Mladi ruski stručnjaci Sergej i Leonid Plehanov, izuzetni poznavaoci radova Nikole Tesle, počinju izgradnju tornja za bežični prenos energije ostvarujući veliki nedosanjani san srpskog genija

Havarije u Fukušimi ne bi bilo. Evropski činovnici ne bi grickali nokte smišljajući preprekeJužnom toku”, a NATO penzioneri, preliminarno izbacujući Srbiju sa prostora Kosova, ne bi eksploatisali rudno blago pokrajine. Ko zna, možda je sve to moglo da se izbegne da je Nikola Tesla početkom 20. veka uspeo da završi toranj u Vordenklifu i osigura stvaranje efikasnog sistema prenosa i dobijanja slobodne električne energije u čitavom svetu.

Događaj od pre sto godina do danas je prekriven velom misterije, čemu prilično doprinose utisci i sećanja koja su sačuvali lokalni stanovnici koji su novinarima svog doba opisivali jarko nebesko svetlo koje se videlo na razdaljini od nekoliko hiljada milja. Sve je to bila posledica eksperimenata izazvanih Teslinom kulom.

Mladi ruski fizičari Sergej i Leonid Plehanov, proučivši dnevnike i patente naučnika, rešili su da reanimiraju projekat prenosa energije bez vodovai čak su sakupili preko interneta prilično ozbiljnu sumu, kako bi opremili svoju kulu Vordenklif.

Uz dogovor svih zemalja

Ostvariće Teslin san -  Sergej i Leonid Plehanov

Ostvariće Teslin san – Sergej i Leonid Plehanov

U intervjuu za “Glas Rusije” Leonid Plehanov je govorio o opasnostima od energetskih korporacija, Tunguskom meteoru i, razume se, o principima rada nove Kule.

– Planiramo da započnemo podizanje nove kule ove jeseni, 400 kilometara severno od Moskve. Ne želimo da napravimo samoveliku lepu stvarkao ukras. Imamo naučni prilaz, vršićemo istraživanja u najrazličitijim vremenskim uslovima uzimajući u obzir razne faktore. A zatim to treba da bude primljeno i potvrđeno u naučnim krugovima. Na to mogu da odu godine, ali važno je da se bar započne dijalog.

Koliko kula treba da bude izgrađeno? I šta može da bude izvor energije?

– Bez obzira na to što govorimo o bežičnom prenosu, glavni provodnik je Zemlja čime se dostiže visoki stepen korisnog dejstva. U našem slučaju će biti dovoljna jedna kula, kako bi se napravili talasi u tlu čitave planete. Ako se govori o izvorima, izračunato da je sunčeve energije kojapadana sve pustinje na planeti za 6 sati dovoljno da se osiguraju jednogodišnje potrebe čovečanstva. Jasno je da je projekat skup, ali niko ne postavlja zadatak da se za jedan dan pritisne prekidač i promeni sav sistem. Izvora je mnogo, i tradicionalnih i alternativnih. Najvažniji problem je prebacivanje do centara potrošnjebez izgradnje mreža, što zahteva ogromne troškove.

Zašto je industrijalac Džon Morgan prvo sponzorisao Teslin projekat, a na kraju prekinuo finansiranje? Da li je shvatio da ako se pojavi slobodna energija, nastaće epoha sveopšte sreće i neće imati ko da plati račun?

– Tesla je u dnevniku pisao da je Morgan ispunio sve svoje obaveze, ali da je njegov projekat jednostavno ispred svog vremena. Bežični prenos energije je fini momenat, zato što je u njega uključena čitava planeta. Znači, moraće da se dogovore vodeće zemlje. To je pitanje koje još predstoji da se rešava. U svakom slučaju, treba se kretati evolucionim putem, a ne revolucionim.

Otac električnog doba
Shvatate da rizikujete da navučete na sebe gnev, na primer naftnih magnata i velikih elektrokorporacija?

– Pre deset godina govorili su da naftni giganti neće dati elektromobilima da izađu na tržište, ali vidimo da je ova grana autoindustrije sve jača. Ovde može da se pojavi slična situacija. Naša tehnologija može da bude dobar tzv. biznis-drajver: isti ti elektromobili za koje može da se postavi bilo koji brojpumpizato što neće biti potrebno da se vuku kablovi.

Na jednom naučnom portalu vas pitaju skeptici: kako je ispalo da za sto godina niko nije smislio kako da izgradi Teslinu kulu?

– Uzroka može biti nekoliko. Danas, ako dođeš u bilo koje naučne krugove i kažešimam teoriju rada Kule, istog momenta će ti odgovoritihvala, dečko, doviđenja, ne smatraj se pametnijim od 300 akademika i doktora nauka. Drugi momenat je da je poslednje decenije označena tendencija koju bih nazvaouska specijalizacija naučnika. Za uska usmerenja se daju grantovi, na osnovu njih se vrše istraživanja. A Kula spaja razne pravce fizike, za takav projekat su potrebni ljudi sa bujnom maštom. Mi smatramo da svako ima pravo da brani svoju teoriju, ako je, naravno, ona potkrepljena dokazima.

U svojim radovima tvrdite da se Teslina teorija sto odsto slaže sa klasičnom fizikom. A toliko je bilo razgovora da je to antinaučno, šarlatanstvo…

Teslini radovi se nisu poklapali sa fizikom tog doba, on je bio čudan čovek. Kako bi zainteresovao ljude, već tada je morao da koristi ozbiljnepi-ar” korake, u tome je uzrok mističnog oreola oko delatnosti ovog naučnika. Odatle svi ovi naučni frikovi koji ništa ne znaju o fizici, a počinju da izmišljaju o Tesli neke teorije zavere, poput toga da je upravo srpski naučnik isprovocirao pad tunguskog meteora. Uz to Tesla je bio upravo praktičar, nikada se nije posebno pažljivo odnosio prema teoriji. Ali ako se čitaju njegovi radovi sa savremenim naučnim predstavama, sve njegove razrade počinju da dobijaju smisao. I nećemo zaboraviti: sve električno što postoji uglavnom je pronađeno zahvaljujući njemu.

T.Blohin

(Tekst objavljujemo uz saglasnost autora i “Glasa Rusije”)