Porodice preminulih često traže način kako da što duže živi uspomena na njihove voljene osobe, a da pritom to obeleži njihov lik i delo koje su postigli za života.

Za pisca i urednika stripa Marka Gruenvalda, njegova supruga nije mogla da smisliti bolje mesto za večni počinak svog muža od stranica stripova čiji je bio autor. Ona je, naime, dala da se njegov pepeo pomeša sa bojom kojom je urađen reprint njegovog čuvenog stripa.

Mark Gruenvald se zaposlio u izdavačkoj kući “Marvel komiks” 1978. godine i tu je ostao do svoje smrti. Za to vreme radio je na raznim knjigama pre nego što je postao glavni i odgovorni urednik tokom 1980-ih godina.

Kao vođa kreativnih timova, Gruenvald je imao osećaj za pamćenje svih sitnica o “Marvel komiksu” i likovima koje je ova kuća izbacila, ali najviše je bio poznat po svom radu na junacima serijala stripa “Vrhovna eskadrila”.

Izašla je mini-serija od 12 izdanja i smatra se prethodnikom vrlo popularnih superherojskih stripova poput “Stražara”, “Kraljevstvo dolazi” i “Dečaci”.

Gruenvald je umro od srca 1996. godine. Bio je veliki šaljivdžija, i mnogi su tada verovali da je vest o njegovoj smrti još jedna njegova igra i šala. Međutim, bila je to istina.

On je pre smrti rekao svojoj ženi da želi da njegov pepeo bude deo njegovog rada. Kada je od starog papira pravljeno novo izdanje “Vrhovne eskadrile” supruga je dala njegov pepo da se pomeša sa štamparskom bojom i tako je ispunila svoj zavet.

B. R.