Neko bi pomislio da je prilično neverovatno da još nismo došli do sigurnih dokaza da postoji inteligentna vrsta, osim ljudske (ako pretpostavimo da smo inteligentni) – evo 12 mogućih razloga zašto je to tako

Neko priču o vanzemaljcima doživljava kao obično fantaziranje, a neko – kao sasvim logičnu stvar, jer – zašto bismo bili sami u ovolikom svemiru? Ipak, još nema sigurnih dokaza da oni zaista postoje. Ros Pomeroj, urednik portala RealClearScience , po obrazovanju biolog, daje svoja razmišljanja o toj temi.

Podseća na razgovor tokom jednog ručka, davne 1950, koji je “postavio pozornicu za decenije astronomskog istraživanja. Fizičar Enriko Fermi je kolegama za stolom izneo sledeće tvrdnje 1) Galaksija je veoma stara i veoma velika, sa stotinama milijardi zvezda i verovatno sa još gostoljubivijim planetama od Zemlje. 2) To znači da bi trebalo da postoji više nego dovoljno vremena da se napredne civilizacije razviju i prošire galaksijom. “Ovaj jednostavan, ali jak argument postao je poznat kao Fermijev paradoks. Vanzemaljci bi trebalo da postoje, ali – za to ne postoje ubedljivi dokazi”.

Evo mogućih razloga zašto je to tako:

Ne postoji vanzemaljci za nalaženje

Ipak, malo je verovatno da u galaksiji sa stotinama milijardi zvezda i oko 40 milijardi planeta veličine Zemlje u gostoljubivim zonama – možemo biti sami.

Nema inteligentnog života, osim nas

Ovo podrazumeva pretpostavku da su ljudi inteligentna bića. Život može postojati, ali možda se radi o mikrobima i drugim kosmičkim “tihim” životinjama.

Inteligentne vrste nemaju naprednu tehnologiju

Trenutno, astronomi koriste radio-teleskope da pažljivo “osluškuju” noćno nebo. Dakle, ako vanzemaljske vrste ne prenose nikakve signale, nikada nećemo saznati da one postoje.

Inteligentni život se samouništava

Bilo da se radi o oružju za masovno uništenje, planetarnom zagađivanju ili veštački proizvedenom virusu, možda je u prirodi inteligentnih vrsta da relativno brzo izvrše samoubistvo.

Univerzum je smrtonosno mesto

Gledano u odnosu na kosmičko vreme (misli se na milijarde godina), život može biti prolazan i privremen. Sve što je potrebno jeste jedan asteroid, supernova, eksplozija gama zraka ili solarna baklja – da planeta ostane bez života.

Svemir je ogroman

Samo Mlečni put je veličine 100.000 svetlosnih godina, tako da je moguće zamisliti da signali inteligentnih vanzemaljaca, koji su ograničeni brzinom svetlosti, jednostavno još uvek nisu stigli do nas.

Nismo tražili dovoljno dugo

Prošlo je samo 80 godina otkako su nam radijski teleskopi omogućili da otkrijemo vanzemaljske signale, a pritom, aktivno ih tražimo svega šezdesetak godina. To nije baš dugo.

Ne tražimo na dobrom mestu

Kao što smo već rekli, svemir je veliki, tako da postoji bezbroj regija u kojima bismo mogli da osluškujemo signale. Ako ne slušamo precizno u pravcu odakle potiče signal, nećemo ga čuti.

Njihova tehnologija je previše napredna

Radio-tehnologija može biti ovde uobičajena na Zemlji, ali u udaljenim svetovima, vanzemaljska društva su možda usavršila naprednije komunikacione tehnologije, poput neutrino signala, koje još ne umemo da dešifrujemo.

Niko ne emituje

Možda svi, poput nas, samo osluškuju. Osim nekoliko pokušaja emitovanja jakih signala uskofrekventnog opsega, jedva da smo išta učinili da svemir sazna za naše prisustvo. Ukoliko vanzemaljci imaju opremu sličnu našoj, mogu doseći svega do 0.3 svetlosnih godina, što ne dopire ni do granica našeg Solarnog sistema.

Namerno nas ne kontaktiraju

Možda, baš kao u “Zvezdanim stazama”, napredne civilizacije ograničavaju kontakte, i u dodiru su samo sa vrstama koje su postigle visok stepen tehnološke ili kulturne evolucije.

Već su tu, ali mi to ne znamo

Teoretičari zavere smatraju da vladine agencije namerno prikrivaju prisustvo vanzemaljaca, koji nas već dugo posmatraju – kao laboratorijske miševe.