bor, beli bor, evropska jela, smrča, libanski kedar, kleka, mediteranski čempres, bor…), koji su pravi ljubavni talismani, ali i talismani koji smiruju strasti ako osoba pati zbog ljubavi.

Neutrališe ljubomoru i budi čista osećanja. Četinari imaju prednost što njihovo igličasto ruho i tokom cele zime privlači pažnju. Dok zimi deluje osvežavajuće među golim granama lišćara, dotle leti predstavlja neutralnu pozadinu za cvetne leje i ukrasne žbunove, tako da onda ovi više dolaze do izražaja.

Zbog raznolikosti u pogledu oblika, veličine i boje, njihova primena je mnogostruka. Mogu da budu impozantni soliteri u većim baštama, mogu da služe kao živa ograda; patuljaste vrste krase minijaturne bašte, kamenjare, a niske puzeće vrste koristimo kao tlopokrivače. Kako god, uvek služe svrsi.

09 strelacSTRELAC

I dekada (od 23. 11. do 1. 12) duh Erenjo. Magičan cvet je kadifica (lako se gaji i neprekidno cveta u intenzivnim nijansama žute, narandžaste, „krem“ bele boje, ali i u crvenkastim mahagoni nijansama. Cvetovi imaju snažan, gotovo čak i neprijatan miris, ali postoje i dve sorte bez ikakve arome – „Sweet and Yellow” i „Odorless Mixed”.

Kadifice uspevaju i na zemljištu skromnijeg kvaliteta, pod uslovom da su redovno zalivane. Otporne su na biljne štetočine, kao i bolesti, i „bije” ih glas da odbojno utiču na insekte. Ove jednostavne i jeftine biljke rado su viđene kako u baštama i na ivicama leja, tako i u jednostavnim kućnim aranžmanima. Ne dozvoljavaju rasipanje energije, ali ni rasipništvo i preterivanje u bilo čemu. Poboljšavaju nezavisnost i daju smisao za lečenje.

II dekada (od 2. do 11. 12) duh Sagen. Magičan miris, biljka i parfem je frezija. Poreklom je iz Južne Afrike. Divlja frezija ima cveće bele ili žute boje, ali kultivisane sorte su raskošne i raznobojne. Frezije su veoma popularne baštenske biljke, uzgajaju se zbog svojih nesvakidašnjih i mirisnih cvetova, koji dugo mogu stajati u vazi i često se koriste za bidermajere.

Najčešće se gaji vrsta freesia refracta, koja je najpogodnija za rezan cvet, a može se naći u skoro svim bojama. Novi kultivari imaju cvetove u rasponu boja od bele do žute, roze, crvene i plave. Veoma su atraktivne i kao saksijsko cveće. Frezija ima jak cvetni miris, koji čak može u većim količinama izazvati glavobolju. Neutrališe i kontroliše planove koji se ne mogu realizovati. Frezija ima značenje elegancije i mirnoće.

III dekada (od 12. do 21. 12) duh Kenen. Magična biljka je kalikantus (kalikantus je listopadni ukrasni grm koji ima prelepe crvenkasto smeđe cvetove prelepog mirisa. U našim krajevima dobro napreduje na polusenovitim mestima. Iz ove porodice je i ananas. Inače, poboljšava težak i žestok karakter osobe i neutrališe neprijatelje.

10 jaracJARAC

I dekada (od 22. do 31. 12) duh Tumes. Magični cvet je narcis koji štiti od gubitaka i poraza, kao i od nesreće generalno. Štiti na putovanjima, ali i život u inostranstvu. Cvet je dobio ime po Narcisu, liku iz grčke mitologije. Kako kaže legenda, Narcis je živeo u grčkom gradu Tespiji u Beotiji. Bio je prelepi mladić. Jednoga dana, dok je bio u lovu, videla ga je i u njega se zaljubila nimfa Eho. Nakon što ju je odbio i na taj način joj slomio srce, Eho je zatražila od Nemezide, boginje pravedne kazne, da i njega kazni jednakom patnjom.

Ova je to i učinila. Jednog dana, žedan nakon lova, Narcis se nagnuo da popije vodu, ugledao svoj odraz u njoj i istog trena se zaljubio. Ali, što je više pokušavao da zagrli sebe, to se više razočaravao i patio, jer je shvatao da je to nemoguće. On prvi put doživljava gubitak i tugu. Legenda kaže kako je od bola umro na obali, te se u trenutku smrti preobrazio u cvet. Oni koji su tražili njegovo telo pronašli su samo cvet i nazvali ga po njegovom imenu – Narcis.

II dekada (od 1. do 10. 1) duh Epima. Magičan cvet je zumbul, koji neutrališe negativne osobine osobe i omogućava ostvarenje planova. Zumbul, poreklom iz Anadolije i srednje Azije, u Evropi se gaji od vremena starih Grka i Rimljana. Latinsko ime rodu dato je po Hijacintu iz grčke mitologije. Mirisni zumbuli imaju veliku ulogu u kulturi i umetnosti naroda širom sveta, a naročito u našoj narodnoj književnosti.

III dekada (od 11. 1. do 20. 1) duh Homot. Magična biljka je divlja nana koja obezbeđuje vitalnost i ojačava karakter. Utiče na to da se osobe ne demorališu kada naiđu na prepreke. Nana ili metvica je trajna zeljasta biljka. Cvetovi su joj svetloljubičasti. Cveta od juna do avgusta i cela biljka miriše. Divlja nana raste na vlažnim mestima i upotrebljiva je cela biljka. Glavna aktivna materija je eterično ulje koje se najviše sastoji od mentola. Nana se koristi za umirenje živaca i nervnu rastrojenost. Destilacijom se od nane proizvodi eterično ulje, koje ima višestruku upotrebnu vrednost.

