natalija beketova 2

Natalija Beketova rodom iz okoline Moskve govori tečno 120 jezika, a za ovaj fenomen stručnjaci nemaju objašnjenje

 

Ruskinja Natalija – Nataša-Beketova, skromnog obrazovanja, govori više od 120 živih i mrtvih jezika ovog sveta, egzaktno su utvrdili naučni saradnici Moskovskog univerziteta. Za sada nema naučnog objašnjenja ovog fenomena. Dodatnu zabunu u priču o Nataši unosi i činjenica da se ona, govoreći tečno pojedine retke jezike, apsolutno uživljava u ličnosti iz tog podneblja i vremena, da praktično u tim trenucima predstavlja njihove reinkarnacije!

Natalija je rođena 1987. u gradiću Anapi u blizini Moskve. Pre nekoliko godina o njenim sposobnostima brujali su svi svetski mediji. A onda je nestala. Sada radi kao medicinska sestra i živi „negde” u Finskoj pod potpuno drugim imenom – Tati Vela!

Beketova je nedavno ispričala svoja sećanja iz prvih susreta sa svojom čudnom sposobnošću: „Bila sam u 9. razredu srednje škole kada sam pokušavala da rešim neki test iz matematike. Pokušala sam da zavirim u svesku mog para iz klupe i da prepišem rešenja. Odjednom, profesorka je počela da urla i rekla da će me izbaciti sa časa. Strašno sam se uplašila a srce je počelo neverovatno ubrzano da kuca. Sve oko mene je počelo da se okreće, a „slika” okoline se potpuno zatamnila. Osetila sam kao da letim prema nebu…Oko mene su „igrale” smaragdne iskrice i vatrene lopte koje sam dodirivala ne osećajući nikakvu bol. Osećala sam „neljudsku” sreću i mir. Ne znam koliko sam bila u takvom stanju, ali kada sam se osvestila nisam znala gde sam. Ljudi oko mene koje sam ugledala vikali su u sav glas…”

Nevidljiva ruka

Lidija Dmitrijeva, jedna od profesorki srednje škole u koju je tada išla Nataša, priseća se tih događaja sa učenicom Beketovom i potpunim haosom koje su tog dana prošli sa njom. „Kada se Nataša povratila posle padanja u nesvest, počela je odmah da govori nekim potpuno nerazumljivim jezikom koji nikako nije bio ruski, već neki germanski. Profesorka engleskog je uspela da dešifruje samo njene reči: ‘Nemojte da vičete na mene. Zovem se En Mekdauel!’”

Nataša je posle testa iz matematike smeštena u bolnicu, ali je već posle 24 sata otpuštena. Utvrđeno je da je njeno fizičko stanje besprekorno.

Tek tada nastaju problemi i čudna događanja. Od dana otpuštanja iz bolnice Nataša se više nije sećala nijedne rečce ruskog! Potpuno je zaboravila maternji jezik. Umesto toga, iz nje su svakodnevno „izlazile” bujice reči najrazličitijih jezika. Porodica se uplašila i počela da je vodi kod raznih lekara. Nijedan nije mogao da postavi nikakvu dijagnozu jer, pre svega, Nataša je izgledala potpuno normalno…

Na kraju je stigla i do Moskve, do Univerziteta. Podvrgnuta je detaljnim analizama i raznim testovima psihologa, antropologa i lingvista. Svi su priznali da su naišli na enigmu koju ne mogu da reše. Jedino su uspeli da se slože da Nataša Beketova nije psihički bolesna i da je njen um, sa sigurnošću, sposoban da govori 120 stranih jezika!

Stručnjake je najviše čudio um Beketove u kome su bili pohranjeni drevni, zaboravljeni jezici plemena širom planete koja su odavno nestala. Među njima i jezik malog plemena u Polineziji Ngoba koji je iščezao 600 godina pre Hrista! U tim eksperimentima utvrđeno je da Nataša jako dobro, odlično poznaje drevni starokineski, egipatski, vavilonski, etruski i staroslovenski… Ali i mnoge druge antičke jezike. Zaboravljene!

