Hamzić (u sredini) sa Daglasom Korelom (levo) i Ratkom Obradovićem

Hamzić (u sredini) sa Daglasom Korelom (levo) i Ratkom Obradovićem

Pukovnik Suad Hamzić otkriva da je u komandi RV Jugoslavije postojao specijalan tim za vanzemaljce

 

Sredinom osamdesetih godina u Komandi Ratnog vazduhoplovstva u Beogradu uspostavljeno je “telo” koje se bavilo susretima pilota tadašnje JNA sa NLO. Ovaj potez je bio iznuđen jer su se naši avioni veoma često sretali na nebu sa letećim objektima čiju strukturu i brzine koje su postizali nisu znali da objasne.

Ovako govori pukovnik u penziji Suad Hamzić, legendarni pilot nekadašnje armije. Ovaj rođeni Sarajlija, otkrivajući pilotske priče koje ostavljaju bez daha, tvrdi da je lično imao tri bliska susreta sa “letećim tanjirima”.

– Najupečatljiviji mi je ostao onaj od 20. avgusta 1970. godine, kada sam u dvosedu Mig 21 sa pilotom Dušanom Stipićem imao bliski susret sa takvom letelicom iznad Plaškog – priča nam pukovnik Hamzić. – Poslati smo na osnovu uzbune Radarskog centra i vrlo brzo stigli u vizuelni kontakt sa objektom, veoma velikim, koji je isijavao svetlo. Penjali smo se ka njemu nadzvučnom brzinom, ali nikako nismo mogli da mu ocenimo visinu. Procenjivao sam da je negde na 22.000 metara. U jednom trenutku objekat koji je lebdeo i koji smo gledali ubrzao je i nestao. Izgubio se i sa radara.

Hamzić dodaje da je nekoliko meseci kasnije sličan objekat lebdeo iznad aerodroma u Bihaću i pošto ga je sa zemlje ugledala grupa pilota nestao je na isti način. Početkom 1974. u noćnom letu na maršruti od Karlovca do Duge Rese, takođe posle radarskog upozorenja sa zemlje, naš sagovornik, kako ukazuje, proleteo je pored svetlećeg NLO. Hamzić dodaje da piloti ne vole da govore o ovim susretima jer se događalo da “ispadaju ludi”.