Grob sa dva kostura starih ratnika, otkriven u Škotskoj, zbunio je arheologe jer su sa njima sahranjene još četiri lobanje bez tela.

Ostaci su otkriveni ispod stare crkve Tarbat u Portmahomaku. Skeleti, kako je utvrđeno, pripadaju dvojici muškaraca koji su stradali u 40-im godinama života, a očigledno su zadobili ozbiljne povrede, pri čemu je jedan na sebi imao ‘užasnu’ ranu od mača koja mu je uklonila donju polovinu lica, a drugi je smrtno ranjen kombinacijom udara mačem i tupim predmetom.

Smatra se da su ta dva čoveka ubijena tokom dugog i krvavog rivalstva između klana Rosa i klana Makeija koje je kulminiralo bitkom na Tarbatu oko 1480. godine.

Međutim, ono što predstavlja misteriju za naučnike je zašto su sahranjeni sa četiri druge lobanje što je bilo potpuno neubičajeno, gotovo i nemoguće za to vreme?

Dr Sesili Spol, direktorka arheološke službe sa sedištem u Jorku, opisala je otkriće neverovatnim “za razliku od svega što je pronađeno u Škotskoj ili bilo gdje drugde u Britaniji”.

“Najnovijim metodama ustanoviće se kada su umrli, a izotopi ugljenika upotrebiće se kako bismo utvrdili gde su rođeni”, rekla je Dr Spol. “Takođe ćemo izolovati i DNK, a pokušaćemo da obnovimo i lica ovih ratnika”, dodala je ona.

M.M.