Dankan Mekdanigal

Dankan Mekdanigal iz Pejslija u Škotskoj tvrdi da ga je ulje kanabidiola izlečilo od terminalne faze raka kože

U mnogim zemljama medicinska marihuana je legalizovana, a i kod nas mnoge grupacije rade na pokušaju legalizacije, tvrdeći da je ulje ove biljke čudotovorno u lečenju čak i terminalnih faza bolesti. Da li je zaista tako efikasno kako se tvrdi? Ne znamo. Međutim, postoje slučajevi kada se korišćenje ulja “poklopilo” sa izlečenjem.

Tako Dankan Mekdanigal (52) iz Pejslija u Škotskoj tvrdi da je ulje sa kanbidiolom isključivi razlog što je još živ, uprskos “smrtnoj presudi” koju su mu izrekli lekari.

Uglavnom, od raka kože Mekdanigal je patio godinama, a krajem marta saopšteno mu je da mu je ostalo još šest nedelja života. Brže-bolje, odlučio je da se konačno venča sa svojom partnerkom Fionom Honačer, sa kojom je bio u vezi već 25 godina, i venčanje je bilo 6. aprila. U organizaciji su mu pomogli prijatelji koji su organizovali sakupljanje novca na internetu za venčanje i – sahranu. Objava je ovako glasila: “Našem dragom prijatelju dijagostikovan je rak pre pet godina. Želeli bismo da pomognemo sakupljanje sredstava da bismo Dankanu obezbedili najbolje moguće venčanje i ispunili umirućem čoveku poslednju želju”. Verujući da Dankanu nije još mnogo ostalo, prijatelji su organizovali svadbu – najbolje moguće mesto je dobijeno besplatno, di-džej je puštao muziku takođe besplatno, a dugogodišnji prijatelji finansirali su piće.

Venčanje je upriličeno kao poslednja Dankanova želja

Ali, neposredno nakon venčanja Dankan je počeo da redovno uzima ulje sa kanabidiolom, koje su mu prijatelji doneli iz Holandije. Sedam meseci kasnije, Mekdanigal je živ i zdrav.

Ovo ulje je u Velikoj Britaniji legalno, za razliku od onog koje sadrži psihoaktivne suptance, odnosno – THC, i Dankan tvrdi da je ono zalužno za njegovo zdravlje. Da li je potpuno izlečen – saznaće uskoro, kada bude otišao na skener, ali on očekuje dobre vesti: “Još uvek sam tu i još uvek sam pomalo uplašen. Ponekad mi je dobro i onda izađem iz kuće, vozim se autousom. Sve zavisi od toga kako se osećam tog jutra. Jedini problem mi je što se ponekad zadišem i noga me boli posle svih tih operacija”.

Danas se Mekdanigal dobro oseća

Inače, od 2016. licencirani dobavljači u Velikoj Britaniji smeju da prodaju prozvode na bazi kanabiola, i oni su u različitim oblicima, a najpopularnije je ulje – koje korisnici stavljaju ispod jezika, kao i gel-tablete koje se polako rastvaraju u ustima. Ulje konoplje navodno nema nikakve neželjene efekte, dovodi do opuštanja i oslobađanja hemikalija koje doprinose da se osećate dobro – poput dopamina i serotonina. Trenutno u Britaniji ima 250 hiljada korisnika kanabidiola, što je dvostruko više u odnosu na prošlu godinu.

Nadamo se da će biti još ovakvih priča sa srećnim krajem…

S. M.