Australijski astrolog Rob Tilet koji je sedamdesetih godina bio rok muzičar odgovorio je na pitanje koje su mnogi postavljali – zašto je mnogo slavnih muzičara završilo svoj život u 28. godini života.

Na primer, Ejmi Vajnhaus je 35. veoma slavna mlada osoba iz sveta šoubiznisa koja nije dočekala 28. godinu. Prema rečima Tileta, ulazak u četvrtu deceniju života nije mala stvar. To je prekretnica iz doba mladosti u zrelo doba. Vreme do kada je trebalo završiti škole, naći posao i životnog partnera – tako bi barem trebalo, po nekim nepisanim pravilima. Ali za mnoge je to i razdoblje velikih preispitivanja, sumnji i pojačane uznemirenosti.

Tilet kaže da kraj svojih dvadesetih godina provodimo čisteći nagomilani karmički otpad i utiremo put za sledeći ciklus.

„Svakih tridesetak godina priroda pred nas stavlja veliki izazov – da podignemo svoju svest na viši nivo ili da se suočimo s posledicama, ako nismo stekli mudrost neophodnu da to učinimo”, kaže on.

Ovaj fenomen u astrologiji je poznat kao Saturnov povratak.

Planeti Saturnu treba tačno 29.5 godina da prođe pun krug u našem zodijaku i vrati se u poziciju u kojoj je bo u trenutku našeg rođenja – to je kraj jednog ciklusa i početak drugog.

Astrolozi kažu da je Povratak Saturna jedan od najvažnijih životnih „pragova” jer se kod osobe pojačava osećaj tuge, izolacije i besmisla. Saturn je poznat i kao „veliki zlotvor” ili „planeta ubica” i utiče na naše živote tako što nas tera da naučimo stvari na teži način.

S obzirom da je Saturn „temeljna i spora” planeta, godine koje prethode tridesetoj mogu za mnoge biti teške i nepodnošljive.

„Od 27. kreće priprema za Saturnov povratak, ali i drugi faktori su na snazi”, upozorava australijski astrolog i dodaje:

„Kad osoba napuni 27 godina njena energija je snažno usmerena prema određenom izvoru (recimo muzici) i kada taj izvor inspiracije presuši, ona ne zna kako da krene dalje na svom životnom putu”.

Jasno je onda zašto izuzetno nadareni ljudi imaju utisak u tom dobu da im je kreativnost opala i ustupila mesto pogrešnim izborima – lošim vezama, drogama, kukanjem zbog propuštenih prilika ili traženjem novog smisla života.

Brajan Džouns je pio velike količine lekova i droge, Džimi Hendriks je uzalud tragao za smislom, Dženis Džoplin je odabrala izolaciju, Džim Morison se okrenuo samodestrukciji, kao i Kurt Kobejn. Svi oni su bili previše uvučeni u svoju mladost i nespremni da se suoče s odgovornostima koje donosi zrelo doba.

B. R.