HironStrah od haosa, težnja za savršenstvom i redom, bežanje u bolest kada se suoče sa stresom – samo su neke patnje onih koji imaju Hiron u šestom polju

Planetoid Hiron (Chiron), i pored svoje zanemarljive veličine koja mu ne dozvoljava da se svrsta čak ni u patuljaste planete u odnosu na ostala nebeska tela i njihov upliv, postao je po svojim osobinama nezaobilazni član astrologije.

Efekti Hirona su veoma značajni, bilo da se radi o natalnom položaju ili tranzitu, i neodoljivo podsećaju na upliv Saturna. Hiron je, u stvari, taj koji nijansira snažni uticaj Saturna kad je reč o teškoćama življenja i nekim sudbinskim i karmičkim zadacima koje imamo. On nam daje savete šta da činimo i uči nas kako da se zaštitimo od bola u blokiranim oblastima života.

Otkriven je kao asteroid 01.11.1977. u opservatoriji u Hejl u Pasadeni u Kaliforniji. Identifikovao ga je Čarls T. Koval po fotografijama napravljenim 1890, jer nije bio primećen ni u jednoj opservatoriji.

U službeni katalog Internacionalne unije unesen je pod brojem 2060, a u vreme otkrića nalazio se na 3,08 stepenu znaka Bika.

Kada je nekome naglašena pozicija Hirona u znaku Device ili u šestom polju, znači da se takva osoba bori da postigne samopoštovanje kome, inače, najviše teži i da su joj je upravo ugrožene veština i istrajnost da to postigne. To u praksi znači

da ima ili suviše malu, ili suviše veliku kontrolu i da ide iz krajnosti u krajnost. Ona je vrlo u stanju da kontroliše svoj život, ali i telo, s obzirom da se šesto polje povezuje sa zdravljem, i neretko se podvrgava specijalnim vežbama i dijetama.

Osobama sa Hironom u šestom polju vrlo su važni red i čistoća i imaju stalnu potrebu da organizuju svoje misli, navike i sve ostalo kako bi sprečili haos koji, po njihovom čvrstom ubeđenju, vreba iz blizine. A kroz greške i eksperimente uče šta se može kontrolisati, a šta ne. Ipak, često osete olakšanje kada im pođe za rukom da nauče da prihvate i haotične emocije i praktične situacije.

Najlepše im je, a da toga i nisu svesni, upravo kada shvate da se svet neće srušiti ako rizikuju i razne odgovornosti povere malo i drugima, a ne da organizuju sve sami.

Preterana analitičnost

Osobe sa Hironom u šestom polju imaju teškoće u preradi informacija, misli, emocija i životnog iskustva uopšte. Prikupljaju delove „životnog materijala“ sa mnogo strana, a često nisu u stanju da ih svare i teško uspevaju da se otarase nekog iskustva pre nego što ga analiziraju i tako sređenog stave u memoriju. A neki događaj, u kome su recimo povređeni, godinama su u stanju da preživljavaju, i u stanju su da ponove svaku sitnicu vezanu za njega i mnogo godina kasnije. Pod stresom postaju opsesivno pragmatični, analitični i preokupirani potpuno beznačajnim sitnicama.

Kada je emotivno stanje u pitanju, osobama sa Hironom u šestom polju se patnje ispoljavaju najčešće kroz fizičke simptome. Često dobijaju fobije o ozbiljnim bolestima, tada neredovno uzimaju hranu i pojavljuje im se čak gađenje na sopstveno telo. Gladuju, jer im to daje osećaj da stvari drže pod kontrolom, a telo kontrolišu pružajući mu vrlo malo udobnosti. A realno gledano, njihovo telo nije samo veza sa emocionalnim bolovima iz prošlosti, već izvor lečenja, vitalnosti i snažne seksualnosti.

Telo nije teret

Takođe, često imaju problem vezan za pitanje potomstva, pa decu često nemaju ne zbog zdravstvenih problema, već zbog neke vrste psihosteriliteta. Kako bi što bezbolnije podneli ovo stanje, najbolje je da se pronađu u poslu koji se svodi na pružanje pomoći drugima, recimo. Baviti se nekim kome je vođenje potrebno, ali bez preterivanja, u takvim profesijama se oni osećaju korisnim.

