Dr Melvin Mors sa pastorkom

Policija sumnja da je čuveni američki pedijatar dr Melvin Mors pastorku mučio „torturom vodom” – da bi došao do podataka o iskustvu bliske smrti

Amerikanci postaju sve sofisticiraniji u svemu, pa i u – porodičnom nasilju. Tako je čuveni pedijatar dr Melvin Mors (58) optužen za zlostavljanje svoje pastorke – tako što ju je maltretirao simuliranjem davljenja – naime, jedanaestogodišnja devojčica izjavila je da očuh imao običaj da joj drži lice ispod odvrnute slavine, sve dok ona ne bi počela da se guši.

Priča je počela da se odmotava nakon što je Mors optužen da je uhvatio pastorku za gležanj i da ju je, dok je to gledala njena šestogodišnja sestra, vukao preko šljunkovite staze u dvorištu. Tada je uhapšen i pušten na slobodu sa prekršajnom optužbom. Međutim, u međuvremenu je starija devojčica rekla istražiteljima da je „otac” disciplinuje držeći joj glavu pod vodom i da se to dogodilo najmanje četiri puta. Ova vrsta takozvane „torture vodom” simulira davljenje i koristili su je i islednici američke vojske prilikom „saslušavanja” optuženih za terorizam. U policiji kažu da je devojčicina majka bila prisutna prilikom nekih „davljenja” i da – ništa nije učinila da zaustavi torturu.

Pastorka je u izjavi pod zakletvom još navela da nije razumela zbog čega je kažnjavana i da je veoma uplašena. Jednom je, kako kaže, njen očuh pretio da će je umotati u ćebe, tako da neće moći da pokrene. A prilikom davljenja objasnio joj je da „može da izdrži pet minuta bez oštećenja mozga”, pa se devojčica dodatno plašila da pedijatar ne izgubi pojam o vremenu, što bi rezultiralo njenom smrću. I mlađa sestra je ispitana u policiji, i ona je potvrdila da je videla torturu, ali da njoj to nikada nije rađeno „jer je premlada za to” (?!)

Mors tvrdi da su sve ove tvrdnje apsurdne, a njegov advokat Džo Harlev izjavio je da je cela priča glupost, jer je „bazirana na optužbama 11-godišnjakinje koja je već lažno optuživala članove porodice”. Sve u svemu, Mors i njegova žena su saslušani u okružnom sudu u Saseksu i do suđenja su pušteni na slobodu, uz kauciju.

Interesantno je da je dr Mors priznati istraživač u oblasti „iskustava bliske smrti” (Near-death experiences – NDE), a posebno se fokusirao na kliničku smrt – kod dece. Da li to znači da je doktor koji je davio svoju pastorku možda to činio zbog svog „istraživanja” o dečjim iskustvima bliske smrti? Posle specijalizacije pedijatrije i neuroonkologije, Mors se 1982. zaposlio u Nacionalnom institutu za kancer u Pokataelu, Ajdaho. Zvanična verzija kaže da su ga pozvali da reanimira devojčicu koja se skoro udavila u bazenu – bila je bez pulsa čitavih 19 minuta, ali se ipak potpuno oporavila. Kasnije je Morsu opisala mnoge detalje svoje reanimacije (koje nije mogla da zna, jer je bila bez svesti), ali i kako je, vođena kroz tunel – stigla na rajsko mesto.

Kasnih 1980-ih, Mors je radio u dečjoj bolnici u Sijetlu i zajedno sa kolegama uradio studiju o 26-dece koja su bila klinički mrtva. Ispostavilo se da je čak 23-oje imalo iskustvo bliske smrti, a rezultate svog istraživanja Mors je, 1991, obelodanio u bestseleru Closer to the Light: Learning from the Near Death Experiences of Children (Bliže svetlosti – učenje od iskustva bliske smrti kod dece). Usledile su još dve knjige, a Mors je postao priznati stručnjak za NDE, pa je priča u njemu izašla u časopisu Rolling Stone (2004), a bio je i gost OpreVinfri (1992) i Larija Kinga (2010).

Najnovija optužba sastoji se u tome da je Mors zapravo „kažnjavao” pastorku – da bi dobio dodatni materijal za svoja istraživanja. Pretraga doktorovog računara otkrila je mnoštvo materijala u vezi sa NDE, pa se sumnja da je devojčica namerno dovođena u ovo stanje simulacijom davljenja. Naravno, u ovoj teoriji ima rupa, za početak – ovakvo „istraživanje” ne bi ni za šta moglo da se upotrebi, a ponajmanje za novi naučni rad.

Ili je to čovek radio, onako – „za sopstvenu dušu”? Ne znamo. Premda, jedno je sigurno: „dobri čika pedijatar” nije onakav kakvim se predstavlja – lečen je od alkoholizma i depresije, a njegova prva žena navodi da je Mors „patološki lažov koji čini svašta ljudima, uključujući i sopstvenu decu”.

S.M.