MaslacakIstraživanja iz Kanade pokazuju da je ekstrakt korena maslačka veoma efikasan u uništavanju kanceroznih ćelija u roku od 24 sata sve bolesne ćelijeizvršavaju samoubistvo

 

Zvanična medicina bori se protiv raka sa promenljivim uspehom, a mnogi oboleli radije bi lek potražili negde drugde, nego se izlagali neslavnim efektima hemoterapije. Dobre vesti o novoj alternativi zaneverne Tomestiže (još jednom) iz Kanade.

Dr Sijaram Pandej nalazi se pred drugom fazom istraživanja delovanja ekstrakta korena maslačka na opaku bolest. Ovaj biohemičar sa Univerziteta Vindzor već je bio učesnik nekoliko istraživanja raka, i u početku je bio skeptičan u odnosu na ideju o proučavanju ove, naizgled, tako obične biljke. Sada priznaje da tuima nečegai sa olakšanjem je prihvatio novu turu finansiranja u iznosu od 157 hiljada dolara, što će omogućiti dalji rad: klinička ispitivanja.

A kako je sve počelo? Tako što je onkolog dr Kerolajn Ham došla je na ideju da se ispita delovanje biljke nakon što je dvoje starijih pacijenata obolelih od teškog oblika leukemije odbilo da ode na hemoterapiju, a posle toga stanje im se nije pogoršalo, već su im rezultati testova bili bolji posle redovnog pijenja čaja od korena maslačka.

Obratila se dr Pandeju, koji je smatrao da ova dva slučaja mogu biti i rezultat koincidencije, ali je ipak uradio neka preliminarna istraživanja, u koje je uključio i studente. Bilo je lako pronaći i iskopati korenje, jer nije bilo brige o toksinima, s obzirom da je u Ontariju zabranjena upotreba pesticida. Ekstrakt korena je formulisan za izolovane ćelije raka (radilo se o leukemiji). I- ispostavilo se da su kancerozne ćelije efikasnoizvršile samoubistvou roku od 24 sata nakonnapadamaslačkom:Ekstrakt ubija ćelije veoma selektivno. Ubija samo ćelije raka. Normalne ćelije nisu oštećene.

Pandej i njegov tim Kerolajn Ham i studenti Pamela Ovadži, Sudipa Čaterdži, Karli Grifin i Sintija Tragrants nastavljaju istraživanja. Do sada su opiti rađeni na izolovanim kanzeroznim ćelijama i na miševima, a sada su na redu klinička ispitivanja na ljudima. Dr Pandej planira da istraživanjem obuhvati tridesetoro pacijenata sa leukemijom, rakom pankreasa (koji ima nisku stopu preživljavanja) i melanomom. Takođe, radiće se na potrazi za aktivnom supstancom ekstrakta korena maslačka koja je zaslužna sa uništavanje kanceroznih ćelija. Ako i budući rezultati pokažu da je ekstrakt efikasan u borbi protiv raka biće to za mnoge veliko olakšanje… Lek je svuda oko nas, veoma je pristupačan i za njega (za sada…) nije potreban lekarski recept.

S.M.