w2Neki čvrsto veruju u dolazak Spasitelja i preduzimaju neophodne mere da sve prođe u miru i bez incidenata. Za razliku od Jevreja, hrišćani su prilično indiferentni prema nagoveštajima da se bliži veliki trenutak

Niko ne zna dan ni sat, ali izgleda da izraelska policija veruje da će Mesija uskoro doći. Naime, tamošnji šef policije Roni Alšeik, kako prenosi portal WND, izjavio je na nedavnoj jevrejskoj proslavi da se njegova služba priprema za dolazak Mesije. Kada Mesija dođe, svi će želeti k njemu tako da će biti gužve izjavio je on. To će biti vreme kada bi trebalo da budemo veoma jaki u poštovanju svojih kolega. Alšeik je naveo da policija želi dadonese preventivne mere u ojačavanju međusobnog uvažavanja naših kolega. U nekim izjavama bio je još ekplicitniji: Nema sumnje da će nas sreća i služenje Bogu približiti. Uskoro, ako Bog da, moraćemo da započnemo pripreme za bezbednosne operacije neophodne po dolasku Mesije.”

Kako navodi WND, vodeći izraelski rabini takođe tvrde da narednih nekoliko godina Jevreji treba da se pripreme za neposredni dolazak Mesije, a neki smatraju da će dolasku Spasitelja prethoditi zaceljenje rana između hrišćana i Jevreja.

Planovi za izgradnju Trećeg hrama

Za hrišćane, dolazak Mesije bio bi, u stvari, drugi dolazak Isusov. Gospođa Jan Markel, autorka radio emisijeRazumevanje vremena(Understanding the Times) koja se emituje širom SAD, i koautorka knjigeZarobljeni u Hitlerovom paklu(Trapped in Hitlers Hell), kaže da ono što je zaista šokantno jeste kako su oni izvan hrišćanske vere više fokusirani na eshatologiju (učenje o budućim događajima spasenju i dolasku carstva Božjeg) nego što su to hrišćani.

Šef izraelske policije Roni Alšeik

Šef izraelske policije Roni Alšeik

Religiozni Jevreji su više uzbuđeni zbog povratka Mesije nego hrišćani izjavila je ona.Muslimani su više u iščekivanju zbog povratka svog Mahdija (prim. autora: islamskivladar vremenakoji će se, po predanju, pojaviti pre sudnjeg dana) nego hrišćani zbog povratka Isusa. Ovo pokazuje očajno stanje Crkve danas. Oni imaju svoje finansijske seminare i konferencije o braku, ali su odgurnuli ideju o skorom povratku Gospoda ne samo u zapećak, već možda i u zadnje dvorište.”

Markelova ukazuje na različite znake koji govore da se jevrejske vođe pripremaju za dolazak Mesije i gradnju Trećeg hrama u Jerusalimu, navodeći da su u toku i konkretni planovi izgradnje, kao i uzgajanjecrvenih junicakoje su neophodne u ritualima koji će uslediti u Svetoj zemlji. Međutim, napominje da nije sigurna da će za života videtiviše od grupice hrišćana koji se pripremaju za povratak Gospoda.

Autor Bil Klaud takođe smatra da mnogi Jevreji u Izraeluprepoznaju da će se nešto veliko dogoditi:Pre nekoliko godina nekoliko rabina se sakupilo i objavilo da je Izrael ušao u dobaJakovljevih nevoljakoje se pominju u Bibliji. Poenta je sledeće: doba pred pojavu Mesije je vreme nevolja, koje se poredi sa porođajnim bolovima. Sa nedavnim dešavanjima u UNuzdržavanje SAD od glasanja u Savetu bezbednostii očiglednimnožem u leđakoje je Izrael dobio od Obamine administracije, osećam da mnogi od njih počinju da shvataju da više nema nikog ko može da ih spase. Oni ne mogu da zavise od Ujedinjenih nacija, SAD ili od bilo koga po tom pitanju. Sve u svemu, Klaud misli da će ovo zahtevati totalnu promenu u stavovima pre nego što Izraelci ponovo vide svog Mesiju. A to će se dogoditi kada shvate da je on jedini koji ih može spasiti:Kad počnu da vape za njim:spasi nas tek tada će ga ponovo videti.

Dolazak turbulentnog perioda

Karl Galups, koji istražuje eshatologiju i proročanstva u svojoj novoj knjiziKada lav zagrmi(When the Lion Roars), navodi da Jevreji još traže Mesiju, dok on veruje da je Mesija već došao. Međutim, i on smatra da su same pripreme pozitivne:

Ljudi širom sveta znaju da nešto sprema da se dogodi. Da li će to biti povratak Mesije ili dolazak Mesije, ili će to biti dolazak antihrista? Drugi se pitaju o mogućnosti Trećeg svetskog rata, o koaliciji protiv Izraela ili dolasku turbulentnog perioda. Ova i slična pitanja su teme debata širom sveta, a tehnologija danas pomaže da se ove diskusije i špekulacije sve više umnožavaju.

Galups naglašava da i hrišćani treba da se raduju onome što on vidi kao jednu od najvažnijih pojava u svetskoj istoriji: sve većem prihvatanju Hrista kao Mesije od strane Jevreja:

Znamo da rekordan broj Jevreja, u Izraelu i širom sveta, vidi Isusa/Mesiju kao Spasitelja i Gospoda. Statistika je jasna u pogledu ove činjenice. Mnogi vide ovo kao prorokovane poslednje dane žetvepreostalih, baš pred povratak Isusa/Mesije. Dakle, ja verujem da postoji osećaj da bi ovaj mesijanski zanos u Izraelu mogao zapravo dovesti do još više spasenih od strane stvarnog Mesije Jošue/Isusa.

Mark Bilc, strastveni zagovornik ujedinjenja hrišćana sa jevrejskim korenima, izjavio je za WND da ne treba potcenjivati rasprostanjeno neslaganje među različitim strujama u judaizmu o kraju vremena. Ali, ipak kaže da neke religiozne sekte Jevrejadefinitivnoveruju da je vreme Mesije pred njima:Pravoverni Jevreji prate 13 principa sudbine, od kojih je dvanaesti:Ja verujem u potpunosti u dolazak Mesije, i čak i ako on bude odložen, uprkos tome verujem da svakog dana može doći. Za religiozne Jevreje ovo je definitivno očekivanje svakog dana dolaska Mesije.Bilc upozorava hrišćane da imaju na umu da Bog ima plan kako će se stvari odvijati, uključujući i to kako će Jevreji doći do svog Mesije.Hrišćani treba da pokažu svoju ljubav prema Izraelu i jevrejskom narodu bez ikakvih očekivanja ili motiva, kao što je nada u neku vrstu preobraćanja Jevreja u hrišćanstvo. U međuvremenu, uloga Izraela u ovom trenutku je da ispune ono od njega Bog od samog početka očekuje.

S. M.