Da li nam je u horoskopu već zacrtan životni put, ili možemo da ga menjamo – ne zaboravite da svaka odluka utiče na to šta će nam se u budućnosti dešavati i da mnogo zavisi i od nas samih. Kako astrologija može da pomogne?

Često se dešava da me ljudi pitaju u kojoj meri astrologija može da pogodi buduće događaje. Odgovor je da astrologija veoma precizno može da prognozira šta će se desiti u budućnosti, pitanje je samo ko tumači horoskop. Što je astrolog iskusniji, ima više znanja i ako postoji dobar protok energije između klijenta i astrologa, velike su šanse da prognoza bude precizna. U suprotnom, može da dođe do delimično tačne procene. Astrologija kao metafizička disciplina funkcioniše na nekoliko nivoa. Pitanje je u kakvom stanju svesti je osoba kojoj se analizira horoskop. S obzirom da sudbina i slobodna volja postoje u isto vreme, treba da se napravi dobra procena šta je to što ne možemo da menjamo, a šta je to što možemo i šta će da se desi ako izaberemo drugi put.

Dakle, astrologija može da nam ponudi više puteva kojim možemo da idemo. Svaki put koji izaberemo nosi drugačiju sudbinu. Tako je u horoskopu zapisano više naših sudbina, a naš izbor je koju ćemo da izaberemo. To možemo da posmatramo od perioda kada u životu počinjemo da biramo i da procenjujemo u kom smeru će život da nam ide. Na primer, škola koju biramo, fakultet, zanimanje, prijatelji, sve to formira određenu vrstu sudbine koju ćemo da živimo. Možda ste se nekad zapitali šta bi bilo da niste krenuli baš na tu stranu koju ste izabrali?

Karma i sloboda

Paralelno sa našim izborima, postoji i karma sa kojom se rađamo zbog onoga što smo radili u prethodnim životima. Na osnovu tih emocionalno-karmičkih zapisa dobijamo porodicu u kojoj ćemo da budemo rođeni, kao i okolnosti koje idu uz takvo rođenje. Neko, tako gledano, dobija dobre okolnosti, a neko loše ili pomešane. Na taj način se formira naše mišljenje, pomoću kojeg kasnije pravimo određene izbore i tako počinjemo da živimo tu sudbinu koju smo izabrali. Pitanje je – da nismo napravili baš određeni izbor u jednom trenutku, da li bi se desila baš ista stvar odnosno, da li bi čovek živeo isti život? Odgovor je, naravno, da ne bi. Svaki izbor koji napravimo aktivira određene sudbinske zapise, koji su već ispisani scenario. Mi, u stvari, biramo scenario života koji je već negde u akaši zapisan.

Smatra se da takvih zapisa naših života ima beskonačno, a da je na nama da izaberemo koji ćemo od tih scenarija da živimo. Zbog toga u astrologiji postoji više mogućnosti, pa samim tim i više sudbina. Jezikom ezoterije, to su paralelni svetovi, odnosno naši paralelni životi. U suštini, svi oni postoje u isto vreme, ali u drugoj realnosti. U skladu sa emocijom i frekvencijom na kojom živimo, spontano ćemo da se nađemo u određenoj realnosti ili sudbini koja rezonuje na istoj frekvenciji kao naša svest i emocija. Možda ovo deluje malo konfuzno, ali je tačno.

Astrologija, sa svojom pozicijom planeta, nudi mnogo izbora. Svaka planeta ima mnogo značenja, a na nama je da izaberemo scenario koji ćemo da živimo. Na primer, kada se Venera nađe u 10. kući koja se odnosi na karijeru, osoba će sigurno da izabere neko zanimanje kojim baš Venera upravlja. Svako zanimanje koje izabere nosi sudbinski potpuno drugačiji život, jer će da sreće različite ljude i stupaće u različite odnose, koji će opet da formiraju neku drugu sudbinu. Možda sa ovom pozicijom Venere neko izabere da se bavi umetnošću, glumom, modom, muzikom, dizajnom, kuvanjem, ekonomijom, ekologijom, enterijerom, scenografijom, poezijom i drugim stvarima kojima upravlja Venera. S obzirom da će zbog posla da stupa u različite odnose, određena ispisana sudbina se priklanja takvom izboru i osoba počinje da živi određeni život.