11 vodolijaVODOLIJA

I dekada (od 21. do 30. 1) duh Oroazer. Magična biljka je serpentarija (višegodišnja zeljasta biljka sa listovima u obliku srca) isključuje loše energije, ili ih neutrališe i pojačava dobre. I mišljenja sam da ovoj priči pripada i oleander. Oleanderi su prelepe biljke, sa cvetovima u nežnim bojama: beloj, ružičastoj, purpurnoj i narandžastoj. Neke forme imaju jednostruke, a neke dvostruke cvetove.

Vrboliko lišće može biti sasvim zeleno ili lepo prošarano. Listovi su dugački i uski, pršljenasto nanizani duž stabljike, međutim, biljka je vrlo otrovna i ako se lišće jede, može prouzrokovati smrt i životinja i ljudi. I cvetovi su otrovni. Ipak, oleandar je omiljen, jer nema mnogo sobnih biljaka koje traže samo svetlo, toplo i prozračno mesto.

Biljke se kupuju u fazi cvetanja od maja, pa nadalje. Tada se može izabrati željena boja. Kao i muškatle, takođe mediteranske biljke, oleanderi se leti mogu posaditi napolju. U umerenim područjima bez mrazeva mogu biti stalno napolju i uza zid okrenuti jugu. Zimi, ako temperatura previše padne, zaštitite ih plastičnom folijom. I ma koliko bio na lošem glasu, ovaj prelepi cvetajući žbun pravi je simbol Mediterana. Čim negde ugledamo njegove cvetove, čim negde osetimo njegov opojan miris, odmah se setimo mora i toplog mediteranskog sunca.

II dekada (od 31. 1. do 9. 2) duh Astiro. Cvet đurđevak, ili magičan miris na bazi đurđevka kao, recimo, romantični miris 50-ih godina „Diorissimo“. U srcu parfema je nežan đurđevak, zaštitni cvet „Kristijan Diora“ i amblem „Dior Couture“. Parfem „Diorissimo“ je svež i jasan kao prolećno jutro u šumi. Ovaj miris zadržava pozitivan duh i otkriva neprijatelje.

III dekada (od 10. do 19. 2) duh Tepisastras. Magična biljka je ljubičica (u našim narodnim pesmama ljubičica i ruža su dobre drugarice koje, baš kao i sve devojke, često raspravljaju o životu, izgledu i emocijama. U tom prijateljstvu ljubičica je ona „skrivena i neuzbrana” drugarica koju bi danas opisali kao prijatnu i šarmantnu, a ruža „cvet nad cvetovima“ je ona druga, koja je u stanju da zaustavi saobraćaj i jednim pogledom zavrti pamet. Ljubičica leči ili neutrališe halucinacije i teške snove. Oslobađa od zlih duhova.

12 ribeRIBE

I dekada (od 20. do 28. 2) duh Aratapias. Magičan cvet, parfem i miris je jasmin (ako je ruža kraljica cveća, jasmin je kralj. U Indiji cvet jasmina simbol je boga Višne. Sastojak je parfema koji pretenduju da budu vrhunski. Iz Kine se raširila moda spravljanja čaja od njegovih suvih cvetova. Ulje jasmina aromaterapeuti smatraju jednim od najvrednijih i svakako najskupocenijih esencijalnih ulja. Jasmin snažno kontroliše psihu, daje joj stabilnost i smirenost.

II dekada (od 1. do 10. 3) duh Topibus. Magičan cvet je božur (parfemi koji sadrže esenciju cvetova božura podvlače ružičastom aurom ženstvenost dame koja ove note nosi). U zavisnosti od mirisnih komšija u nekom parfemu, božur može dati lake, optimistične parfeme za dan ili zavodljive i opojne noćne mirise.

Ako se odlučite da mirišete baš na ovaj cvet ili da vam prostor oko vas miriše na ovaj cvet, definitivno ćete ostaviti utisak, o vama će se sigurno pričati, a mirisni trag prkosa dugo će golicati nozdrve onih koje ostavljate za sobom. Štiti osobe koje su stekle neke pozicije da ih i sačuvaju. Štiti od neprijatelja.

III dekada (od 11. do 20. 3) duh Atembui. Ove osobe se puno troše, vole sva zadovoljstva, nisu verne i preterano su seksualno aktivne, a mirisi cveta pomorandže i limuna kontrolisaće svaku vrstu preterivanja, štitiće i vratiće potrošenu energiju, odnosno nadoknadiće je. Narandža, slatka i gorka, kao i ostali citrusi, veoma su česte komponente parfemskih kompozicija; barem jedan od njih će se sigurno naći u svakom parfemu.

Cvet narandže ili neroli veoma je rasprostranjen u aromaterapiji i u parfimerijama. Leči nesanicu, depresiju, smiruje živce, njegovo dejstvo na duševno, emotivno i telesno stanje je neprocenjivo i takoreći čudotvorno. Samo nekoliko kapi ovog ulja dodajte u toplu kupku i opustiće vas, smiriti i oraspoložiti. Cvet narandže se smatra simbolom nevinosti, plodnosti i večne ljubavi, zato se često koristi u bračnim ritualima.

Astrolog Milan Šašić