Elderly Woman Looking at Laptop Computer ScreenPrevaranti ne moraju da budu posebno dovitljivi jer uvek ima dovoljno neupućenih i neopreznih….

Britanka En danas je opreznija kad čita e-poštu. Gubitak 30 hiljada funti dovoljan je razlog za to. En je tek jedna od mnogih žrtava okrutnih e-mail prevaranata koji računaju na ljudsku naivnost, sažaljenje i – pohlepu. Ova 58-godišnja učiteljica koja će do kraja života otplaćivati dugove zbog svoje lakovernosti, primer je kako se to može dogoditi bilo kome.

En danas priznaje da je bilo glupo putovati u Amsterdam s 4.700 funti gotovine. Verovala je kako pomaže supruzi bivšeg filipinskog predsednika u vraćanju ukradenog bogatstva i žrtvama političke represije, ali se i nadala da će makar delić od tri miliona funti (koliko je “žrtva” navodno trebalo da dobije) moći da potroši u dobrotvorne svrhe i otplatu dugova. Ako mislite da je En potpuno naivna, razmislite još jednom. Pre nego što je odlučila da poveruje u dirljivu priču koja joj je stigla mejlom, proučila je situaciju u Filipinima i proverila u dostupnim izvorima neke pojedinosti navedene u pismu.

Tek nakon što je našla dovoljno podudarnosti, pristala je da otputuje u Amsterdam, gde je trebala da plati “nadoknadu” kompaniji koja je trebala da se “pobrine” za navodno predsedničko blago. “Sve se činilo tako stvarnim, tako ozbiljnim – pozivi, pisma, dokumenti, ljudi s kojima sam razgovarala. Nije bilo teško da se poveruje”, priseća se danas En.

Kad je stigla i susrela se s bandom – Holanđaninom i njegova četiri saradnika Afrikanca – rečeno joj je da mora platiti dodatnih 23.450 funti za dozvolu za iznošenje novca u punom iznosu iz Holandije. Kako nije imala toliko novca, uspela je da nagovori rođaka da joj pozajmi, pa je novac prosledila članovima bande. Ali nakon što je to učinila, zatražili su dodatnih 126 hiljada funti za “porez”.

Tek su joj tu stvari postale sumnjive. Zatražila je da joj faksiraju obrazac za porez, pa ga je pokazala britanskim i holandskim poreskim službama. Obe su potvrdile kako nije reč o njihovom dokumentu. Štaviše, osoba s kojom je razgovarala u holanskoj ambasadi rekla joj je kako je potpuno uverena da je reč o prevari. Od tada En pokušava da vrati svoj život u normalni tok. Na svoju je skromnu kuću podigla još jednu hipoteku kako bi počela da vraća dug svom rođaku, s kojim zbog svega više nije u dobrim odnosima. Ne gaji previše nade da će ikada videti svoj novac ili da će policija uspeti da pohvata prevarante.