Ogromna galaksija Andromeda, koja se nalazi odmah pored naše, ima nasilnu prošlost koja će kulminirati tako što će “pojesti” naš Mlečni put, kažu astronomi.

Moćna prošlost Andromede ukazuje da je ona već gutala manje galaksije kao što će progutati našu, tvrde istraživači. Oni su izučavali prošlost Andromede i simulacijom pokušali da predvide budućnost.

Andromeda je pod svoje uzela nekoliko galaksija u poslednjih nekoliko milijardi godina, a njihovi tragovi mogu se videti i danas.

“Mlečni put neizbežno ide ka sudaru s Andromedom što će se dogoditi za oko četiri milijarde godina. Dakle, sada znamo kakvo čudovište će napasti našu galaksiju i možemo sa sigurnošću da predvidimo konačnu sudbinu Mlečnog puta”, rekao je dr Makej iz istraživačkog centra Škole astronomije i astrofizike u okviru australijskog nacionalnog univerziteta.

Kako bi došli do ovih saznanja, koja su objavljena u časopisu “Priroda” (Nature), istraživači su pratili guste grupe zvezda koje su poznate i kao globularni klasteri. Oni pokazuju zapravno način kako je Andromeda progutala ono što joj je bilo blizu.

To im je omogućilo da vide „fosile davno umrlih galaksija“, i rekonstruišu kakve su one bile dok su živele, na isti način na koji fosili na Zemlji mogu da bace svetlo na drevni život i smrt.

Dok studija pokušava da odgovori na važna pitanja o sudbini naše galaksije, ona takođe otvara nova pitanja i misterije. Naučnici kažu da su Andromedina dva kruga “hranjenja” dolazila iz potpuno različitih smerova.

– To je vrlo čudno i sugeriše da se ekstragalaktički obroci snabdevaju iz onoga što je poznato kao “kosmička mreža materije”, a to je zapravo ona nit koja povezuje svemir – rekao je profesor Luis sa Sidnejskog instituta za astronomiju i Fizičke škole Univerziteta u Sidneju, koji je vodio studiju s doktorom Makejem.

B. R.