Sladoled Trece oko

Užas trujemo i decu: industrijski sladoledi su štetni i veoma opasni po zdravlje zbog sve većeg korišćenja aditiva koji imaju razorno dejstvo na naš organizam…

Jednodušni zaključak raznih asocijacija potrošača u zemljama EU je da su sladoledi, bez obzira da li se radi o veoma renomiranim i svetski poznatim proizvođačima ili onim manjim, lokalnim pravi otrov! Najopasniji u tim sladoledima su, osim svakako zasićenih kiselina i šećera, aditivi, takozvani E-dodaci, od kojih je većina smrtonosna u većim količinama i po zakonima pojedinih zemalja zabranjena za ljudsku ishranu!

Industrijski sladoled na štapićima, u kutijicama i kutijama, kornetima postao je danas mešavina egzotičnih ulja i neizbalansiran proizvod iz nutricionističkog ugla, prepun zasićenih kiselina i šećera. Asocijacije potrošača u zemljama EU su radi analize kupovale u prodavnicama 50-55 vrsta različitih sladoleda, različitih aroma i sastojaka raznih proizvođača. Rukovodile su se i izgledom etiketa na proizvodima i stepenu obaveštavanja potrošača o korišćenim sirovinama, aditivima i obaveštenjima o mogućim posledicama po zdravlje potrošača.

Konstatovano je da proizvođači na etiketama gotovo po pravilu obmanjuju potrošače: navedenih sastojaka je daleko manje nego što je navedeno! Svi ispitivani sladoledi sadrže najviše 3,2 odsto kakaa, 0,14 odsto vanile, pavlake 0,12 odsto, mleka 15, oraha 4, kikirikija 3, a kokokosa najviše 3,3 odsto što je daleko manje od navedenog.

Najzanimljiviji deo istraživanja odnosio se na dodatke, poboljšivače svega i svačega od ukusa, mirisa, preko boje dočuvaradugotrajnosti čuvenih E aditiva. Sve u svemu, sladoledi su prepuni njih, a svaki od E-ova na svoj način doprinosi da nam se zdravlje pogorša!

Aditivi E471 i E410 pronađeni su u svim analiziranim sladoledima, E412 u gotovo svim, E322 u 40-tak, E407 u 30-tak, E330 u 10, E442 i E150d samo u 7, E460 i E440 u 6, E468 samo u nekoliko. Ustanovljeno je da je prusustvo dodataka E202, E141, E401, E477 i E150a gotovo zanemarljivo, kao i prisustvo E171, E417, E414, E162 i E160c.

Stručnjaci upozoravaju da su od pronađenih aditiva u sladoledu najopasniji E150a običan karamel, najkorišćenija veštačka boja, koji može da izazove hiperaktivnost kod dece i gastrotestinalne probleme; E150d koji takođe izaziva gastro probleme; E162 betanin, prirodna boja koja se dobija od crvene cvekle i koja u većim količinama, jer sadrži mnogo nitrata, može veoma da naškodi deci; E171 titanijumov dioksid, veštačka boja, koji prema ispitivanjima na životinjama može da izazove oštećenja kardiovasakularnog sistema, jetri, pankreasu i bubrezima, ali i na imunom sistemu. Ovaj dodatak je Međunarodna agencija za kancer uvrstila u kancerogene supstance, a u Nemačkoj je potpuno zabranjen.

Među opasne uvršten je i E202 koji je strogo zabranjen deci jer iritira kožu, oči i mišiće, a može štetno da utiče na gene i genetski deluje na krvne ćelije…Za decu je posebno štetan E269, koji kod njih uništava sposobnost da metabolišu štetne kiseline. Na spisku je i svima poznat E322 ili lecitin, emulgator, koji se smatra bezbednim ali pojedine studije pokazuju da pojedine bakterije iz digestivnog trakta mogu da ga razlože u jedinjenja koja vremenom mogu da izazovu aterosklerozu i infarkt. Štetan je i E330 limunska kiselina koja uništava zubnu gleđ i ne preporučuje se deci, posebno onoj koja imaju kardiovaskularne i bubrežne probleme, učestale dijareje. Na spisku štetnih su i E407, karagenan, dodatak radi povećanja mase, koji izaziva čir na želucu, pa čak i kancer; E410 guma od karube, koji takođe služi za povećanje mase i izaziva smanjivanje učinka želuca tokom varenja hrane; E412 guma od guara, koja dokazano izaziva alergije, kao i dodaci E414 i E417 sa istim učinkom.

D. Marković