Arheolozi su u Izraelu pronašli hram u drevnom gradu En Esur star čak 7.000 godina. Nalazište grada se procenjuje da je staro 5.000 godina, ali je sve naučnike iznenadila činjenica da se u njemu nalazi dve hiljade godina stariji hram.

Grad En Esur nalazi sa na severu zemlje, u izraelskom okrugu Haifa, a arheolozi vladine agencije i volonteri, rade na ovom lokalitetu bezmalo tri godine.

Naučnici opisuju ovaj grad kao “Njujork bronzanog doba” i smatraju da je u njemu živelo oko 6.000 stanovnika što se smatra velikim gradom za to doba.

Otkriveni su silosi za skladištenje hrane, velika mreža puteva i ulica pokrivenih kamenjem.

“Nema sumnje da ovo nalazište dramatično menja sve što smo do sada znali o karakteristikama života u tom dobu”, kažu vođe propjekta dr Dina Šalem i dr Jicak Paz.

“Do kraja četvrtog milenijuma pre naše ere, lokalitet je postao grad. To je jedan od najranijih gradova poznatih u južnom Levantu, a do sada i najveći”, kaže Paz.

Religiozni hram, 2.000 godina stariji od grada, je posebno zanimljiv. Otkriveni su predmeti korišćeni u različitim religijskim obredima, uključujući sagorele životinjske kosti i velike zdele u kojima su se držale razne tečnosti. Neke od velikih kamenih zdela su teške između 10 i 15 tona.

B. R.