Najveći protivnik našeg Novaka je Merkur – Slavica Živanović

Astrolog Slavica Živanović napisala je knjigu o uticaju Merkura na sportske uspehe i padove Novaka Đokovića

Knjiga čudnog naziva “Merkur protiv šampiona” bavi se, između ostalog – razlozima velikih oscilacija u igri reketa broj jedan.

– Počela sam da je pišem kada je objavljeno da je Novak najbolji teniser sveta u protekloj deceniji. Inače, nisam Đokovićev “pratilac“, a na teniskom meču bila sam možda dva puta u životu. Međutim, izuzetno cenim sve ljude koji postižu uspehe van serije. A on svakako to uspeva.

* Zašto baš Merkur?

– To je najvažnija planeta za Novaka, jer je rođen u znaku Blizanaca. Počela sam da obraćam pažnju na njegove uspehe i neuspehe, jer su me prijatelji pitali kakav mu je horoskop, kakav period …

Merkur je inače važan za funkciju motornih nerava, nogu, ruku i uopšte pokretljivost kao i reakciju tela. U tom smislu je važan za sve sportiste. Važan je i za šahiste, ali ne na isti način. Merkur je zadužen i za naše misaone procese, učenje, dovitljivost, humor.

Novaku je Merkur u sedištu, tj. u Blizancima i tamo vlada Suncem, a ono je simbol same osobe i zaduženo je za dobrobit ličnosti i razvoj ega. Znači – kada je planeta koja vlada Suncem u svom sedištu – osoba može očekivati pozitivni razvoj na mnogim poljima. U ovom slučaju na polju učenja, sporta i uobličavanja ličnosti.

* Dobrim delom knjiga je zasnovana na analizi retrogradnog kretanja Merkura u odnosu na Đokovićevu natalnu kartu. Svi pominjemo ovaj termin, a šta to zapravo znači?

– Astronomski retrogradno kretanje Merkura predstavlja period kada, zbog toga što je mnogo brži od planete Zemlje, Merkur dođe na suprotnu stranu kruga oko Sunca. Mi jedno vreme idemo paralelno, a kako nas on sustigne i prestigne dođemo do fenomena kada izgleda da Merkur usporava i kreće unatrag. Ovo je u oba slučaja kretanje po kružnoj liniji i ovaj fenomen prestaje kada Zemlja sustigne Merkura, tj. uđe u isti kolosek… On napravi krug oko Sunca za 88 dana a mi za 365-366. Tako se retrogradno prividno kretanje dešava 3-4 puta godišnje i to tokom 21-24 dana.

Astrolozi su primetili da, iako se samo prividno kreće unazad, Merkur u ovom periodu utiče na sve nas na drugačije nego inače.

* Pominjete i neke pojmove za koje laici nisu čuli, a čini se da ih ni svi astrolozi ne uzmaju u obzir – deklinacije, longitude, paralel, kontraparalel..

– Knjiga je tu i da razjasni te pojmove, koje smatram osnovnim. Svaka planeta ima definisan položaj na osnovu tri osnovne linije, odnosno osnovne dimenzije prostora! To se odnosi na longitudu, latitude i deklinaciju. Kad vidite stare globuse vidite da imaju neke dodatne krugove – tako su u prošlosti predstavljali vizuelno ono što ja nazivam hula-hop… Nijedna pozicija planeta nije kompletna i tačna ako imate samo poziciju po longitudi, odnosno – njeno mesto u Zodijaku. Tužno je da većina astrologa koristi samo pozicije planeta po longitudama tj. u sazvežđima. Deklinacije su izuzetno važne, jer predstavljaju egzaktne aspekte u odnosu na ekvator. Kada neko ne koristi deklinacije, sebe lišava važnog astrološkog uvida i alata. Zamislite da treba da nađete osobu koja živi u nekoj, recimo maloj ulici poput Koče Kapetana. Ako ne kažete broj, niste rekli sve što treba, i teško će neko pronaći bilo koga na taj način. Potreban vam je broj kuće ili zgrade, a ako je u pitanju sprat – i to je informacija koja je neophodna. Venera u Biku, recimo, nije isto što i Venera u Biku i u kontraparalelu sa Marsom. Tako kada upišemo celu adresu – znamo kuda treba da idemo… Ako je pozicija po longitudi ona koja predstavlja dimenziju dužine, onda je pozicija po deklinaciji ona koja daje visinu. Latituda, za sada manje važna, jeste dubina…

