Zašto sve sada izgleda drugačije – stadioni, šoping centri, aerodromi, ulice… Čak i kada bolest bude stavljena pod kontrolu, doći će do korenite transformacije društva u celini, jer ovaj virus ne napada samo pluća, on napada radost, donosi otuđenje i gaji strah

Saturn je ušao u znak Vodolije 22. marta 2020, ići će do 1.57 stepeni ovog znaka, 11. maja preći će retrogradno kretanje i prvog jula vratiće se u znak Jarca. Dakle, “samo” dva stepena i “samo” sedam nedelja u direktnom hodu. Moglo bi se reći, mali kosmički flert, tek da osetimo ukus onoga što dolazi 2021-2023. „Trejler“ za veliku sagu koja je pred nama. U periodu kada je Saturn bio u Jarcu imali smo introvertnu energiju, rasvetljavali strahove i obrasce ponašanja zakopane duboko u nama, što je poput podzemnih struja uticao na naš život u sadašnjem trenutku. Došlo je vreme da preuzmemo odgovornost i suočimo se sa njima. Sada Saturn prenosi to akumulirano iskustvo u znak Vodolije, koji ima sasvim drugu prirodu i odnosi se na druge teme i sve je – samo ne introvertna. Ključna reč je – vizija budućnosti.

Tri povratka Saturna

Vratimo se nekoliko godina unazad, kada je Saturn prolazio kroz znak Strelca u periodu od decembra 2014. do decembra 2017. Migrantska kriza je metafora tog perioda. Saturnova priroda je da ograničava, razdvaja, kontroliše. Na materijalnom planu, to je bilo u potpunoj suprotnosti sa prirodom znaka, koji predstavlja ogromna prostranstva, duhovna i fizička, daleke, strane zemlje, daleke puteve. Nešto slično možemo očekivati i sada.

Oblasti koje su pod uticajem Vodolije su grupe ljudi, socijalne mreže, internet – umrežavanje informacija, globalizacija i način na koji društvo funkcioniše, trendovi koji se odnose na budućnost, berza, politički život, ciljevi i planovi povezani sa budućnošću, naše vizije, nove tehnologije, mesta masovnog okupljanja (aerodromi, stadioni, šoping centri, koncertne dvorane).

(Sva autorska prava na ovaj tekst zadržava redakcija Trećeg oka – nijedan deo teksta ne sme se prenositi i kopirati, bilo kojim sredstvom, mehaničkim ili elektronskim, bez dozvole vlasnika autorskih prava)

Nismo dugo čekali da vidimo kako izgledaju sva ta mesta posle izbijanja korona virusa, bilo da je veštački kreiran ili nastao prirodnom mutacijom. Čak i kada bolest bude stavljena pod kontrolu, doći će do korenite transformacije društva u celini. Jer, ovaj virus ne napada samo pluća, on napada radost i donosi otuđenje, a gaji strah.

Konjunkcija Saturna i Plutona donela je razbijanje stare strukture i stvaranje nove, na novim osnovama. To se upravo dešava, svi smo u ekspres-loncu i nije nimalo prijatno. Nastavak sledi uz veliko ubrzanje koje donosi vazdušna Vodolija.

Koje će tačke tranzit Saturna aktivirati u natalnom horoskopu?

Na prvom mestu, tranzit Saturna kroz znak Vodolije osetiće osobe koje u natalnom horoskopu imaju Saturn u Vodoliji. Za njih to znači početak novog ciklusa, koji traje oko 29 godina. Saturn predstavlja vreme, sazrevanje, ali i nagradu. On deli naše živote na tri faze: mladost, zrelost i starost. One koji su rođeni u periodu od februara 1991. do januara 1994. očekuje prvi povratak Saturna. To je vreme kada donosimo važne odluke i bitne izbore, kao što su; ulazak u brak, stvaranje porodice, selidba, promena u karijeri, novi pravac, nove obaveze, finansijske ili životne. Suštinski, to je ispit zrelosti i nova podela karata, idemo dalje.

Osobe rođene od januara 1962. do decembra 1964. takođe se nalaze pred životnom prekretnicom u vidu drugog povratka Saturna. Kada napunimo 58 ili 59 godina, od nas se traži da pogledamo koliko daleko smo stigli na svom putu. To je vreme kada sredina prepozna naš rad i odaje nam priznanje, dobijamo unapređenje. Ovo je vreme kada se zatvara poglavlje i podvlačimo crtu – dokle smo stigli u privatnom i profesionalnom životu. Naša porodica i način života su se promenili, deca su otišla od kuće. Međutim, za neke od nas to je baš vreme kada smo spremni za novi start, za sledeće poglavlje nečega što odavno želimo.

I na kraju, rođeni između februara 1932. i februara 1935. ulaze u treći krug Saturna. Ova planeta inače vlada starošću, i baš zato njima je najteže, iako svojom mudrošću i iskustvom mogu još u mnogočemu da doprinesu i nađu svoje mesto u svetu koji ih okružuje.

Nije svima isto

Aktuelni tranzit (mart-jul) najviše će osetiti osobe koje imaju planete ili lične tačke na samom početku znaka, da bi se kasnije, kada Saturn definitivno uđe u Vodoliju 17. decembra 2020, uticaj proširio na ceo znak. Radi se o vazdušnim znacima – Vodolija, Blizanac, Vaga; vatrenim – Ovan, Lav, Strelac i fiksnim – Bik i Škorpija (ovom spisku nedostaju ostali vodeni i zemljani znaci, ali i oni su uključeni, jer, na primer, osoba u znaku Riba može imati Veneru u Vodoliji, a Devica ascendent).

