Horoskop se preslikava na celo telo i lice, počevši od čela...

Horoskop se preslikava na celo telo i lice, počevši od čela…

Na licu se vide tragovi uticaja planeta, a kroz hod, stav i gestikulaciju ceo lični horoskop astrološko breme koje nosi svako od nas

Osim klasičnog tumačenja, u astrologiji postoji još nekoliko načina predviđanja budućih događaja. Samim praćenjem dešavanja prepoznaje se simbolika određenih planeta i lako se zaključuje šta će se hronološki sledeće desiti. Međutim, horoskop se možepročitatii sa čoveka, najčešće pogledom na lice ili dlan, mada se najbolje vidi iz cele pojave.

Na licu se vide tragovi simboličkoguticajaplaneta, i ne samo uticaja, već i događaja koji su se desili u datoj simbolici. Kroz pokret, hod, stav, gestikulaciju, čovek nam predstavlja svoj horoskop, planetarno breme koje nosi svako od nas. Lako je videti neke očigledne stvari, ali nije teško naučiti kako prepoznati uticaj planeta kroz ponašanje i probleme sa kojima se čovek susreće. Ljudsko telo je povezano sa planetarnim vladavinama, i predstavljeno je kroz svih 12 znakova. Osobine koje čoveka čine ličnošću, koje stvaraju način mišljenja, nastaju pod uticajem aspekata planeta. Isti aspekti su zaduženi za bolesti, povrede, i samim tim i za formiranje spoljašnjeg izgleda.

Od podznaka-ascendenta pa nadalje, telo se deli na dvanaest delova, adekvatno analogiji polja i znaka. Glavu predstavlja Ovan, vrat Bik, ramena i ruke Blizanci, stomak Rak, leđa Lav, creva Devica, donji deo leđa Vaga, genitalije Škorpija, butine Strelac, kolena Jarac, potkolenice Vodolija i stopala Ribe.

Sam ascendent je analogan prvom znaku Ovnu i nosi primarne osobine fizičkog tela, a bliže pokazuje glavu. Položaj loše planete u prvom polju detektuje se na prvi pogled. Zavisno od konstelacija u kojima je planeta, nije nemoguće da čak i planeta koja se smatra tradicionalno povoljnom štetno deluje i izaziva probleme, prvenstveno zdravstvenog tipa.

Primeri za ovo su vrlo prepoznatljivi i lako ih je povezati sa simbolikom astrologije. Kada se neko žali na, recimo, porodične probleme, odmah je jasno da je u pitanju znak Raka ili Mesec, koji je prirodni vladar kuće i porodice. Sledeće čime Mesec vlada je stomak i uvek će se ispostaviti da osoba sa problemima u kući ima istovremeno i probleme sa želucem, ili obrnuto.

Od najranijeg doba astrologija povezuje uticaje planeta sa izgledom osobe i nije nepoznanica da položaj i aspekti, kao i mesečeva faza, određuju sam fizički izgled. Jedan od metoda naziva se metopososkopija, i bavi se tumačenjem bora na čelu u skladu sa pozicijama planeta, a uzimaju se tradicionalne planete i Sunce, a Mesec se izostavlja iz tumačenja.

Sledeća metoda je jatromatematika, kojom se horoskop bukvalno preslikava na celo telo, počevši od Ovna glave, pa do stopala Riba. Istom metodom moguće je projektovati horoskop na lice, počevši od čela koje će u ovom slučaju predstaviti Ovan, do vrha brade koju ovakvom analogijom predstavlja znak Riba.

Osim lica, otisak dlana je preslikana karta neba u trenutku rođenja. Jednostavno, čovek je vrlo komplikovano biće koje sudbinski zapis nosi na nekoliko mesta paralelno, kako se neki podatak ne bi izgubio.

Svrha svega ovoga jeste da se u određenim teškim trenucima iskoristi nebeska mudrost kako bi se našlo usmerenje na pravi put i kako bi se izbegle zamke sudbine. Tradicionalna postavka astrologije deli planete na one sa dobrim uticajem, benefične, i one sa lošim uticajem, malefične. Ovo pomalo liči na neprekidnu borbu dobra i zla koja se odvija po principu:Kako gore, tako i dole. Dakle, ritam univerzuma se prenosi na svakog pojedinca i daje svakom šansu da iskoristi svoje dobre planete, a da loše uticaje minimalizuje.

Prosto gledajući na natalnu kartu kao na auto-kartu, na primer, može se pratitiputpomoću znakova pored puta, tačnije pomoću prepoznavanja astrološke simbolike.

Na primer, svako kome je ascendent u Ovnu, u trećoj kući ima znak Blizanaca, što reprezentuje raskrsnice i ostala ukrštanja puteva. Oni kojima u navedeni znak i kuću pada Saturn, u blizini mesta gde žive (treća kuća je komšiluk, blisko okruženje i slično) imaju ili prugu ili neku komplikovanu raskrsnicu sa dosta opasnosti, što je simbolizam samog Saturna. Svaka ruina, ruševina ili stara, zapuštena kuća u komšiluku takođe ukazuje na ovu simboliku. Ukoliko se neko izgubi i nađe se u okruženju ovakvih objekata, jednako je kao da mu se u natalu nalazi Saturn u trećoj kući. U prevodu ove simbolike, to znači da će se naći u situaciji da zaluta ili pogreši, a ako se to desi neposredno pred neku odluku, uvek će to biti pogrešan izbor.

