Vidi se iz svemira - snimak  Google satelita

Vidi se iz svemira – snimak Google satelita

Zbog metana i otpada koji već tri nedelje gori na dubini od 30 metara na divljoj deponiji u Vinči, Beograđani su ugroženiji nego tokom NATO agresije 1999.

Dok su nadležne službe danima objašnjavale građanima da dim koji ih guši nije opasan, dekan Hemijskog fakulteta prof. Ivan Gržetić otkrio je da su materije koje se oslobađaju i isparavaju zajedno s toplim gasovima koji izbijaju na deponiji veoma opasni po ljudsko zdravlje.

– Naša nesreća je što se unutar tih gasova nalaze brojne kancerogene supstance i supstance opasne po ljudsko zdravlje kao što su polihlorovani dibenzofurani ili dibenzodioksini. Dakle, to mogu da budu polihloridna i aromatična jedinjenja i vrlo je verovatno da ih ima – navodi Gržetić i napominje da Srbija nema specijalne uređaje kojima se mere koncentracije ovih opasnih supstanci.

Predsednik Društva za borbu protiv raka, prof. dr Slobodan Čikarić potvrdio je da te supstance spadaju u grupu kancerogenih agenasa i da su opasne po zdravlje.

– To jesu kancerogene materije, a u kojoj meri će uticati na zdravlje ljudi zavisi od toga koliko će se širiti po okolini i koliko dugo će to trajati – rekao je Čikarić za dnevne novine.

Požar na deponiji počeo je 18. maja, ali iz Gradskog štaba za vanredne situacije nema naznaka kada će požar biti ugašen.

Gradski zavod za javno zdravlje u Beogradu saopštio je da poslednjih dana nije konstatovano prekoračenje zagađujućih materija u vazduhu(???), ali se građanima preporučuje da se povuku u zatvoren prostor i zatvore prozore kad osete neprijatan miris. I to je njihov jedini savet!