teslina plocaPetokraka zvezda je planetarno poznat simbol komunizma i socijalizma. O njegovom nastanku postoji mnoštvo teorija i objašnjenja, a najnovije je da je to tajni simbol Zvezde smrti ili tajanstvene planete Nibiru koji je dospeo do nas posredstvom iluminata

Univerzalni simbol socijalizma i komunizma – crvena petokraka zvezda – u jednom trenutku je preplavila planetu, a crvena je postala omiljena boja ovog ideološkog koncepta. Nalazila se svugde: na grbovima, zastavama, državnim nadleštvima, koricama knjiga, vojničkim šapkama i kapama, lokomotivama,kamionima, plakatima…A odakle i kako je ova zvezda, i to baš crvena, postala simbol ovog pokreta i ideje?

Postoji više tumačenja porekla ovog simbola. Po jednom od njih, autor je nepoznat i jedino se zna da je opšteprihvaćen prvo u Rusiji posle Oktobarske revolucije 1917, a onda se raširio planetom. Neki kažu da zvezda petokraka simbolizuje sa svojih pet krakova – pet prstiju radnika, oslonca i glavne snage ove ideje. I to zvuči neverovatno jer je komunizam mogao za svoj simbol jednostavno da uzme ruku radnika sa ispruženih pet prstiju! Drugi, pak, da predstavlja pet kontinenata što je, ruku na srce, najmanje verovatno jer Zemlja ima 7 kontinenata – Aziju, Afriku, Severnu Ameriku, Južnu Ameriku, Antarktik, Evropu i Australiju!

Najmanje poznata teorija govori da petokraka predstavlja 5 grupa koje su posle Oktobarske revolucije vodile Rusiju: omladinu, vojsku, industrijske radnike, seljake i intelektualce…

Naredio da zvezda mora biti crvena - Lav Trocki

Naredio da zvezda mora biti crvena – Lav Trocki

Neki zapisi i svedočenja govore da crvena zvezda kao simbol potiče iz vremena pred kraj I svetskog rata kada su se ruske trupe povukle iz svetskog sukoba sa frontova Austrije i Nemačke, vratile se u jesen 1917. u domovinu i pomešale sa lokalnim trupama, a pre svega oko Moskve. Da bi se razlikovali od pridošlica sa fronta, vojnicima Moskovskog garnizona nadređeni su podelili plehane zvezde petokrake koje su oni stavljali na vojničke kape. Kada su se trupe Moskovske oblasti i pridošlice priključili narastajućim snagama Crvene armije i boljševicima, ovi su obojili plehane zvezde crvenom bojom. Tako je nastao simbol crvena zvezda!

Postoji i verzija po kojoj je čuveni revolucionar Lav Trocki izmislio simbol, crvenu zvezdu. Kažu da je odmah posle revolucije istaknuti revolucionar i boljševik Nikolaj Kirilenko nosio na uniformi zelenu zvezdu petokraku. Trocki je upitao Kirilenka šta mu znači ta zelena zvezda petokraka, a on je odgovorio da ona predstavlja 5 kontinenata. To je Trockom u najmanju ruku bilo smešno i odmah je izdao naređenje da sve zvezde na boljševičkim uniformama odmah budu obojene u crveno!

Sva ova objašnjenja deluju, kažu upućeni, prilično detinjasto i neuverljivo. Na raznim sajtovima u poslednje vreme kruži i drugo, moguće objašnjenje koje proizilazi iz objašnjenja nastanka ideje komunizma.