Koliko primera iz života imate gde vidite da je jedna odluka osobi skroz promenila život? Neko se određenim izborom obogatio, a neko je zbog lošeg potonuo. Tako, Mars u 10. kući može da ukaže na vojnika, hirurga, sportistu, ali i kriminalca. I ovde će izbor da promeni sudbinu, odnosno da odredi jednu od mnogih koje već postoje.

Partneri nas određuju

Najočigledniji primer za ovo je izbor partnera. Nije isto za koga se žena uda ili se muškarac oženi. Taj bračni, ili bilo koji drugi ljubavni odnos potpuno menja sudbinu. Mnogo puta sam čuo da osoba kaže: „Da se nisam udala za njega, život bi mi bio potpuno drugačiji“. I to je istina. Biranjem tako bitne stvari u životu sudbina definitivno ide u određenom smeru.

Ponekad imamo izbor između dva ili više partnera. Sa svakim od njih sudbina je već ispisana, a naš izbor određenog partnera povlači sa sobom određenu sudbinu. Neko u polju braka (7. kuća) ima planetu Sunce. Sa time može da izabere uspešnog, pametnog, sposobnog, velikodušnog, bogatog, ali i egoističnog partnera koji s vremenom postaje tiranin i kontrolor života. U oba slučaja Sunce je svoju simboliku partnera ispunilo, ali biranjem dolazimo do blagostanja ili bola. To Sunce se nalazi u nekom znaku koji je za Sunce dobar ili loš, a takođe Sunce ima aspekte sa drugim planetama koji takođe daju mogućnost da se izabere partner sa određenim karakteristikama i stilom života. To će sve uticati i na osobu koja ulazi sa takvim partnerom u odnos.

Ovo dobro pokazuje i uporedna astrologija koju koristimo da vidimo odnos između dve osobe, kao i tendenciju u kom smeru će određeni odnos da ide. Imao sam dosta primera žena koje su bile u braku, a imale su paralelne tajne veze, pa su se dvoumile sa kim da ostanu. Da li ostati u sigurnom braku, ili otići u nepoznato sa novim partnerom i srušiti sve mostove iza sebe? Obično su to bile teške muke, jer su negde znale da će tim izborom da promene svoju sadašnju sudbinu. Međutim, nisu znale u kom će smeru promena da ide – u dobrom, ili u lošem? Astrologija može da kaže šta će i kako da se desi ako bude ostala u braku, ili ako bude otišla sa drugom osobom, odnosno ako se bude razvela. Međutim izbor je svakako na toj osobi.

Poznavanje mogućnosti koje nam horoskop otvara daje nam izbor da menjamo sudbinu. Problem je samo ako smatramo da je sudbina jedna i nepromenjiva. Znajte da sudbina ima puno. One već postoje, a naš um ih bira u skladu sa stanjem svesti u kojem se nalazimo. Sve ono što izaberemo, deo je naših emocija koje su duboko u nama potisnute. Zapravo, sve ono što nam se dešava smo, u stvari, mi.

Mnogo puta sam čuo od nekih devojaka da kažu: „Nikako da mi se dopadne (da privučem) nekog normalnog. Sve neki problematični“. Takve osobe treba da se zapitaju šta je negde duboko skriveno u njima, što prave baš takve izbore, jer zbog toga im se i dešavaju takvi partneri. Da bi promenili svoju sudbinu, trebalo bi sebe iznutra da menjaju, pa će im se i izbori promeniti, a samim tim i sudbina.

Ovo se odnosi na bilo koju životnu oblast, pa čak i na ona naizgled beznačajna pitanja, kao što su: „Kojim putem da krenem na posao, starim ili prečicom?“ „Da li da idem za vikend tamo, ili ne?“ „Da li da upišem taj fakultet, ili neki drugi?“ „Da li da putujem u inostranstvo, ili ne?“ „Da li da živim u tom delu grada, ili ne?“ Svaka stavka povlači određene sudbinske obrasce, koje počinjemo da živimo. Upravo u te različite sudbine astrologija ima uvid, pa kroz savete planeta i zvezda možemo da izaberemo onu bolju.

Razmislite o vašim nekadašnjim izborima kako su uticali na vaš život, ali još više razmislite o novim odlukama i novim izborima, jer će oni zasigurno da vas uvedu u novu sudbinsku priču. Kakva će ona da bude saznaćete preko svog horoskopa, ili onda kad budete živeli tu drugu realnost. Znajte da uvek možete da birate i da za sebe treba da izaberete bolje.

Astrolog Predrag Petković