Krenimo, opet, od Vodolije. Ako imate planete ili ugao (ascendent, descendent, zenit i nadir) u ovom znaku, Saturn će tranzitirati preko njih sledećih nekoliko godina. Energija će biti usmerena na tu tačku. Tu će biti fokus oko kojih će se plesti događaji, donositi odluke i izbori. To možemo osetiti kao teškoću, pritisak, jer tu nešto treba da promenimo i ispravimo. Prijateljske veze i grupe kojima pripadamo biće na testu. Saturn donosi energiju sazrevanja i povezuje nas sa stvarnim svetom. Deluje tako da jasno vidimo stvari i ne možemo da ih koristimo. Ovaj tranzit može biti težak, može se javiti depresija, obeshrabrenje, ukoliko pokušamo da prašinu sakrijemo ispod tepiha, ali Saturn daje i putokaz kako da uradimo nešto na najbolji način. Saturn se često shvata kao prepreka i zabrana, ali smisao je u tome da shvatimo šta više ne funkcioniše i preorijentišemo se na nešto drugo, što će se bolje uklopiti u to ko smo sada i kuda idemo, u kojoj oblasti možemo da rastemo i krećemo se napred. Gde nešto možemo da uradimo na svoj način.

Planete i uglovi u preostala dva vazdušna znaka, Blizancima i Vagi, imaće podršku Saturna, jer će iz Vodolije formirati trigon (120 stepeni) sa njima, što znači stabilnost, učvršćivanje, podršku. Konačno ćemo dobiti jasnu sliku o tome šta treba da preduzmemo i na koji način da to sprovedemo u realnost. Osetićemo čvrsto tlo pod nogama, nešto na šta možemo da računamo. Dobićemo samopouzdanje da nastavimo to što radimo jer stvari dobijaju jasne obrise, put pred nama je čist, nešto se povezuje i finalizira.

Ako imate planete ili uglove u Ovnu ili Strelcu, Saturn u Vodoliji formira sa njima sekstil (60 stepeni), što je velika planetarna podrška koja takođe donosi stabilnost, neometan protok i povezivanje. Doneće snažan oslonac i raščišćavanje neke nejasne situacije. Povezaćemo se sa ljudima na sasvim nov način. Ovo je snažna energija nezavisnosti, odluka da se nešto uradi na svoj način, da se veruje u svoj put, da se sledi sopstvena misija. Osećaj olakšanja, jer konačno postoji podrška za ono što radimo, što smo proveravali bezbroj puta, znamo put koji je pred nama, i mirni smo jer sve ide u dobrom pravcu.

Kada govorimo o planetama u trećem vatrenom znaku – Lavu, stvari stoje malo drugačije, jer Saturn u Vodoliji će obrazovati opoziciju (180 stepeni) sa njima, što i nije baš najprijatnija stvar koja može da nam se dogodi, jer zahteva suočavanje i izlazak iz samoga sebe. Pokazuje šta je na drugoj strani medalje. Opozicija zahteva balans, da se sagleda šira slika. Mnogi će to osetiti kao spoljašnji izazov, kao borbu, da neko ili nešto izvan nas ima autoritet (Saturn). Da smo izazvani od strane autoriteta, šefa, očinske figure. Što energiji Lava nikako ne prija, jer voli da kontroliše i radi stvari na svoj način. Ako posmatramo Saturnov ciklus, potrebno je vreme da se formira opozicija. Ovaj ciklus, na primer, započeo je u julu 2005, kada je Saturn ušao u znak Lava. Sada je na svom putu stigao u znak Vodolije i formira opoziciju sa tom početnom tačkom u Lavu. Posle 14 i po godina možemo praktično da proverimo šta je tada inicirano i kako se razvijalo. Možemo složiti sve delove u širu sliku koja nam pokazuje da li ta tvorevina funkcioniše ili ne u našim životima.

Ako imate planete ili uglove u Biku ili Škorpiji, Saturn u Vodoliji formiraće kvadrat (90 stepeni) u odnosu na njih. To će biti velika prekretnica, pogotovu zato što planete u fiksnim znacima pružaju najveći otpor promeni, osim ako se ne pojavi viša sila koja ih natera na to. Kvadrat sa planetom izaziva usporavanje, izazov, frustraciju. Kao kada nešto želimo, a sve se zaverilo protiv nas. Kao udaranje glavom u zid. Pojaviće se osećaj da je to nešto teško i bolno i da beskonačno dugo traje, ali to je zato što treba da shvatimo šta se dešava. Zahteva se promena od nas, a nismo spremni za to. Treba da razumemo šta je slabo i za šta više nema mesta u našim životima. I kako nešto možemo da pomerimo napred. Ovaj uticaj još više će pojačati Uran u Biku koji je uključen u ovu konfiguraciju, a donosi iznenadne promene i oslobađanje.

Tanja Veljković

(Sva autorska prava na ovaj tekst zadržava redakcija Trećeg oka – nijedan deo teksta ne sme se prenositi i kopirati, bilo kojim sredstvom, mehaničkim ili elektronskim, bez dozvole vlasnika autorskih prava)