Milentije Mitrović Foto: Tihomir Ilić

Milentije Mitrović
Foto: Tihomir Ilić

Stručnjaci utvrdili uzrok prekomernog zagrevanja

 

Struja je kriva za zagrevanje kuće Milentija Mitrovića iz Tršića, u kojoj je, već mesec dana, na podovima u prizemlju temperatura prelazila i 40 stepeni. Stručnjak koga je angažovala gradska uprava utvrdio je da je problem kvar na konzoli kuće i već posle pola sata od njegovog otklanjanja kuća se ohladila za nekoliko stepeni.

– Jedan od dovodnih faznih provodnika bio je u kontaktu s kućnom metalnom konzolom. Ova energija se preko armature i betona oslobađala najverovatnije u temeljima, a delimično i u zidovima kuće. Preliminarna merenja u roku od pola sata pokazala su da temperatura pada. Očekujemo da se tek narednog dana pod ohladi, ali trend ide nadole i pratićemo stanje – objasnio je juče Vladan Ristivojević, diplomirani elektroinženjer iz Loznice, koga je angažovala lokalna samouprava.

Zašto je pod njegove kuće topao iako odavno ne loži vatru, o tome Milentije Mitrović iz Tršića razmišlja danima, a sad mu je pao kamen sa srca. Dobro se zabrinuo kad je pre neki dan dobio zapisnik građevinske inspekcije da ‚‘temperatura predstavlja neposrednu opasnost po živote i zdravlje porodice Mitrović koja tu živi i rešenjem će se zabraniti korišćenje stambenog objekta‘‘.

On i supruga Radmila ipak ostaju tamo gde žive već 40 godina i nema više nagađanja o termalnim izvorima, vulkanima, elektromagnetnom polju i ostalim čudima. Kaže da su mu pre neki dan bili ljudi iz elektrodistribucije i rekli da nije do elektroinstalacija, ali su oni očigledno pogrešili.