Oukitel, kineski proizvođač mobilnih telefona koji je u poslednjih godinu i po dana napravio veliki proboj na evropskom tržištu, neumorno izbacuje nove modele. U Srbiji je od nedavno dostupan model Oukitel C5 Pro, naslednik modela Oukitel K4000, koji je do sada nezvanično nosio titulu “najizdržljivijeg telefona na svetu”. Postao je popularan posle video snimaka koji su pokazivali kako se ovaj telefon koristi umesto čekića za zakucavanje eksera i u drugim sličnim ekstremnim situacijama (Pogledajte video na: https://www.youtube.com/watch?v=bjDSOZy0ox8 ).

 

oukitel-c5-pro

 

Oukitel C5 Pro je telefon sa ekranom dijagonale 5 inča i rezolucijom 720 x 1280 piksela. Osvetljenost ekrana je odlična, a on je zaštićen 2.5D kaljenim staklom koje je izuzetno otporno na udarce i lomove. Prednja strana C5 Pro telefona i K4000 je gotovo identična. Razlika je samo u obliku tri touch dugmeta na dnu telefona, koji su kod C5 Pro modela dizajnirani u skladu sa Android 6.0 specifikacijom.

Pogled sa bočne strane donosi nam još jedan novitet kada je C klasa u pitanju – metalni (aluminijumski) okvir koji doprinosi čvrstoći telefona i čuva ga od bočnih padova. A zadnja maska predstavlja pravo malo dizajnersko remek delo. Oukitel je napravio i belu, zlatnu i crnu varijantu zadnje maske. Pod svetlošću dolazi do prelamanja boja, tako da ova maska daje veoma prijatan vizuelni efekat.

Telefon poseduje 2 GB RAM-a, kao i 16 GB smeštajnog prostora, što je još jedan iskorak ka „K“ klasi. Poseduje najnoviji Mediatekov čipset MT6737, koji je praktično postao standard na telefonima niže klase. Relativno velika količina RAM-a, kao i Mali T720 GPU omogućavaju da ovaj telefon bude upotrebljiv, ne samo za telefoniranje i čitanje vesti i mailova, već i za igranje manje zahtevnih igara. Kao i svi Oukitel telefoni i Oukitel C5 Pro poseduje dual SIM slotove, a još jedna prednost u odnosu na predhodne modele je što ovaj model podržava i 4G mrežu.

Zadnja kamera na telefonu ima hardversku rezoluciju od 5 MP, koja je softverski interpolirana na 8 MP. Kvalitet fotografija je očekivan za ovu klasu. U uslovima dobrog osvetljenja rezultati su solidni, dok se u manje idealnim uslovima uočava pojačan nivo kolornog šuma. Naravno, to mu ne treba uzeti za zlo, jer i mnogo skuplji telefoni ne prave mnogo bolje fotografije u sličnim uslovima. Prednja, selfi kamera, ima hardversku rezoluciju od 2 MP, koja je interpolirana na 5 MP. Ona je upotrebljiva za priručne selfije i video pozive, ali nizašta više od toga.

Kada se sve uzme u obzir, treba imati na umu da je ovo predstavnik najjeftinije klase Oukitel telefona i da on u tom svetlu nudi čak i stvari koje nismo očekivali, a to su odličan dizajn i fizička čvrstoća.

www.oukitel.rs