Prva ugradnja pejsmejkera u Jugoslaviji završila se tragično, jer je operacija – uspela! Operisani pacijent se uplašio da zbog ugrađene „elektronske proteze“ više neće moći da umre – pa je izvršio samoubistvo!

Prvi put u svetu pejsmejker je implantiran 1958. godine u Stokholmu. Operaciju je obavio doktor Ake Sening na pacijentu koji je imao 43 godine i bio je u veoma teškom stanju. Operacija je uspela i pacijent se nakon toga decenijama dobro osećao.

Primarijus dr Dragoljub Bata Adamov

Sedam godina kasnije, sada već prilično davne 1965, 16. septembra, izveden je istorijski zahvat u KBC “Dragiša Mišović” u Beogradu. Prvi put u tadašnjoj Jugoslaviji ugrađen je pejsmejker, tada 61-godišnjem pacijentu, izvesnom D. K. koji je na operaciju došao sa dijagnozom potpunog prekida provođenja impulsa kroz srce.

Pionir hirurgije, kasnije čuveni primarijus dr Dragoljub Bata Adamov i njegov tim iz beogradske bolnice, spasili su pacijentu život.

Na ideju o ugradnji pejsmejkera dr Adamov došao je detaljno proučavajući i prateći rad pomenutog švedskog kardiologa, dr Akea Seninga. U vreme operacije, imao je 38 godina (preminuo je 1996. godine).

Prva ugradnja pejsmejkera je, prema sačuvanom protokolu, učinjena pristupom torakotomije sa primenom epikardijalnih elektroda, što prosečnom čitaocu verovatno ne govori puno. Pacijent je operisan u uslovima opšte anestezije, koju je vodio anesteziolog dr Predrag Lalević, a asistirali su dr Miša Albreht i dr Milan Dragović, dok je instrumentarka bila sestra Nada.

Sve je to detaljno u svom radu opisao Siniša U. Pavlović, prilažući i originalni protokol sa opisom čitavog postupka implementacije prvog pejsmejkera.

Autentična fotografija iz operacione sale – 16. septembra 1965. izveden je istorijski zahvat u KBC „Dragiša Mišović“ u Beogradu

Pacijent se potpuno oporavio nakon operacije i mogao je sasvim normalno da živi. I, poživeo je nekoliko godina bez komplikacija i poremećaja. I sve bi imalo idealan epilog, da se, prema svedočenju dr Predraga Lalevića, nije dogodio potpuno neočekivani preokret.

Naime, kako je Lalević ispričao doktoru Bati Adamovu, pacijent se uplašio da zbog ugrađene “elektronske proteze” više neće moći da umre, pa je odlučio da se ubije!

Drugim rečima, iz straha od besmrtnosti – izvršio je samoubistvo. 

Tako je prvi pacijent sa implementiranim pesmejkerom na ovim prostorima okončao život zbog straha od besmrtnosti i, barem na taj način, zaista postao besmrtan. 

Slavoljub Marković

(Copyright Treće oko – Nijedan deo teksta se ne sme kopirati niti prenositi u štampanim ili elektronskim izdanjima bez odobrenja vlasnika autorskog dela)