Nataša ima objašnjenje svojih neverovatnih sposobnosti. „Moja svest je kao list belog papira po kome je neka nevidljiva ruka crtala neke nepoznate znake. Ali, volšebno u jednom trenutku moj um ih je razumeo! Svi jezici, 120, koji su mi postali maternji jezici potiču iz mojih prethodnih 120 života koje sam proživela. Imam fragmentarna sećanja na skoro sve, ali ne mogu u potpunosti da ih rekonstruišem. U tim trenucima trošim ogromnu energiju i posle samo nekoliko minuta „prisećanja” osećam se potpuno iscrpljenom”

Sećanja duše

Nataša Beketova misli da je njena duša u tih 120 života prešla put cele naše civilizacije: od prvih primitivnih vremena i plemena pa sve do naših dana, 21. veka.

Sećam se, rekla je naučnicima Nataša, da sam bila pripadnik jednog veoma primitivnog plemena. „Nosila sam odeću od životinjskog krzna i živela u nekakvom šatoru nalik na jurtu. Potom se moj ‘film’ dalje odmotava i ja živim u Japanu. Na obodu nekakvog jezera, odevena u kimono roze boje. Potom vidim sebe u uniformi Napoleonove armije i zovem se Žan Dever…Imam ponekad i vizije sopstvene smrti u tom periodu: probo me je bajonetom ruski carski vojnik kada sam imala (imao) 21 godinu. Sećam se da sam u poslednjem životu umrla u Nemačkoj od tifusa kada sam imala 13 godina…”

Posebna priča o sposobnostima Beketove je i moć da dijagnostikuje razne bolesti kod ljudi. Novinar ruske „Komsomoljske pravde” koji je intervjuisao Nataliju posvedočio je da je ona za 5 minuta pobrojala sve bolesti od kojih on boluje i detaljno opisala i operaciju očiju kojoj je bio podvrgnut. Uz to – odredila je tačno i dioptriju svakog njegovog oka!

Nataša je završila srednju medicinsku školu i kurs masaže, ali po mišljenju stručnjaka njene sposobnosti daleko prevazilaze njeno obrazovanje. O tome svedoče izjave mnogih očevidaca i pacijenata, ali i video snimci. Jedan snimak je zabeležio seansu lečenja onkološkog pacijenta – pomoću pravoslavnih molitvi. Snimak pokazuje da se u trenutku kada Nataša izgovara molitvu, pored nje pojavljuje nekakav beli loptasti objekat koji je, kako je molitva odmicala, menjao oblik. Pritom, i intenzitet njegove svetlosti se stalno menjao. U momentu kada je svetlost jačala, iz donjeg dela „objekta” pojavljivala se traka ljubičaste boje koji je odlazio do Natašinog grla…

Svedočenja Nataše Beketove su fragmentarna i prilično teško razumljiva. Jedan od stručnjaka koji su ispitivali Natašu, profesor na Institutu za orijentalne studije na Univerzitetu „Lomonosov” Tatjana Grigorijeva pokušala je da reši ovu enigmu. Jedino je došla do zaključka da je cela ljudska evolucija i pretvaranje Nataše od osobe sa skromnim obrazovanjem u svetskog poliglotu proizvod nekakvog šoka u doba adolescencije. Rekla je da ovakav proces može da se poveže sa sećanjima duše o događajima koje je preživela u prošlim životima! Što nije moguće proveriti i naučno dokazati. Istovremeno naučnici podsećaju da postoji teorija, veoma popularna poslednjih godina, po kojoj ljudski mozak koristi samo 10 odsto svojih kapaciteta. A Tatjana Grigorjevna smatra da je stres kod Nataše „probudio” i onih ostalih 90 odsto mozga koju ostatak čovečanstva ne koristi…

Dragoslav Marković