john lennon trece oko

Nepoznati Džon Lenon

Čuveni muzičar imao je „posetu“ vanzemaljske letelice avgusta 1974. godine, dok se nalazio na terasi svog apartmana u Njujorku

U vreme kada je privremeno raskinuo vezu sa Joko Ono i živeo sa tadašnjom devojkom Mej Peng u 52. Ulici, Džon Lenon doživeo je nesvakidašnjibliski susretsa letelicom u obliku diska koja, po svim opisima, nije mogla da bude ovozemaljskog porekla i izrade. Muzičar ovaj događaj nije prećutao, uprkos opasnosti da ga proglase neuračunljivim zbog uzimanja psihoaktivnih supstanci i da zbog toga ima neprijatnosti u novoj domovini.

Dogodilo se to tople letnje večeri 23. avgusta 1974. godine, kada je Lenon, potpuno nag, izašao na terasu koja je gledala na Istočnu reku. Odmah je počeo da doziva Mej i kada je došla – videla je isto što i on. Prema njenom opisu u knjizi „Voljeni Džon“, bio je to ogroman kružni objekat, imao je oblik spljoštene kupe a na njemu je bilo veliko, blistavo crveno svetlo, koje se nije palilo i gasilo kao kod aviona prilikom sletanja na njujorški aerodrom. Kada se „svemirski brod“ približio, jasno su mogli da uoče bela svetla u prstenu po obodu letelice. Ona su pulsirala i bila su zaslepljujuća. Oboje su procenili da je leteća naprava bila veličine „lirdžeta“ i da im je bio toliko blizu da bi verovatno uspeli da je pogode da su nešto bacili na nju! Nije, međutim, bilo mogućnosti da su je zamenili avionskom letelicom!

Mej Peng je opisala događaj na sledeći način:

Bio je petak, baš sam završila tuširanje kada sam čula Džona kako me doziva. Glas mu je zvučao kao da je u šoku. Pitala sam ga šta nije u redu, a on je uperio prst u nebo i rekao:Pogledaj tamo gore. Reci mi šta vidiš?

Mej nije mogla da veruje sopstvenim očima, bila je zapanjena. Shvatila je da je svedok pojave toliko izvikanih „neidentifikovanih letećih objekata“, a onda je počela nekontrolisano da se smeje. Džon je pitao šta joj je smešno, da li to što se nalaze goli naspram letelice koja lebdi pred njima, a ona je odgovorila: „Pretpostavimo da nas iz UFO-a gledaju. Možda će pomisliti da svako ko živi na Istočnoj strani šeta petkom uveče nag svojom terasom. Izgledamo kao Adam i Eva!“

Par se vratio u stan da potraži teleskop kako bi detaljnije mogli da razgledaju leteći objekat. Čitav događaj je trajao između pet i deset minuta, a „leteći tanjir“ se najpre udaljio a onda ponovo približio, da bi konačno nestao u oblacima. Mej i Džon nisu bili jedini očevici te večeri, jer je još sedam Njujorčana zvalo gradske novine i policiju da bi prijavilo viđenje čudnog objekta. Pre ovoga, Mej nikada nije verovala u postojanje NLO-a, ali je posle ovog iskustva napisala: „Sada kada sam videla svojim očima, verujem!“

Džon Lenon je i pre ovog susreta bio fasciniran fenomenom „neidentifikovanih letećih objekata“. Bio je pretplaćen na britansku reviju „Leteći tanjiri“, a tvrdio je da je kontakt sa jednim od njih imao još kao dete, pa i da je moguće da je bio žrtva potencijalne vanzemaljske otmice! Bez obzira na reputaciju koja ga je pratila kada je reč o konzumiranju pojedinih narkotika, Džon je istrajao u svojim tvrdnjama, čak je pojavu NLO-a iskoristio da u jednom radio intervjuu masama uputi apel da prihvate njihovo postojanje kao uslov da dođe do opšte društvene revolucije:

Kada bi narod počeo da prihvata NLO-e, to bi duboko uticalo na njihov odnos prema životu, politici, prema svemu. To bi pretilo da poremeti status kvo. Svaki put kada ljudi shvate da postoje veće i značajnije sile od njihovih beznačajnih, malih života, oni počinju da sazrevaju i dolazi do radikalnih ličnih promena na ličnom nivou, što konačno vodi do političke revolucije u društvu u celini, rekao je Lenon.

Susret saneidentifikovanim letećim objektomkoji se dogodio 1974. godine nije ostao bez uticaja na muzičko stvaralaštvo bivšegBitlsado njegove tragične smrti 1980. godine. Na albumuDvostruka fantazija, u kompozicijiNiko mi nije rekao(Nobody told me), on kaže:NLO su iznad Njujorka i nisam baš iznenađen… Niko mi nije rekao da će postojati dani kao što su ovi. Zaista čudni dani. Na albumuIgre uma(Mind Games), naleteći tanjiraludira u pesmiIz vedra neba(Out of the Blue).

Na omotu albuma „Zidovi i mostovi“ (Walls and Bridges) nalazi se Lenonov crtež „letećeg tanjira“ sa natpisom „UFOer“ (NLO-ac), a na poleđini je napisano: „23.avgusta 1974. video sam UFO. J.L.

Lenon je crteže NLO-a i skice Mej Peng dao gitaristi Džesi Ed Dejvisu, koji je sa njim radio na albumu „Zidovi i mostovi“, i oni su prodati na aukciji u Londonu. Mnogi veruju da bi Džon Lenon, da je živ, imao još mnogo toga da kaže o „neidentifikovanim letećim objektima“.

M. Radojčin