* Merkur je označio prve velike Novakove pobede, već sa 14, 15 i 16 godina…

– Merkur je u trenutku Novakovog rođenja bio izuzetno dobro “adresiran”, da iskoristim taj termin. Imao je odlične veze sa Suncem, a pritom i sa Marsom i Uranom! Dakle, mogao je da ide daleko, da gađa visoko i da uči neprestano i uspešno. Novak je rođen sa osećanjem šta treba da radi: da igra tenis. Rani pubertet i mladost su periodi vezani za njegov znak Blizance i njegovu planetu Merkur. Definicija – rečenica za Blizance je “razmišljam”, i on je imao priliku da razmišlja o onome šta stvarno želi. Milioni ljudi provedu veći deo života u neznanju šta stvarno žele. Da ne govorim da žele neke stvari koji nisu skladu sa njihovim zvezdanim ili palnetarnim mogućnostima.

* Pominjete i da neki naizgled loši aspekti donose prosperitet, učenje… Koje su planete u pitanju, i kako se to manifestovalo kod našeg šampiona?

– Da, tako je. Mnogi astrolozi kod nas vode se prevaziđenim učenjima i gube u detaljima. Najozloglašeniji je aspekt od 90 stepeni – “kvadrat”, a tu su i polukvadrat i kvadrat i po. Međutim, to su aspekti koji se neophodni, jer su energetski potentni. Za velika dela potrebna je i velika energija. Sličan “loš glas” bije Saturna i Plutona…. Uglavnom – pogrešno, jer oni stvaraju i daju strukturu i organizaciju, poriv i strast. Da dodam da su paraleli i kontraparaleli na energetskom nivou konjunkcija, opozicija i kvadrata. Neophodni da bi oni “dobri” (tačnije – energetski manje vredni) aspekti mogli da teku glatko.

Tako kod Novaka imamo egzaktne aspekte po deklinaciji, a to se može videti i kod drugih svetskih tenisera. Saturn kao arhetipski strogi učitelj pomaže da se osvoji i usvoji struktura, da se izdrže sva iskušenja i da se ne skreće pogled sa cilja.

* Šta se astrološki događalo 2007, koja je po mnogočemu bila prelomna za Novaka?

– Mislim da je shvatio da je njegov san više od sna i da može da ga ostvari. Posvetio se ostvarivanju sna – pretakanju sna u javu!

* U kojem periodu je retrogradni Merkur Đokoviću pravio najviše problema?

– Retrogradni Merkur uvek pravi probleme ali, sva sreća, turniri se većinom igraju kada Merkur nije retrogradan. Mislim da je najgore to što nije uzeo zlatnu medalju na Olimpijadi…

* Na koji način još posmatrate kretanje planeta (u ovom slučaju, prevenstveno Merkura), osim tranzita?

– To sam detaljno demonstrirala u knjizi: natalna karta plusa sekundarne pozicije, plus sekundarna karta plus karta solarnog luka ili – primarne direkcije plus tranziti. Vrlo je obiman posao za potpuni uvid, ali je posle toga sve jasnije.

* Koliko je važna brzina kretanja Merkura u trenutku rođenja? (dajete poređenja sa Federerom, Nadalom, Congom itd). I koje su to ključne stvari po čemu se Đoković razlikuje od svojih najvećih rivala?