Druge kuće jednako deluju, mada za prepoznavanje njihove simbolike treba malo više astrološkog znanja.

Interesantna je simbolika šeste kuće, koja reprezentuje dve suprotne simbolike kućne ljubimce i bolesti. To znači da je po kućnom ljubimcu moguće odrediti kojem tipu bolesti je neka osoba sklona. Ali, osim bolesti, analogija kućnih ljubimaca se može uporediti i sa zaposlenima, ukoliko osoba ima neki svoj posao, ili podstanarima. Na primer, ako osoba ima psa koji stalno beži, to je siguran predznak da će je podređeni potkradati, ili da će podstanari pobeći ne plativši kiriju, ili će na neki drugi način ostati dužni.

U svakoj situaciji moguće je pratiti simbolizam planeta kroz događaje u neposrednoj okolini, kroz događanja i ljude koji reprezentuju planete.

Takođe, u najbližem okruženju su osobe sa lošom komunikacijom, jer Saturn predstavlja restrikciju svake vrste i slično. Uz nabrojano, Saturn reprezentuje teška, spora i velika vozila, te kad neko ko ima ovakvu postavku mora da bude oprezan čim se na drumu kojim se kreće pojave kamioni ili traktori, jer oni simbolički predstavljaju osnovnu opasnost. Ako je postavka Saturna isto u trećoj kući, ali recimo u nekom drugom znaku, onda se prostom kombinatorikom opasnost sa raskrsniceselina predeo pokraj jezera, ukoliko je u pitanju znak Raka, ili na most ukoliko je Vaga, ili na autoput ukoliko je Strelac, put pored reke ukoliko je Škorpija, pored mora ako je u pitanju znak Riba, itd.

Analogije idu dalje; ako, na primer, sretnete osobu koja hramlje dok hoda, a idete na neku procenu ili arbitražu, gotovo je siguran neuspeh. Hroma, stara, ili siromašna osoba spada pod simboliku Saturna takođe. Susret, ili svaka osoba koja se nađe na putu natusa, samim tim pada u sedmu kuću u kojoj su procene i arbitraže. No, ukoliko osoba naiđe na mladu pričljivu osobu, to je nalik simbolici Merkura, a kako je ova planeta vrlo promenjiva, to uvek ukazuje na neizvesne ishode ili ne rešavanje neke situacije.

Mars, sledeći malefik, brži ali ništa manje opasnije simbolike od Saturna, ukazuje takođe na probleme. Ako se nekome Mars nađe u četvrtoj kući, uz problem koje simbolizuje unutar doma i porodice, gotovo uvek daje partnera vrlo sposobnog po pitanju posla. Uz ambiciju, mora da bude i problema na nivou ega i ličnosti, jer će preterana karijera smanjiti emocije i uzrokovati konstantno emotivno nezadovoljstvo. Gledajući simboliku Marsa, to će mimo horoskopa biti vidljivo kroz mladeže ili ožiljke. Recimo, mladež na obrazu govori o problemu sa jednim od roditelja. Ako ženski natus ima mladež na levom obrazu, to najčešće ukazuje na problem sa ocem. Jednako tome svaki mladež na stomaku ukazuje na problem sa majkom, problem oko kuće i porodice kao i porodične imovine.

S druge strane, benefične planete, u prvom redu Venera i Jupiter, takođe obeležavaju osobe kojima su istaknute u horoskopu, na način da Venera ukazuje na elegantne i lepe osobe, dok Jupiter u svojoj simbolici ukazuje na krupne osobe, ljude od kojih možemo dobiti pomoć, ali i strance.

U primeru za susret i arbitražu, ako Saturna zamenimo Jupiterom, tj. ukoliko sretnete osobu koja odgovara opisu Jupitera, ishod će biti sasvim drugačiji. Umesto restriktivne simbolike, ispoljiće se dobrobit i uvećanje.

Najveći problem u tumačenju opšte simbolike jesu pomešani aspekti, a to je mnogo češće nego da se jedna stvar izdvoji. U tom slučaju se prosto prebroji kojih je više i brojčana premoć ukazuje na konačni ishod.

Problemi kojeizazivajuplanete mogu biti razni, od razvojnih pedagoških kriza do ozbiljnih životnih problema. Tačan problem može definisati trenutna pozicija Saturna, ali može li on sam biti kriv za sve? Ne, horoskop jemehanizamu kome sve planete i sva polja i znaci jednako sinhrono učestvuju. Kada bi samo jedna planeta predstavljala problem to bi bilo suviše lako, te ni astrolog ne bi bio potreban, jer bi svi sami sebi tumačili događaje.

Na astrologu je odgovornost procene kretanja i rezultata, te da pravovremeno uputi klijenta, a sve po drevnim astrološkim izrekama. Prva je „upozoren, napola spašen“ koja za cilj ima da pripremi klijenta kako da podnese neminovne događaje.

Druga jemudar upravlja planetama, a glup im se podređuje, koja je možda bitnija od prethodne i za cilj ima usklađivanje postupaka i odluka klijenta sa nastupajućim događajima, te uz ispunjenje nekih pravila, moguće je okretanje situacije u korist klijenta. Naravno, i ovom prilikom poštujući kako astrološka, tako i opšteprihvaćena moralna načela.

Astrolog Mihailo Čukić