Oliver – sumnjalo se da je ukršten između čoveka i šimpanze

Gordon Galup izjavio za britanski “Sun” da je rođeno stvorenje nastalo – ukrštanjem majmuna i čoveka

Gordon Galup, evolucionarni psiholog, tvrdi da su naučnici uspeli da ukrste čoveka i šimpanzu dvadesetih godina prošlog veka. On je za novonastalo stvorenje skovao reč  “humanzee” od engleskih reči za čovek i šimpanza (“human” i “chimpanzee”).

– Oplodili su šimpanzu ljudskom spermom od anonimnog donatora. Ali, već za nekoliko nedelja počela su da ih muče moralna i etička pitanja pa su biće eutanazirali – rekao je Galup za “San”.

Gordon Galup inače je ugledni naučnik zaslužan za test “samoprepoznavanja” pred ogledalom kojim je dokazao da primati prepoznaju vlastiti odraz. Njegov izraz “humanzee” postao je popularan 70-ih kad je medije preplavila priča o šimpanzi Oliveru za koga su mnogi smatrali da je – polučovek.

Oliver je imao ćelavu i pravilniju glavu od ostalih šimpanzi i hodao je uspravno na dve noge zbog čega su mnogi bili uvereni da je hibrid. DNK testom 1996. navodno je utvrđeno da je Oliver samo majmun.

Ilija Ivanovič Ivanov je bio ruski naučnik koji je takođe pokušavao da ukrsti čoveka i majmuna i tako stvori “super hibrida ratnika”.  Zbog svojih eksperimenata prvo je ostao bez posla, zatim su ga uhapsili, a onda je 1930. prognan u egzil u Kazahstan na pet godina, ali je umro nakon tri i nikad nije dočekao da se vrati kući u Rusiju.

Pogledajte video ovde