Alisa u zemlji čuda

Alisa u zemlji čuda

Luis Kerol

Luis Kerol

Ove godine navršava se vek i po od izdavanja knjige „Alisa u Zemlji čuda” – povod da se zapitamo kako je autor došao do neverovatnih vizija koje su opisane u romanu literarnog apsurda

Čuveni roman literarnog apsurda „Alisa u zemlji čuda” slavi svoj 150 rođendan (knjiga je prvi put izdata 1865. godine). A 2015. godina donosi još jedan jubilej: šest decenija otkako je prvi put identifikovan poremećaj nazvan po ovom romanu: sindrom AIWS (Alice in Wonderland sindrom). Dugo je poznato da se sindrom, koji je 1955. godine imenovao britanski psihijatar Džon Tod, pojavljuje zajedno sa nekim migrenama. Jedna nova studija slučaja, međutim, otkriva da glavobolje nisu jedini uzrok AIWS.

Glavni „akter” studije je 26-godišnji muškarac, koji se kod psihijatra pojavio sa predistorijom konzumacije alkohola, marihuane i LSD-a. Tokom LSD „tripova“ – objasnio je, često je video predmete i ljude potpuno van proporcija – stvari bi bile prevelike, udaljenije ili bliže nego što zapravo jesu. Ova perceptivna izobličenja su glavni pečat sindroma tako nazvanog, jer Alisa doživljava vrlo slična iskustva tokom svog putovanja kroz Zemlju čuda u romanu Luis Kerol (pseudonim Čarlsa Latvidža Dodžsona).

Alisino putovanje ima mnogo sličnosti sa opisima LSD „seansi”, pa verovatno nije čudno što je mladić osetio neke od simptoma dok je koristio droge. Čudno je što se ispostavilo da više nije uzimao LSD (posle „lošeg tripa”, zakleo se da se neće više drogirati), a nastavio je da doživljava poremećaje percepcije.

Po našim saznanjima, ovo je prvi prijavljeni slučaj AIWS koji je opstao i nakon prekida sa LSD-em kažu autori rada Arturo Lerner i Šaul Lev-Ran sa univerziteta Tel Aviva, koji su rad predstavili uIzraelskom psihijatrijskom žurnalu(Israel Journal of Psychiatry). Pacijent je odbio bilo kakav tretman psihotropnim lekovima a simptomi su nastavili da se ispoljavaju. Tek posle oko godinu dana, poremećaji percepcije su nestali pišu istraživači.

Međutim, AIWS ne mora uvek biti povezan sa drugama: ponekad je deo migrenske aure, kaže Šina Aurora, neurolog i specijalista za migrene sa Medicinske škole Univerziteta Standford. „Aure se pojavljuju samo kod oko 20 posto migrenoznih, a AIWS se javlja kod još manje grupe pacijenata – rekla je Aurora za „Live Science”. Ona navodi da se čini da je ovaj sindrom izazvan hipersenzitivnošću mozga. Hipersenzitivnost počinje u okcipitalnom režnju, vizualnoj regiji u zadnjem delu mozga. Međutim, može se proširiti i na parijetalni režanj, koji se nalazi ispred okcipitalnog režnja: „Parijetalno područje je ono što raspoznaje veličine i oblike” – kaže Aurora.

A kakve to veze ima sa slučajem mladića kod kojeg je ovaj sindrom izazvao LSD? Iako Lerner i kolege nisu istražili biološku osnovu stanja svog pacijenta, oni smatraju da bi LSD mogao da ima privremeni toksični efekat na lateralno genikulatno jezgro, oblast mozga odgovornu za vizuelno opažanje. Privremeno oštećenje ove oblasti može izazvati makropsiju (viđenje stvari prevelikim), mikropsiju (viđenje stvari premaliim), pelopsiju (viđenje stvari preblizu), ili teleopsiju (viđenje stvari predaleko).

Nema istorijskih zapisa da je Dodžson ikada probao psihodelične droge. Međutim, zapisivao je iskustva sa migrenama u svojim dnevnicima, što vodi špekulacijama da su autorove migrenozne aure, zapravo, bile inspiracija za Alisine avanture.

S. M.