AlergijaDa li će dete biti alergično na sve i svašta, izgleda da najviše zavisi od – datuma začeća

Deca začeta krajem zime ili početkom proleća, imaju veće šanse da razviju alergiju na hranu. „Parče“ vremena između aprila i maja, kada bebe u materici uđu u jedanaestu nedelju, udvostručuje stopu alergija na svakodnevnu hranu poput mleka i jaja.

Smatra se da izloženost visokim koncentracijama polena u vazduhu izazivaju ovakva stanja, posebno jer je to period kada antitela u organizmu beba tek počinju da se razvijaju. Naučnici smatraju da je jedan od činilaca i nizak nivo vitamina D u majčinom organizmu nakon zimskog perioda, jer izaziva smanjenje imuniteta kod nerođene dece. Bebe najugroženije budućim alergijama rađaju se obično u oktobru ili novembru.

Istraživanjima je obuhvaćeno 6000 dece rođene izmeđua aprila 2001. i marta 2006, koja žive na jugoistoku Finske. Više od 10 procenata njih čija je 11. nedelja starosti bila u aprilu ili maju, ima veće šanse da razvije razne oblike alergije na hranu. U istom periodu – tokom aprila i maja, zabeleženi su veoma visoki nivoi polena jove i breze. Naučnici su već dokazali da izloženost polenu podstiče pojavu alergija na hranu. Poslednja istraživanja ukazuju da bebe čija 11 nedelja starosti pada u maju ili aprilu, imaju tri puta veće šanse da kasnije razviju alergiju na mleko i jaja. Nasuprot tome, slične alergije će se javiti kod samo 6 procenata dece koja 11. nedelju dostižu u decembru ili januaru.

Procenjuje se da 6-8 procenata dece starosti ispod tri godine ima neki oblik alergije na hranu. Kod manjeg broja te dece su reakcije više nego dramatične. Sve veći broj astmatičara među decom i eksplozija alergijskih reakcija se poslednjih 130 godina pripisuje raznim uzročnicima, među kojima su suviše preterano čistunski stil života (opsednutost čistoćom), način ishrane i veoma rano uzimanje antibiotika.

Otkrili smo veću incidencu pozitivnih rezultata u testovima alergije na hranu među decom rođenom u oktobru ili novembru, nego kod dece rođene u drugim mesecima“, kaže doktorka Kaisa Pirhonen koja je rukovodila istraživanjem u Finskoj.

Ukupno je 18 procenata dece ispitane u okviru ovog istraživanja razvilo alergije na hranu pre nego što su napunili četvrtu godinu života. Rezultati pokazuju da sve do tog uzrasta, podložnost alergijama na hranu varira zavisno od meseca rođenja, od pet procenata kod dece rođene u junu ili julu, do deset procenata kod dece rođene u oktobru ili novembru.

Istraživanja kakvo je ovo u Finskoj, postepeno povećavaju naša saznanja o tome kako se razvija imunološki sistem kod dece u majčinoj utrobi i u prvim godinama nakon njihovog rođenja“, kaže doktorka Ajlin Viker, stručnjak za astmu. „Kako ta saznanja rastu, tako raste i mogućnost da ćemo uspeti da pronađemo novu terapiju ili drugačije intervencije koje će izmeniti balans dečijeg imunološkog sistema i smanjiti rizik od pojave alergija“.