– Moram sa ponosom da kažem da je to moje najveće otkriće koje je i originalno. Znači: sporiji Merkur pokazuje dublji i dugotrajniji uticaj u pozitivnom smislu, ali i u negativnom. Pod uslovom da je Merkur dobro pozicioniran u natalnoj karti, njegov uticaj će biti višestruko manifestovan. Uvek ima finesa i dodatnih uslova, ako želite sve informacije. Merkur na dnevnom nivou prelazi i do dva i po stepena po longitudi, a kada usporava ide par minuta tj. deseti deo jednog stepena dnevno.

U domenu fizičke aktivnosti, sporiji Merkur je bolji Merkur. Ako ste rođeni sa direktnim Merkurom, i igrate protiv igrača koji je rođen pod retrogradnim, a Merkur je retrogradan na dan odigravanja – u problemu ste.

Kada je Federer u pitanju, on ima izvaredan horoskop, a kao Lav oslanja se na Sunce. Njega retrogradni Merkur ne pogađa koliko Novaka. Međutim, Novak ima izraženu sportsku inteligenciju, da tako kažem, brzo uočava i najmanje padove energije kod svojih rivala. Novak uči, i teoretski on može svakoga da pobedi posle nekog vremena. Jednostavno, pročita protivnika.

Ako uzmemo Sunce, ono Federeru daje društveni sjaj. A pametni i inteligentni Merkur Novaku daje pravu sliku njegovih rivala, pa ni Sunce ne može dugo da ga zaslepljuje.

* Šta je bio razlog za “lošu sreću” 2016. i ponovni uspon 2018?

– Te 2016. godine je sekundarni Merkur usporio, da bi stao i okrenuo se u započeo retrogradno kretanje. Istovremeno je Merkur iz karte solarnog luka – primarne direkcije, bio na istom mestu u Zodijaku. Dakle, sekundarni se kretao unazad a primarni unapred. Oba su bila spora, i oba su se nalazila nasuprot dva Saturna… predugo bi bilo da širimo sada priču. Sve je stalo.

A 2018. primarni Merkur se odvojio od sekundarnog, a i od uticaja Saturna koji mu je bio nasuprot. Merkur se vratio u život i počeo opet da daje sve najbolje od sebe. Novak je morao da nauči da koristi poruke retrogradnog Merkura, što svakako nije lako.

Potražite Treće oko na najbližem kiosku

* Zašto je za neke ljude (ne samo za sportiste) period retrogradnog kretanja Merkura ipak povoljan?

– Osoba rođena pod retrogradnim Merkurom lakše podnosi njegove tranzite tokom života. To je između jedne četvrtine i jedne trećine čovečanstva. Oni poruke retrogradnog Merkura razumeju intuitivno. On je odličan za pisanje – ali sa mnogo slovnih grešaka…

* Šta savetujete da činimo ili ne činimo tokom retro-Merkura?

– Ne podležite negativnim mislima, informacijama, stanjima i ne nervirajte se! Normalno živite, samo očekujte da neće ići sve kako ste planirali.

Očekujte svakodnevne probleme u komunikaciji, gubljenje stvari i energije i novca, izgubljene ključeve…Jednom rečju, čitav niz problema i baksuzluka. Ne kupujte tehničku robu ako ne morate, jer ćete je vraćati. Neki će imati i ozbiljnije povrede u vidu iščašenja, lomljenja, a neki i saobraćajke. Ja sam jedne godine imala tri puta, za vreme tri retrogradna Merkura – poplave u kući. Dvaput su bile u pitanju cevi, a i bojleru otpalo dno (eto i to ste sad čuli!). Moja prijateljica Violeta uspela je da polomi petnu kost na putu sa posla do kuće, pri ovom retro-periodu od pre nekoliko nedelja. Još nosi gips…

* Kada će biti sledeće ovakvo kretanje, i u sa kojim još uticajima u kombinaciji?

