Veoma nizak vodostaj na španskom veštačkom jezeru Valdekanjas, otkrio je kameni spomenik star između 4.000 i 5.000 godina koji neodoljivo podseća na britanski Stounhendž.

Neuobičajeno toplo vreme uzrokovalo je suše u ovom delu Evrope tokom prošlog leta. Manjak kiše rezultirao je pojavljivanjem drevnog nalazišta poznatog pod nazivom Guadalperal Dolmen. Lokalitet se nalazi u blizini grada Peraleda de la Mata.

Akumulacija koja je izgrađena tokom 60-tih godina prošlog donela je pijaću vodu i energetski potencijal ovoj nerazvijenoj regiji. Istovremeno, akumulacija je zahtevala da se poplave neka naseljena područja uz reku Tagus – kao i Dolmen Guadalperala. Gotovo 60 godina nalazište je uglavnom pod vodom, iako su se vrhovi stena ponekad pojavljivali iznad površine vode kada je vodostaj bio nizak.

Tako je redak prizor da se može videti cela građevina koja se sastoji od 144 granitna kamena, od kojih neki dosežu i do 2 metra.

Na pojedinim kamenovima uklesane su gravure zmija. Poput engleskog Stounhendža, i ovaj spomenik raspoređen je u obliku kruga. Njegova svrha nije jasna, ali Angel Kastanjo, član društva koje je posvećeno očuvanju ovog mesta smatra da je obavljao dvostruku funkciju – služeći kao verski hram ali i trgovački centar.

B. R.