Ovde je proletela stena tešta tonu i koja nikoga nije povredila

Ovde je proletela stena tešta tonu i koja nikoga nije povredila

Sveti Vasilije nam je poslao signal da treba da se pokajemo i popravimo. Ostroška stena koja se obrušila na ulaz manastirske palionice sveća nikog nije povredila

 

Stena od kubik i po obrušila se u utorak sa ostroških greda poviše manastira, provalila krov i terasu iznad palionice sveća i završila pored njenog ulaza, a da niko nije stradao! Upravo na tom mestu svakog dana sedi staratelj koji održava palionicu, ali je tog trenutka pošao na drugo mesto i izbegao sigurnu smrt. Čudo se desilo na isti dan kada se pre dve godine takođe iznenada na troje vernika obrušila kamena gromada i pala na plato kod gornjeg manastira. Niko ni tada nije stradao, dok su ih razasuti parčići stene samo očešali.

Ovog puta vernici, staro i mlado, kao da su bili upozoreni od Svetog Vasilija Čudotvorca, našli su se u porti manastira i sada srećni svedoče o još jednom čudu u ostroškim vrletima.

– Ovoga trenutka desilo se čudo Svetog Vasilija. Pade stena u Gornjem manastiru Ostrogu među narod i sve zdravo i veselo. Slava Bogu i Svetom Vasiliju – objavljeno je na fejsbuk-profilu parohije Straševina.

To što se kamenje sa ostroških litica obrušava nije nova pojava, ali da pod ogromnom stenom niko ne strada čudo je Svetog Vasilija! Čudotvorca slavi i jedan mladić koji je pre nekoliko godina sedeo u porti nakon krštenja, kada je “pukla” stena na mesto sa kojeg je koju sekundu ranije ustao.

– Čuda Svetog Vasilija se svakog dana dešavaju, pa je i ovo jedno od njih – kaže sveštenik Miodrag Todorović, koji je udostojen velike božje milosti da bude pored moštiju Čudotvorca.

– Sveti Vasilije nam je poslao signal da treba da se pokajemo i popravimo, hodimo njegovim i božjim putevima. Čuva on narod svoj, ali i opominje.

Nikada se još nije desilo da neko od vernika nastrada u saobraćajkama na putu od Bogetića do manastira. Bilo je udesa, ali niko nije bio životno ugrožen. Svetitelj čuva svoje vernike, poručuju sveštenici, čuvari svetog ćivota.

Mnogi vernici molitveno se tokom cele godine okupljaju oko ostroške svetinje slaveći svoga spasitelja i iscelitelja. Provode dane i noći pod vedrim nebom, kišom ili snegom, često se sklanjajuću ispod surovih kamenih gromada ili u šatorima, pod improvizovanim tendama, navučenim ceradama, dočekujući novi dan.

Pamte se brojna čuda ostroškog svetitelja iz vremena Drugog svetskog rata, kada je jedna granata iz nemačkog brdskog topa udarila u kameni zid iznad Gornjeg manastira, razbila vrata na crkvici Časnog krsta, ali, začudo, nije eksplodirala, pa iz novijeg vremena kada su kolica sa bebom sletela u provaliju, raspala se u komade, dok je dete ostalo nepovređeno…

V.Kadić

Crnogorska vlast sprečava obnovu manastira – Vasilije Ostroški kažnjen sa 500 evra!

Prisetimo se – Uprava za inspekcijske poslove Crne Gore svecu je naplatila kaznu u maju ove godine! Mitropolit crnogorsko-primorski i namesnik manastira Ostrog Amfilohije Radović, naime, uplatio je 500 evra Inspekciji za zaštitu kulturne baštine zbog radova koji se obavljaju na ovom zdanju. Uplatnicu je 11. maja popunio vladika Amfilohije, a kao svrhu uplate naveo je „kazna Svetom Vasiliju za obnovu manastira“.
– Neznalice, koje su po partijskoj liniji došle u Zavod, kažu da je njih trebalo da pitamo – rekao je Amfilohije.

S.I.