-Sledeći period retrogradnog Merkura je od 13. oktobra do 3. novembra. Kretaće se unazad kroz znak Škorpije, i zaustaviće se na 26. stepenu Vage, odakle će se “okrenuti” i ponovo preći u direktno kretanje. Istovremeno je Mars retrogradan u znaku Ovna, svom sedištu, sve do 14. novembra. To je svakako period kada se mogu očekivati zabune i preokreti, ali i raspon od uzaludnog trošenja energije do zloupotrebe iste… videćemo gde i kako. Jer, planete i zvezde samo nude, a ljudi su ti koji delaju. U tom periodu je Mesec na ekvatoru i to podiže emocije, dok su u egzaktnim paralelima Jupiter, Saturn i Pluton. Energija paralela je jednaka energiji egzaktne konjunkcije te tri planete, da još jednom naglasim.

* Imate li neku prognozu u odnosu na pojavu korona virusa? Sa čim je to astrološki povezano?

– Korona je, po mom mišljenju, počela da se širi krajem oktobra i početkom novembra 2019, jer je tada Merkur bio retrogradan, takođe u Škorpiji. Krajem novembra Mars je bio na 150 stepeni od Neptuna, što je klasični pokazatelj infekcije i bolesti.

Mislim da je važno imati u vidu da je krajem oktobra Mars prelazio ekvator, što je takođe energetski potentna situacija. Ono što se nije videlo po longitudi jeste da je i tom trenutku Jupiter u paralelu sa Saturnom i oba sa Plutonom!

Jupiter-Saturn je definisan odnos kao Božja volja; Jupiter-Pluton kao plutokratija i bogastvo, a Saturn-Pluton kao naporan rad, okrutnost, nasilje (ubica). Sve možete naći na strani 184. u Ebertinovoj knjizi “Kombinacija zvezdanih uticaja”. Istovremeno Uran i Neptun prave ugao od 45 stepeni a to je napred pomenuti polukvadrat! Definicija njihovog odnosa je: ukidanje budne svesti i sankcije. Mislim da je ovim sve rečeno.

Trenutno Jupier, Saturn i Pluton i dalje imaju egzaktne paralele, što na neki način produžava celu situaciju. Aspekt Urana i Neptuna je prestao sredinom aprila – pa svi polako, ali sigurno dolazimo svesti.

Kraj godine će doneti egzaktne aspekte po longitudi između Saturna, Neptuna i Jupitera. Može se reći da se borba dobra i zla nastavlja, a Bog daje priliku svima da pokažu svoje pravo lice.

I, da se vratimo Merkuru: ovaj retrogradni Merkur oktobra-novembra može da donese neka saznanja o pravoj prirodi bolesti, jer će biti zatvoren ceo krug. Merkur će se vratiti iz Škorpije u Vagu a to je znak Kine…

* Da li biste mogli da date kratku analizu za Srbiju u narednom periodu?

– Nema kratke analize za našu situaciju. Sve moderne karte su osrednje, da ne kažem jadne. Validna karta iz 1878. je izuzetno teška, jer sadašnja kombinacija paralela Jupiter, Saturn, Pluton – ima egzaktni paralel sa Suncem, Merkurom i Venerom u našoj karti. Puno energije koja traži izlaz.

Ta energija bi trebalo da ima autentično pozitivnu i direktnu manifestaciju. U nedostatku takvog direktnog izraza dolazi do izliva i njene zloupotrebe. U toj karti Mesec je na maksimalnoj južnoj deklinaciji od preko 25 stepeni (eto jednog od razloga što volimo Novaka!) ali je Saturn na ekvatoru. Dakle, izdržaćemo, jer moramo da izdržimo… Naš Jupiter je bio u Vodoliji pa to možda sledeće godine donese neke nove i bolje ideje i dane.

Spomenka Milić

Foto: Vojislav Danilov

(Copyright Treće oko – Nijedan deo teksta se ne sme kopirati niti prenositi u štampanim ili elektronskim izdanjima bez odobrenja vlasnika autorskog dela)