Kapela Loreto koja se nalazi u gradu Santa Fe, u američkoj državi Novi Meksiko, napravljena je 1873. godine i krije još nerešenu misteriju – stepenište za koje je neshvatljivo kako može uopšte da stoji.

Stepenice, naime, nemaju srednji nosač i što bi inženjeri statičari rekli “nose same sebe”. Druga intrigantna činjenica je materijal od koga su načinjene. Radi se o drvetu koje ne postoji hiljadama kilometara unaokolo. I treća stvar koja je zanimljiva je da se ne zna ko je napravio ove stepenice.

Nekoga bi mogao da privuče i podatak da postoje 33 stepenice, a poznato je da u masoneriji ima 33 stepena majstora.

Legenda kaže da su, nakon što je kapela izgrađena krajem 19. veka, časne sestre primetile da nedostaju stepenice koje bi vodile u galeriju. Prema predanju, provele su devet dana moleći Svetog Josipa da im pomogne, jer je on bio zaštitnik stolara…

Poslednji dan molitve na vrata im je pokucao stranac i rekao im da je on stolar, koji bi mogao da pomogne u pravljenju stepeništa. Konstruisao je stepenice, za koje se može reći da su vrhunac stolarije.

Niko nije mogao da shvati kako stepenište može da drži samo sebe, kad im nedostaje centralni, noseći stub.

Stolar, koji nije upotrijebio ni jedan ekser, šraf, ni lepak da ih sastavi, nestao je po završetku posla, ne uzevši ni novac. Od tada se u Santa Feu šapatom govori da je stolar bio Sveti Josip lično, a stepenište je postalo mesto hodočašća.

Inače, kapela ima 250.000 posetilaca godišnje, koji dolaze da vide ovo graditeljsko čudo.

B. R.