U svakom slučaju, moraju izbegavati situacije kada se osećaju kao mučenci, sa redovnim osećanjem krivice i stida koji se javljaju kao rezultat njihove smanjene brige o sebi. A najbolja briga o sebi i oslobađanje od pritisaka je puštanje misli na odmor, šetnje pored vode. Ali, tu je i neizbežno piće i haotičnost, o čemu treba misliti, jer su to krajnosti kojima su takođe sklone osobe sa Hironom u šestom polju.

Stres ovakve osobe totalno izbaci iz ravnoteže i jako im škodi. Telo im tada veoma burno reaguje. Šta tada treba da rade? Umesto sopstveno telo da shvate kao teret, treba da počnu da ga osluškuju i prate, jednostavno da osete šta ono doživljava i da usklade i psihu uz fizički ritam. Vrlo je važno izlečiti, da se tako izrazim, razdvojenost tela i duha, koja postoji samo u njihovoj pogrešnoj predstavi.

Iz krajnosti u krajnost

Kroz svoju seksualnost, osobe sa ovim položajem Hirona često pokušavaju da steknu moć. Sličan je upliv i Venere ako se nađe u znaku Device ili u šestom polju.

Osobe sa Hironom u šestom polju se ne vezuju… one eksploatišu. A zloupotrebljavaju sebe, zapravo. Postoji i suprotna strana ove priče, a to je strah od fizičkog i emotivnog davanja, od koga se brane tako što od sebe prave sažaljivu figuru mučenika. Stvore oko sebe zid i postaju emotivno hladni u odnosu na sve i svakog. Ljubavi se ili plaše, ili žele da je kontrolišu, ili se nameću kao fatalni razbijači srca. U svakom slučaju, vrlo destruktivno.

Često imaju teškoće u radu sa rukama, sa neurednošću domaćeg života i lako im promiču detalji. Ponekad se opsednutost da se sve poboljša izvitoperi. Želja za savršenstvom i nagon za perfekcijom odlazi u drugu krajnost, pa oslabljuje sve čega se dotaknu. Ovo je posledica sterilnosti koju osećaju; treba da nauče da prihvate i nesavršene faktore koji čine život.

Ako je osobama sa Hironom u šestom polju najvažnije savršenstvo, oni počinju da se ponašaju kao goniči robova, ne tolerišući ni svoju, a ni tuđu slabost. U stvari, oni su u osnovi prinuđeni da se predstavljaju pod maskom savršenstva, jer su stalno u iskušenju da nauče da prihvate nesavršenstvo, ranjivost, ružnoću i nered.

Ključ je u kolektivnom radu

Kolektivan rad im, recimo, otvara najdublje rane. Često imaju problema sa drugima jer misle da znaju šta je za te druge najbolje, a to je već u domenu totalne tvrdoglavosti; ili, s druge strane, preuzimaju ulogu inferiornog i potčinjenog, jer su ljudi krajnosti. A trebalo bi da se nekako više posvete upravo kolektivnom radu i tako se uče odmerenosti i toleranciji. Tu je ključ i rešenje za ovaj Hiron u šestom polju, zato što je smisao našeg bitisanja na ovom „trećem kamenu od Sunca“ služenje životu u celini. I sebi i drugima.

Nekako mi se čini da bi se profesija ovih osoba na taj način usavršila, kao i život uopšte. I da bi na taj način lakše i bez pritisaka prikupljali plodove sopstvenog rada. Ove osobe se definitivno trude, a to kako im se vraća – nekako je uvek preteško. Tamo gde kriju nesigurnost, strah i nemir, neka probaju da ubace logično razmišljanje. Tako će lakše srediti uskomešane impresije i informacije. Ili neka probaju, recimo, da se bave poslovima vezanim za istraživanje, red i kategorizaciju, a mogu pokušati i sa proučavanjem ezoteričnih oblasti.

Milan Šašić