Nosio zelenu zvezdu petokraku -  revolucionar i boljševik Nikolaj Kirilenko

Nosio zelenu zvezdu petokraku – revolucionar i boljševik Nikolaj Kirilenko

Zapisano je da je Adam Vajshaut osnovao 1. maja 1776. sektu iluminata koja je imala duboke korene u frankmasoneriji. Pored ostalog, sekta se zalagala za ukidanje privatnog vlasništva, nasleđivanja, pa čak i porodice i svih religija. Sve u svemu, 1. maja ne slavimo Međunarodni praznik rada, već osnivanje iluminata! Gotovo iste ideje i postavke iluminata nalazimo i u „bibliji” svetskog socijalizma i komunizma „Manifestu Komunističke partije” Karla Marksa…

S druge strane, frankmasonerija sa svim svojim tajnim simbolima okultizma potiče od Reda vitezova templara, religiozne formacije koja je rasformirana u 14. veku. Ova organizacija koja je trajala nešto više od 2 veka imala je pristup nebrojenim dokumentima i tajnim simbolima hrišćanstva i duhovnosti uopšte…

Komunistički pokret u svetu pošto je potekao od frankmasona, preuzeo je mnoge simbole sa okultnim predznakom koji su poticali iz davnina. Verovatno da ogromna većina komunista nije bila ni svesna okultnih značenja simbola, ali pojedini su dobro znali šta oni znače: pre svega da crvena zvezda petokraka predstavlja ništa drugo do čuvenu sićušnu, legendarnu planetu Nibiru, Zvezdu smrti!

Zaharia Sičin, autor knjige „12. planeta” (1976), govori o postojanju u drevnim sumerskim mitovima jedne planete nepoznate astronomima po imenu Nibiru. On kaže da mitovi govore da ona prolazi kroz naš Sunčev sistem svakih 3.600 godina, izazivajući apokaliptička razaranja na našoj planeti. Uz to, planeta Nibiru je – crvene boje! Isto i Endi Lojd, autor knjige „Skrivena zvezda” (2005) govori o mogućnosti postojanja jednog pratioca našeg Sunca koga je nazvao Nemesis (Nibiru) ili Zvezda smrti. On kaže da je to verovatno „crveni patuljak (zbog crvene boje) koji se približava našem Sunčevom sistemu svakih 21.600 godina”. Ima sve više astronoma u svetu, uključujući i američku NASU, koji veruju u postojanje tajnog pratioca našeg Sunca.

Sve u svemu, postoje izvesne objašnjive paralele između simbola komunizma crvene zvezde petokrake, templara, iluminata i tajanstvene još neotkrivene planete koja stalno izmiče astronomima…

Zastava SFRJ svetski rekorder

MnSFRJoge zastave raznih zemalja sveta koje su na bilo koji način smatrale sebe socijalističkim u drugoj polovini 20. veka imale su simbol zvezdu. Zvezde su bile najrazličitijih boja: crne na zastavi Gane, žute na kineskoj i sovjetskoj…Ponegde je postojala i crvena, ali veoma malih dimenzija. A jedino je na zastavi DFJ, pa potom FNRJ i na kraju SFRJ zvezda bila crvene boje! Uz to veličina naše zvezde je bila i ostala svetski rekorder na zastavama. Naša crvena zvezda je od malene, prilično stidljive veličine na srednjem, belom delu naše trobojke, tokom NOB-a rasla svake godine kako je socijalizam napredovao sve dok nije ukinuta 1992. godine. Na kraju postojanja jugoslovenske trobojke zauzimala je gotovo trećinu zastave i zalazila duboko u oba ostala dva polja – crveno i plavo!

Nibiru

Nibiru ili Planeta X još uvek je hipotetička planeta, jer naučno nije dokazano njeno postojanje. Naučnici koji veruju u njeno postojanje u Sunčevom sistemu kažu da se nalazi na samoj ivici našeg sistema i da će njeno približavanje Zemlji izazvati (i uvek je izazivala) kataklizme, a sada i – smak sveta. Oni smatraju da Nibiru ima oko pet puta veću masu od Zemlje, da se kreće eliptičnom putanjom i – u suprotnom smeru od ostalih planeta Sunčevog sistema. Njenu udaljenost od našeg Sunca procenjuju na oko pola svetlosne godine. Postoje i mišljenja da se ne radi o planeti, već o smeđem patuljku, protozvezdi.

Dragoslav Marković